Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
daniel1976 - помощник
Живея на последния етаж в панелен блок във Варна (9ти от 9).
Апартаментът е 3-стаен, като през него преминават две "клетки" с тръби - вентилация и канализация.
От доста време от едната на моменти се усеща много неприятна миризма на канал. Мислих се че имаме проблем с тоалетната, която сме вързали към тази групичка тръби.
Първоначално там имаше баня, но преди доста време бяхме викали майстор, който ни върза и тоалет към канала.

Преди месец някъде кранът се повреди и се наложи да взема крути мерки, включващи изкъртване на плоскостите (от онези тежките от соц-времената), за да може да се смени крана.
Това което се показа ме покърти изключително!

Тръбата за канала, в която изтичат отходните води, свършва на метър и 80 някъде (над нивото на капака който се отваряше), за това не съм го виждал. Строителят е взел "мерки", да не излизат миризмите, като е наблъскал един парцал отгоре!!! :x :x :x

До тук с чудесата на социалистическото строителство!

Искам да попитам, някой има ли представа, как всъщност трябва да завърши канала ОТГОРЕ?

В темата "Как да завърша канализация на тавана?" прочетох мнения, но там става дума за къща, а аз очевидно не мога да пробия покрива на блока? Над нас има "междублоково пространство", където минават въздуховоди, но не съм виждал канализационни тръби, освен тези по които се оттича водата от покрива?

Мислех за различни варианти:
- да пробия дупка в нашия таван и да търся къде да включа тръбата?
- да затапя тръбата и още по-добре - да я отрежа максимално ниско, (над нивото където се включва моята тръба от банята), за да сведа миризмите до минимум;
- да сложа отгоре някакъв вентилатор, да му пусна ток от ключа на тоалетната, който е в съседство и при наличие на кофти миризми да го пускам, така че да издухва миризмите на долу?

Какво бихме ме посъветвали? Ако някои има представа как трябва да са нещата по принцип - нека да даде съвет!

Предварително благодаря!
Армагедон - специалист
Без снимка няма да ти кажа пък .....
inkovsv - специалист
Задължително тръбата трябва да излезе над покрива,в противен случай да се монтира противовакуумна клапа.
daniel1976 - помощник
Армагедон написа:
Без снимка няма да ти кажа пък .....
Довечера като се прибера ще направя няколко и ще ги кача!
Армагедон - специалист
Защо задължително, може и вариант с подвързване с комби муфа + тетка. Нали е последен етаж, аз за това искам някоя снимка .
daniel1976 - помощник
Ей това е чудото на техниката!

Прикачен файл

Picture 001.jpg
Picture 001.jpg (306.2 KиБ) Видяна 6096 пъти
daniel1976 - помощник
Това е изолацията тръбите:

Прикачен файл

Picture 002.jpg
Picture 002.jpg (281.8 KиБ) Видяна 6095 пъти
chapara - майстор
Режеш,където ти е удобно,намаляваш я на фи-50 и я отвеждаш в тъй нареченото "междоблоково пространство",не на покрива ,та конденза да замръзва ,а и да натича там където ще пробиеш дупка на покрива :wink:
daniel1976 - помощник
А това е тръбата в долната си част!

Прикачен файл

Picture 003.jpg
Picture 003.jpg (333.28 KиБ) Видяна 6091 пъти
schuldiner - майстор
Според мен правилното е да се пробият двете плочи (таванската и покривната) и да се изведе отдушникът до над покрива - така е при повечето панелки. Нормално трасето на вентилацията/мръсния канал е в една шахта с покривното водоотвеждане и отдушникът излиза едва ли не във ваната на воронката. При теб вероятно са "забравили" последните 2-3 метра...
Да оставиш отдушника в подпокривното ми се струва рисковано - то уж се вентилира, но и условия за конденз има... не е невъзможно парите да ти прокапят в някоя друга стая.

ПП Качественото обработване на тръбата над покрива (холкер, хидроизолация) се подразбира. Гаден момент е къртенето в близост до воронката - ако и нея са я монтирали с г.за си, нищо чудно да се размести или направо да падне. Виждал съм го, за съжаление...

Тема "Как да завърши канала на последния етаж в панелен блок?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: