• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nederland - помощник
Здравейте,
имам готов, изграден асмалък и лозички, които са засадени преди 1,5 год.(още млади, тъкмо хванали се). Сега мисля над асмалъка, който е железен, да направя дъговидна поликарбонатна конструкция, която да ползвам като навес за колата през зимата. Отворените части, отстрани и отпред, мисля да закрия с ветроупорни завеси, които да се ползват само през зимния период и да пазят от навяване на сняг, а отзад е входната врата/порта на двора, която ще пази така или иначе. Така, по мое мнение, ще се получи импровизиран зимен гараж. Какво мислите, дали ще се получи?
Тук най-много ме безспокои това, дали асмичките ще виреят под поликарбоната. Моля за мнения!
ArturDent - Почти Безобиден
Не - ще се излъжат, че е топло и няма да прекарат зимния период на спокойствие.... абе ще се пр..бат.
Ако отстрани не затваряш - добре.
GEORGI5959 - специалист
Ако плоскостите пропускат достатъчно светлина, ще стане. Имаме такива асми от 10 г. покрити целогодишно в слънчева оранжерия. Развиват се идеално. Има много плюсове - по-ранно развитие, предпазени са от повратни студове и слани, градушка, болести и птици и най-важното, гроздето зрее около 20 дни по-рано от срока на съответния сорт. Есен нормално си узряват леторастите и презимуват успешно. От нищо няма да се излъжат и прее..т. От завета даже е по-добре, тъй като вегетацията продължава по-дълго и имат повече време за узряване на леторастите, а от там и по-добра устойчивост на студа и презимуват по-добре от тези на открито. Споделям лично наблюдение.
boltik - специалист
По всички форуми пише едно и също:Лозата обича слънчево и проветеиво място.
А сега и аз да попитам.С по-старите сортове лози имам някакъв опит,но с новите никакъв.Изкам да подновя лозите на асмата.В магазина предлагат следните сортове:Болгар,Брестовица,Надежда,Италия,Афродита-от белите десертни и от червените следните:Кардинал,Палиери,Хамбурски мискет,Русалка,Велика и Дунав.Интересува ме как се развиват на асма и губят ли си качеството?Като недоозряване на зърната и т.н.
GEORGI5959 - специалист
Всички лози показват сортовите си качества най-добре при така нареченото промишлено отглеждане, т.е. на ниска телена конструкция/60-80см./ в редове, ориентирани север-юг. Това позволява целодневното им огряване от слънцето, а късото стъбло-по-лесно и бързо придвижване на хр.вещества. Това е гаранция за узряване на гроздето в срок, по-добра обагреност и едрина на зърното, натрупване на повече захари и аромати.
При асмовидното отглеждане на първо място е декоративния ефект. Заедно с това се добива и грозде с прилично качество. И тук важи правилото - колкото по- ниско стъбло, толкова по-високо качество.
Болтик, на въпроса ти: Имам всички от изброените сортове на асма висока 2.5м. Развиват се много добре и показват характерните за сорта качества. Само дето при мен зреят десетина дни по-късно от срока посочен в справочниците. Аз мисля, че това закъснение е от надм.височина/при мен около 230м./ и височината на чардака. Моят съвет е - сменяй смело, посочените сортове са много добри. Особен интерес представлява сорта "Велика". Той е най-едрото в Европа - 14гр. зърното. За сравнение Болгара е 7-8 гр. Ако откриеш "Сиана" непременно си купи. Известен е като братовчедка на Велика, същата едрина и цвят но с много по-добър вкус и аромат и различен срок на зреене. И двете са от един български автор. Знам, че Велика е кръстил на майка си, а Сиана на съпругата си.
nederland - помощник
Благодаря ви за мненията. Сега отново по темата...Относно конструкцията, която съм замислил - мисля стъблата на самите асми да остават навън (извън ветроупорните завеси), а останалата част - разклонения и т.н. да са под полипропилена. Всъщност лятото всичко ще е отворено, единствено конструкцията, която ще е отгоре, ще остава. Не знам обаче за зреенето на плода - дали ще е достатъчно светлината - разбира се, полипропилена ще е възможно най-светъл (по-прозрачен, ако ме разбирате :o ).
nederland - помощник
Хайде, някой друг няма ли мнение?...
GEORGI5959 - специалист
Действай смело, няма да имаш проблеми.
Johny - майстор
Имам 3 млади лозички/асми/ на по 3г. Две попадат под сянката на съседските дървета, а третата се огрява добре. Тази, която е най-засенчена е и най-тънка - по-малко от 1см в диаметър. Втората малко по-добре, защото вижда повече слънце, а третата е три пъти по-дебела от втората и тази година за първи път роди ето това долу.

И трите са един сорт. Първите две дадоха по 1 гроздле, едва ги забелязах в листата. Изводите си прави сам.

Прикачен файл

p8212094_2_777.jpg
p8212094_2_777.jpg (124.71 KиБ) Видяна 6016 пъти
boltik - специалист
Ами за белия сорт не съм сигурен.С тези хибриди е много-трудно да се познае точния сорт,но червения сорт ми прилича на хамбурски.Лошото е,че ако съм прав си олучил от този сорт с могото зърна на грозда.Този сорт Мискет озрява смо на кол и на южно изложение.Има още един сорт Мискет с рехав грозд.Мискета зависи иключително много от по-горе посочените условия за северна България.Моя баща кършеше листата на асмата около грздовете с цел огряване от слънцето.
  • 1
  • 2

Тема "Асмалък под поликарбонатна конструкция?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: