Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_stoev - майстор
С какво сечение трябва да е 3-я проводник (ЖЗ)? L и N са 2.5мм^2, необходимо ли е и земята да е толкова? 1мм^2 стига ли?
Има ли смисъл на всички стаи или само на баня (бойлера) и кухнята стига? Ако се мъча да е на всики стаи ми се струва че ще има контакти до които няма да мога да пусна 3-ти проводник.
Питам защото само ще се опитам да прекарам проводника по старите тръби, гофри и кутии, без да къртя на ново, Апартамента е панелка и къртенето не е опция.
mirk - майстор
Изискването е защитните проводници да са със същото сечение като фазовите при сечения до 16кв. мм и да са в общ кабел (обвивка) а не да разхождаш наляво и надясно разни тънки жички :lol:
PCL82 - майстор
Ако инсталацията е в тръби си късметлия. Да вкараш допълнителен проводник в тръба в която вече има проводници е почти невъзможно. На практика става само за прави участъци.

Затова номерът е да завържеш за единият стар проводник една тел и да издърпаш проводникът назад по всички тръби, през които минава.
После отвързваш проводника от телта и вече го завързваш заедно с новият жълто-зелен защитен проводник. Дърпаш телта с клещи от следващата кутия и така до края. Стараеш се навсякъде, където може да не ражеш проводниците в кутиите, а само да зачистваш изолацията и да свързваш отклонението.

Може да се наложи да изтеглиш и двата стари проводника и после да теглиш наведнъж трите. Дали да ползваш старите или да ги смениш с нови зависи от състояието им, от наличието на резерв в дължината (възелчето след изтегляне се реже и се заголва непречупена част) и от това дали успеш да ги извадиш без щети.

Възелето към телта става като на телта направиш примка, а проводниците заголваш на 1,5-2см и прегъваш на кука. Вкарваш куките през примката- едните от едната страна на примката, другите от другата и смачкваш с клещи. За да не се отворя и запъва възелчето увиваш мястсто с изолирбанд. Телта да е тънка и здрава. Арматурна тел върши добра работа.
a_stoev - майстор
Инсталацията е в проходими тръби с малки изключения. Разклоненията и връзките са в кутии, повечето от които са достъпни. Не мога да схвана логиката на изискването да са общ кабел (обвивка). За сечението добре, ще се опитам да го изпълня. Ще е по-трудно понеже по дебелите сечения по трудно ще ги прекарам. Стария проводник е здрав и за това не мисля да го сменям, само на някои места, по точно в кухнята може да зарежа старите трасета и да си пусна изцяло ново трасе. Имам поне 2 контакта които са просто замазани кабели, а не в тръба и няма как да пусна третия сега. Чудя се тях какво да ги правя. Не ми се копае канал в панела, бетона е добре вибриран и доста здрав.
Повтарям си въпроса има ли смисъл на всички стаи или само на баня (бойлера) и кухнята стига? Ако се мъча да е на всички стаи ми се струва, че ще има контакти до които няма да мога да пусна 3-ти проводник.
PCL82 - майстор
Симисъл има най вече във влажните помещения или ако имаш малки деца, които проявяват неудържим интерс към контактите. Иначе може и без, особено ако подовете са изолираща настилка.
Изискването зашитният проводник да върви заедно със захранващите, е за да не е възможно прекъсването му без да се засегнат другите.

Оцени добре ситуацията. Запознай се с нормите, правилата и добрите практики. Направи план и оптимизирай работата. Не действай хаотично-имам едно трасе до кухнята, може да го зарежа и да пусна ново. За да го зарежеш трябва да има причина.

Не обичам да оставям след себе си мъртви инсталации. Всички трасета които ми вършат работа ги ползвам, където има нужда пускам нови, но избягвам да вървят паралелно нови и стари зарязани. Ако някое старо трасе няма да се ползва и е негодно за бъдещи идеи го махам, така че да не обърква реда в действащата инсталация.
a_stoev - майстор
Не обичам да оставям след себе си мъртви инсталации. Всички трасета които ми вършат работа ги ползвам, където има нужда пускам нови, но избягвам да вървят паралелно нови и стари зарязани. Ако някое старо трасе няма да се ползва и е негодно за бъдещи идеи го махам, така че да не обърква реда в действащата инсталация
И аз так, но на места, ако не открия тръбата от къде минава или ако е непроходима за ЖЗ, ще го махам. Все още не съм разузнал всички трасета за да оценя дали ще ликвидирам някое. В кухнята така или иначе старите кабели не ми се връзват на новите нужди - контакти над плота и затова съм "песимист" за съдбата им.
Има ли смисъл фурната и плота да са отделен кръг? Щото те ако са 4kW всичко друго по кухнята, освен микровелето е 100-150 W - миксери, тостери, хладилника е под 500W
PCL82 - майстор
За отделните кръгове има смисъл, но дали е лесно изпълнимо не се знае.
Дори да останат на общ кръг, на дали включваш всичко едновременно.

Може да изгеглиш по-дебели кабели през старото трасе (ПВА-1 3х4мм2->25-32А; 3х6мм2->32-40А, 2х10мм2->40-50А) и в кухнята да сложиш малко табълце от което да тръгнат колкото искаш кръгове (трипроводни с ДТЗ в подтаблото). На апартаментното табло непременно да имаш предпазител, който да изключва подтаблото в кухнята.

Разузнай кое от къде минава. Ще те улесни да отгатнеш трасетата, като знаеш, че между двата края на една тръба имаш максимум две чупки по 90°. Трасетата минават само хоризонтално и вертикално, а по таваните по най-прекия път. Съединения под мазилката не се допускат. Изключенията са при разширения от неспециалисти и некадърни майстори.

Ако видиш че в апартаментното табло тръбите влизат от горе на таблото, очаквай трасетата да минават по тавана по най-прекия път до първите разклонителни кутии. От там по стените или по други преки трасета по тавана се захранват другите кутии.
mirk - майстор
При тази цена на медта е престъпление да оставиш старите жици в тръбите :wink:
PCL82 - майстор
А ако старите жици са като нови по-голямо престъпление е да ги сменяш.
При всички случаи новите са по-скъпи от парите които ти дават на вторичните.

Една инсталация има живот 50-70 години. За какво ти е да пръскаш пари преди да си и изкарал ресурса.
Затова сме бедни защото всичко го плащаме поне по два пъти и не се ползваме от ресурсите на това което имаме! Ако оценниш това което имаш, с парите ще можеш да си купиш други работи, а не да тъпчеш отново, по това което вече имаш.
mirk - майстор
Имах предвид неизползваемите по технически причини :wink:

Тема "Монтиране на ДТЗ и дали си заслужава?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: