• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
2v6 - майстор
Vassil написа:
2v6 точно от това ме е страх.Може в режим дефростация да се
подклюва резистор паралелно на тръбния датчик, за да се
вдигне защитата на около 1 - 2 градуса.Всичко това е голяма игра
при управлението на ТП, а за сега нямам време.
И какво точно смяташ да направиш с датчика за поток?

Моя топлообменник замръзна няколко пъти при спряна помпа и не съм забелязал нещо лошо да му се е случило. Затова не съм слагал такава защита.
Пластинчатите топлообменници имат много малък обем вода, разширението при замръзване съответно е малко и явно не е проблем за неръждаемата стомана.
Ahmakov - специалист
Много смел съвет. Не бих посъветвал никого, да не слага датчик поток. Това си е надежна защита.
Ако ще правиш надежна система за управление, махайки тази на климатика, има готови микроконтролери за чилари и темопомпи, които управляват помпата,вентилатора, компресора, защита срещу замръзване, ниско или високо налягане и т.н. Хората са помислили за всичко.
kpacи - специалист
Vassil намери ли датчик за поток, че и аз търся?

Моята ТП е с два компресора и се управлява с микроконтролер CAREL. Искам да я накарам да работи само с единия, но не успявам да променя настройките така, че да се получат нещата. Сега на ръка изключвам ел. защитата на компресор1 и съответно като пусна ТП да работи изкарва съобщение С1 и зумера пищи. Прочетох няколко пъти упътването на CAREL но така и не намерих вариант за промяна на някой параметър така, че да работи само единия от двата компресора.
vankovarnata - специалист
kpacи написа:
Vassil намери ли датчик за поток, че и аз търся?

Моята ТП е с два компресора и се управлява с микроконтролер CAREL. Искам да я накарам да работи само с единия, но не успявам да променя настройките така, че да се получат нещата. Сега на ръка изключвам ел. защитата на компресор1 и съответно като пусна ТП да работи изкарва съобщение С1 и зумера пищи. Прочетох няколко пъти упътването на CAREL но така и не намерих вариант за промяна на някой параметър така, че да работи само единия от двата компресора.
Погледни тук. Може да харесаш нещо.
http://www.frigocommerce.com/img/certif ... 44a3f3.pdf
atanLII - помощник
Вътрешното тяло на климатика от който си направих ТП ВХ-ВОДА преправих на конвектор, но много бързо охлажда водата.Вентилатора е много мощен и дори на малките обороти сваля температурата на водата с 10гр. само за 30-40 секунди. Секциите му са спаралелени в 3 групи и пропускливоста му е по добра от тръбите с които е свързано с колектора. За сега съм му сложил хартия за да закрия част от филтрите и съм го включил през тактово реле за време по 40 секунди. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем и какво по интелигентно решение може да се приложи.
Vassil - помощник
Краси не намерих датчик в наличност по Сф. фирми и минах на,
направи си сам.Не знам за CAREL, в работата един контролер
на елиуел упревлява 4 компресора вързани в паралел.На входната
фреонова тръба е вързан датчик за налягане и спрямо него
контролера управлява компресорите.Има много параметри за настройка, една от тях е в проценти кой компресор колко да работи.
Когато трябва работят и 4-те и при достигане на определено
налягане започва да ги изключва един по един.Без датчик за контролиране на ниското налягане е по сложно такова управление.
kpacи - специалист
atanLII написа:
Вътрешното тяло на климатика от който си направих ТП ВХ-ВОДА преправих на конвектор, но много бързо охлажда водата.Вентилатора е много мощен и дори на малките обороти сваля температурата на водата с 10гр. само за 30-40 секунди. Секциите му са спаралелени в 3 групи и пропускливоста му е по добра от тръбите с които е свързано с колектора. За сега съм му сложил хартия за да закрия част от филтрите и съм го включил през тактово реле за време по 40 секунди. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем и какво по интелигентно решение може да се приложи.
Аз също преработих вътрешно тяло от климатик и сега го ползвам но при мен разликата в температурите вход/изход е около 5 гр. Според мен е малък дебита на водата.
Vassil написа:
Без датчик за контролиране на ниското налягане е по сложно такова управление.
Машината си има фабрично монтирани датчици за ниско и високо налягане.
Vassil - помощник
Пресостати или датчици?
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: