Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
dimitar2s - специалист
Здравейте,
Правя таванския етаж обитаем.
Над канала, майсторите на покрива оставиха отдушник. Бяха ми казали, че трябва да свържа канала с отдушника.
По-късно, познати споменаха, че се поставя клапан в горния край на канала.
Попаднах в интернет на HL900NECO - Вентилационна (противовакуумна) канална клапа DN110
http://www.hl-bg.bg/katalog/vakuum-klapi/hl900neco.html

Това ли е решението? Ако има и други варианти - какви са? Къде и как се монтра?
Доколкото разбирам се поставя в горния край на канализационната тръба, но навън или може да е в тоалетната на последния етаж?
Може ли да е в шахта?

Ще съм ви благодарен, да ми дадете съвет как е най-добре да направя тази част от инсталацията.
Поздрави и успехи!
Каналски - специалист
dimitar2s написа:
Ще съм ви благодарен, да ми дадете съвет как е най-добре да направя тази част от инсталацията.
Ако е възможно свържи канализационната тръба с "отдушника" който са оставили майсторите (дано да е такова каквото си мислим че е).
Няма нужда да е права вертикална тръба, може да е с чупки, по нея ще се движи само въздух. Ако има наблизо до "отдушника" прозорец/капандура ... ще трябва да се помисли. Противовакумна клапа се слага в случаите когато няма възможност за свободен излаз на канализацията "на открито" или пък и да е на открито има някакъв проблем и пр. и пр. или пък е добре да не се правят дупки в покрива на странни места.
mitko_rupite - специалист
недей да оставяш "вентилацията на канализацията " в последната тоалетна ... ще мирише
трябва да се изведе навън ...достатъчно е и с тръба фи-50

ето ти ИДЕЯ
dimitar2s - специалист
Така е предвидено - канала се разклонява за нуждите на етажа, продължава се нагоре и излиза на покрива. Покрива е с битумни керемиди и е заложен отдушник точно над канала.

После ми казаха, че този начин засмуквал водата от сифоните, или нещо такова и през сифоните започвало да мирише.
Затова било по-добре да сложа клапа.

Ако не е нужна, за какво въобще се правят тези клапи?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не ти е нужна клапа, просто искарай тръбата навън от сградата
dimitar2s - специалист
Благодаря за съветите
mirk - майстор
Би трябвало да има и някаква решетка или например надупчена тапа, да не вземат пилците да влизат в тръбата.
marian1 - майстор
Колега, не ти трябват разни нафукани неща, ако няма директен погелд към отдушника - идва ми идея такава:
Изкарваш си до покрива тръбата на канализацията слагаш един тройник-ревизия - това е капачка която се навива и развива за ревизия на канализацията - отвиваш капачката и правиш отвор в нея ( капачката) - отвора можеш да направиш с ножовка,зеге или каквото ти е под ръка - на отвора слагаш някъква решетчица - която хващаш с нитачка. ето ти може би най-евтиният отдушник - а гроният край закривяваш с горелчицата или там с каквото си грееш фитингите.Дано стана ясно...Успех!
Каналски - специалист
marian1 написа:
...
На мен ми идва Идея, направо ме напъва ...
Взимаш една кофа, слизаш вечерта на улицата, откачаш най-близкият кръгъл знак (гледай да не пише STOP на него, може да прилича ама не е кръгъл), с някаква пиличка, с боркоронка, нокторезачка правиш една дупка в него (нито много широка, нито много тясна). Слагаш го върху кофата и после може да се сяда върху него и да се ползва за кенеф (по-културно тоалетна). Иде реч за "голяма нужда", за малка не ти трябва тоалетна, може в мивката, може в градинката, може направо от балкона или в саксията на съседката! Мани ги тези нафукани керамични цукала и разни гъзпапири!
Да не отварям нова тема за подобен проблем пиша тук. Тръбите от канализацията Ф110 излизат в подпокривното необитаемо пространство. 12 години нямах никакви проблеми. Преди месец правих ремонт на покрива. Майсторите ми предложиха да изкарат тръбите извън подпокривното пространство. Направили са го така:

Изображение

Новото са 2 кривки за новите тръби 5 м всяка от тях. От тройника нагоре тръбата е 0,5 м, след това кривка, пак малко тръба, пак кривка и пако около 0,5 тръба. На отвора сложих от пластмасовите отдушници , които ги продават в магазините за Ф110.

Сега в баните и тоалетните мирише. Трябва прозорците на помещенията да са непрекъснато отворени.
Защо? Да не би така удължена да се получава "тяга" и да дърпа от канализацията миризма?

Тема "Как да завърша канализация на тавана?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: