Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_stoev - майстор
Днес огледах по подробно ситуацията в кухнята и бокса. Всъщност има пуснати L и N по 2,5 и GND 1,5. Този ЖЗ 1 мм^2 който го пуснах е излишен. Кабелите стигат до едно мини табло на стената на клетката на тоалетната. Гофрите до там са проходими, има и малко място в тях.
Сега почва нелогичната част. От мини табло тръгват в много посоки. Бойлера е захранен директно с L и N, без GND. Кутията за ключ на бойлера в коридора до врата на банята излизат два кабела по 2.5, замостени, и трети вероятно GND 1,5. Кабелите за контакт на фурната и хладилника не можах да ги проследя. Гофрата е непроходима, вероятно минават под плочките в банята. До комина в бокса има един контакт на 1.50 над пода, кабелите положени без гофра, и още 2 кабела отрязани от дъно, които бяха зазидани под старите плочки. Явно понеже панелката е кооперация, още от начален етап са почнали със самодейността и творчеството. Мисля да зарежа изцяло съществуващото окабеляване в бокса и да си пусна нови кабели, външно по стената, зад гърба на вградената кухня.
Всъщност към момента има един токов кръг, а според мен ми трябват поне 3: 1 за фурна печка, 2 за бойлер, 3 за пералня, миляна и евентуално хладилник и контактите в бокса. Мисля пералнята да е в банята, че в кухнята няма място, затова ДТЗ за нея е задължителна.
Остава чуденката дали да пускам 3-та жица за останалите стаи: хол, детска, спалня. Това което ме спира че вече в две от тях шпакловаха стените и сега за да търся кутиите ще разбия готовата работа. То не ми е проблем да го замажа после, няма да е по-зле от "майсторската работа", кавичките не са случайни. Така се случва като не се планира, яд ме е че можех да си спестя това мазане.
Климатика ще е един мултисплит за целия апартамент, и ще е на отделен кръг.
Ники274 - специалист
PCL82 написа:
А ако старите жици са като нови по-голямо престъпление е да ги сменяш.
При всички случаи новите са по-скъпи от парите които ти дават на вторичните.
Забелязал съм ,че в сравнение със старите инсталации стандартните квадрати на новите проводници са по тънки :lol:
Абсурд е но е факт.Пестят от всякъде производителите и стандартите леко се разминават с по половин -един квадрат надолу :?
Някой има ли такива наблюдения???

a_stoev направи по добро разпределение на кръговете,че да нямаш ядове.Слагаш първи кръг печка и фурна и например по празниците ще ти се наложи да ги ползвате едновременно и ще ти изключи предпазителя.Аз бих ги разпределил така,че да не се застъпват едновременно.Например печка с миялна,ако печката е два котлона сложи и хладилника в този кръг,ако е 4 котлона го сложи към другия кръг-фурна с пералня.И третия кръг бойлер с контакти.Предполагам бойлера е малолитражен.Виж си добре консумациите на уредите и където се налага сложи 4 квадрата до консуматора и към извода усилени контакти.
PCL82 - майстор
Ники, идеята да се разпредели натоварването на печката на няколко кръга е добра, но има едно но! Приложима е само при трифазно захранване, защото нулата е обща. Не може да пуснеш няколко кръга до печката с отделни фази и обща нула при монофазна инсталация. Доста печки имат напрактика две клеми за нула,свързани с мостче, което позволява най-много два кръга. Но ако смениш печката и новата не е такава береш ядове.

Освен това мощните стационарни уреди трябва да се свързват на отделни кръгове от уредите с общо предназначение.

Ако претоварвне е възможно само по празниците, проблемът не е голям.
Нормално е веднъж-два пъти годишно да претовариш някой кръг.

Дори да остане на един кръг 25А имаш претоваряемост в рамките на един час 1,1 до 1,45 според предпазителя, което прави 6-8кВт. Готвенето на пълна мощност не трае дълго. Нито всички манджи се почват и стават едновременно.
a_stoev - майстор
PCL82 написа:
Освен това мощните стационарни уреди трябва да се свързват на отделни кръгове от уредите с общо предназначение.

Ако претоварвне е възможно само по празниците, проблемът не е голям.
Нормално е веднъж-два пъти годишно да претовариш някой кръг.

Дори да остане на един кръг 25А имаш претоваряемост в рамките на един час 1,1 до 1,45 според предпазителя, което прави 6-8кВт. Готвенето на пълна мощност не трае дълго. Нито всички манджи се почват и стават едновременно.
Мисля че виждането на PCL82 е по правилно. Беше ми съвестно да зарежа готовата инсталация, ама то тя си е направо неизползваема. Не ми излизат бройките на кабели влизащи в стенат и излизащи кутии ;). За сега ще отложа окабеляването в кухнята докато не изкъртя бяната, за да видя какво има зазидано под фаянса.
Другата дилема бе дали да пускам трети проводник в сухите жилищни стаи. Отказах се защото почти няма битови уреди с трипроводно захранване. Такива са само нови телевизори, компютри и лаптопи. И при положение, че са с пластмасов корпус, реално нямат голяма нужда от заземяване. Бойлера мисля да е на отделен кръг с часовник, като се чудя дали да не добавя някакъв допълнителен термостат на по ниски градуси ако съвсем свърши топлата водата. Смятам да сложа по голям обем 120-150л, с ниска мощност.

PCL82 Готвенето на пълна мощност може да трае дълго ;). Докато се пече бута 2 часа, на единия котлон се варят картофи на друг се бърка сос, а аз подпирам предпазителя с клечка. Трябва да прегледам колко дърпаха плота и фурната. Между другото микровелето е един коварен товар, докато си набримчил другите манджи току се изкушиш да стоплиш една паница и айде още 1.3 кВт, като реално колко дърпа не знам, що то КПД на микровеле не е 100%.
Ники274 - специалист
PCL82 написа:
Ники, идеята да се разпредели натоварването на печката на няколко кръга е добра, но има едно но! Приложима е само при трифазно захранване, защото нулата е обща. Не може да пуснеш няколко кръга до печката с отделни фази и обща нула при монофазна инсталация. Доста печки имат напрактика две клеми за нула,свързани с мостче, което позволява най-много два кръга. Но ако смениш печката и новата не е такава береш ядове.

Идеята за разпределянето е да разделиш по кръгове консуматорите и да не товариш кабела и предпазителя.В случая човека си подпирал с клечка предпазителя :shock:
Например в кухнята сложи на един кръг съдомиялна,пералня,микровълнова и тостер и да видим като се развихри домакинята до кога ще устиска предпазителя :lol: Но ако се разпределят по кръгове въпросните консуматори ще си работят безпроблемно.Съгласен съм за големите консуматори да са си на отделен кръг,но в случая пича май нямаше възможност за много кръгове.

Пп не съм засичал печки с разделяне на нулите,срещал съм за разделяне на фазите , и са за две или три фази.Сещам се един път свързвах печка за три фази с мост и фурна с обща мощност 9 киловата.Нямаше голям избор за корекции,единственото което направих е да сложа силиконови кабели от уредите до захранващия кабел понеже оставаше много малко място между котлоните,фурната и стената,но за 6-7 години никакъв проблем :)
mirk - майстор
Ники274 написа:
PCL82 написа:

Идеята за разпределянето е да разделиш по кръгове консуматорите и да не товариш кабела и предпазителя.В случая човека си подпирал с клечка предпазителя :shock:
Например в кухнята сложи на един кръг съдомиялна,пералня,микровълнова и тостер и да видим като се развихри домакинята до кога ще устиска предпазителя :lol: Но ако се разпределят по кръгове въпросните консуматори ще си работят безпроблемно.Съгласен съм за големите консуматори да са си на отделен кръг,но в случая пича май нямаше възможност за много кръгове.

Пп не съм засичал печки с разделяне на нулите,срещал съм за разделяне на фазите , и са за две или три фази.Сещам се един път свързвах печка за три фази с мост и фурна с обща мощност 9 киловата.Нямаше голям избор за корекции,единственото което направих е да сложа силиконови кабели от уредите до захранващия кабел понеже оставаше много малко място между котлоните,фурната и стената,но за 6-7 години никакъв проблем :)

Ами като се прави с презумцията че няма да се ползва всичко наведъж е нормално да се стигне до ситуация някой силно изнервен да подпре предпазителя с клечка :lol: Аз съм на мнение че в кухня трябва да се залага коефицент на едновременост 1 и всичко да се смята на макс. Жената няма да разбере нищо от технически обяснения и пак ще се развърти и включи всичко наведнъж :wink:

Въпросната печка 9kW въобще не е изключение, с такава мощност са доста печки клас А :lol: полагат и се заслужено 6кв кабел и 40А предпазител.
PCL82 - майстор
Аз бих предложил да начертаеш разпределението на апартамента и къде виждаш кутии. Да направиш малко снимки на това което виждаш.
Така ще може да дадем някоя идея и да оптимизираме работата.

За номера с клечката явно имаш калпави предпазители щом така става.
Читавите имат такъв механизъм, че дори да блокираш къкохватката/бутона предпазителя пак изключва. Иначе ако има късо и ти го включиш ще ти гръмне в ръцете.

Ти най-добре си знаеш навиците и можеш да прецениш колко често и от каква мощност имаш нужда.

При мен в кухнята печката (3 котлона и фурна общо 6500Вт), аспиратор 200Вт, парти грил 800Вт и хладилник 100Вт са на един кръг 16А. И много рядко се претоварва, при нужда винаги мога да му завия 25А (сеченията позволяват). Пералнята и втори хладилник са на друг кръг 16А. Микровълнова нямам и не искам да имам.
Leon - специалист
PCL82 написа:
..................
. Микровълнова нямам и не искам да имам.
оффф ... извън темата.

Защо не искаш?
PCL82 - майстор
Заради изкуствения начин на затопляне и по-ниската здравословна стойност на така приготвената храна. Парти грилът ми върши чудесна работа. Консумацията спрямо микровълновата е почти същата, само се чака няколко минути повече. В грила мога да грея каквото си искам, а в микровълновата има ограничения. Почистването на грила е по-лесно. Грилъте е по-ефтин и има по дълъг живот от една микровълнова и не съдържа опасни материали, като керамиката в магнетроните.
Бат Иво - специалист
Зада не пускам нова тема ще пиша тук.Та така ,колеги искам да знам колко струва в БГ. качествен контакт,ключ или конзола за тв. и интернет.Обаче качествени и с възможност за подмяна на декоративният елемент.А също така и цените на кабели за инсталация , обаче не мостови а тип многожични едно жилни!Извинявам се ако несъм написал правилно наименованията не съм ел.техник.

Тема "Монтиране на ДТЗ и дали си заслужава?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: