Мечтата на всяка домакиня
Здравейте,
прегледах няколко теми и понеже тази ми се струва най-близката до това, което ме интересува пиша тук.
Здравейте,
Планирам ремонтиране на под на кухня. Към момента подът е стара мозайка (вероятно преди 50-те години на 20 век), която на места е напукана и дори има няколко парчета които са се отлепили от основата и се е получило пропадане/издигане на мозайката. Мозайката в кухнята прелива в мозайка и в коридора - няма разлика в нивата. Кухнята има връзка с хола, който е с паркет и към момента са почти на едно ниво. Мозайката в коридора е 3-4 мм над паркета.

Аз бих искал да ремонтирам пода като оправя пукнатините и го нивелирам. Не искам да слагам гранитогрес, плочки, ламинати, балатуми или паркети. Бих искал съвет как да запазя старата мозайка и ако това е нъвъзможно, с какво да я покрия - или да я махна, за да имам равен под (самонивелираща се заливка или друго), който същевременно не е много по-висок от този на хола и ще се избегне стъпало. Доколкото разбрах ако разликата е до 4-6 мм може да се мине и с лайсна (досега имаше лайсна).
Поздрави
lordmails - специалист
Здравей,най добре да качиш инимки да се види за какво иде реч .
Dewalt - специалист
Ти ако махнеш мозайката преди саморазливката маи ще трябва обикновенна замазка да направиш първо за изравняване.
Защо не искаш плочки?
Dewalt написа:
Ти ако махнеш мозайката преди саморазливката маи ще трябва обикновенна замазка да направиш първо за изравняване.
Защо не искаш плочки?
Не съм почитател на плочките. Честно казано бих искал или паркет, или дюшеме, но това е свързано с доста големи разходи и затова предпочитам да си оставя мозайката или поне да я покрия. Да речем, че искам подът да има "индустриален" вид (след като до корабна палуба няма да го докарам).

Относно снимките - ще кача тези дни.
Поздрави
Dewalt - специалист
Разбираемо е при тази обоснованост.
Има индистриални подове - малко по висока цена
Дргия вариянт е саморазливка с лак отгоре,но не се знае колко ще понесе на токчета и т.н
Dewalt написа:
Разбираемо е при тази обоснованост.
Има индистриални подове - малко по висока цена
Дргия вариянт е саморазливка с лак отгоре,но не се знае колко ще понесе на токчета и т.н
Под "индустриален" под по-скоро визирах, че не държа да е лъскаво и модерно. Но въпреки това ще е интересно да разбера за индустриалните подове какви са възможностите - цени, разход, вид на покритието. Кухнята е 3.6 кв. м и коридорът е със същите минималистични размери.

Иначе една опция, която ми бе предложена е почистване на пукнатините (вероятно натрошаване вътре в пукнатините - за да слепи замазката по-добре парчетата) и последваща заливка със самонивелираща се замазка, накрая се боядисва с ПВЦ боя (тази боя предполагам е различна от лака, който визирате). Това е накратко. Тъй като вероятно сам ще си го правя (майстори преди празниците едва ли има свободни ;), бих искал да разуча варианти и техники.
Dewalt - специалист
Индустриялния под не стои модерно и шарено - по скоро е в убитите цветове.
Това с саморазливката и PVC боята си е вариянт и то добър.
С лака стои по лъскаво просто.
Иначе ако се заемаш сам с подобно нещо прочети добре за какво става въпрос и как се работи с саморазливка.
Не пренебрегваи и грунда преди нея - по различен е от дълбокопрониквашия.
ArturDent - Почти Безобиден
Саморазливката не е окончателно покритие и не издържа на голямо механично натоварване (точково). Използва се за изравняване и няма да стане за кухнята. Ще се нарани много бързо.
Армагедон - специалист
BernardIvo от написаното от теб разбирам, че казуса е сложен. Не си почитател на стандартните подови покрития ( паркета е компромисен ), а убеден ли си че индустриалният или с ПВЦ боя (това с лака го прескачам ) ще ти допадне. Става въпрос за 7 кв м, колко мислиш ще е разликата в парите, ако сложиш един ламинат и експиримента в който се забъркваш.
Здравейте,
не харесвам изкуствените материали, нито всякакви лъскавини (лакираният ми паркет е единственото, което преглътнах). Харесвам дърво, камък, мозайка. Затова не искам нито плочки, нито ламинат, нито балатум. Прикачам малко снимки на сегашния под http://tranz.it/load.php?id=o2jtQtanB2I9Gcp3702317, който в известна степен ми допада с изключение на това, че е напукан и крив.

Разбира се, че искам подът да е здрав и да не се рони и доколкото разбирам дори и да го покрия с ПВЦ боя, ще се изрони ако човек се разхожда с токчета по него или просто тропа с крак, докато си прави кафе. Ще ходят боси.

Та какво казахте за индустриалния под?

Тема "Как да се ремонтира стара мозайка на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: