• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batence81 - специалист
И аз така мислех, даже ми харесва една ветеринарна апетка срещу басейна на Червено знаме, продават дървета и малини, но нямаше лозя, а ако взема отдругаде освен Бриколаж, няма да има гаранция за сорта какъв е
kabel96 - специалист
Лозе може и се гледа и на 60 градусов наклон.При интерес лични снимки на едни от най добрите немски "долината мозел" и френски лозя.С алпийско въже се закачаш най отгоре и спускаш надолу като си вършиш работата.Колкото по скалиста почвата по добре за гроздето.Това с голямата дневна и нощна разлика не е добре щото не стига времето за узряване но сортове много.Не случайно най доброто шампанско е от долината Шампан която представлява една огромна скала.Денем се нагрява а нощем отдава топлина и така там вирее едно от най добрите гроздета.По спомен от преди 3 години когато си търсех лозички в България има сорт който вирее до около 500 метра.Мисля че е най добре да звъннеш на института в Плевен те са специализирани в по изчанчени сортове а и пращат с куриер.
http://ilv.my.contact.bg/ceni_otstapki.htm
batence81 - специалист
мерси, а някой да знае дали тук има някой специализиран?
batence81 - специалист
никой не каза през какво разтояние трябва да са едно от друго?
fireman160 - напреднал
Видях едни снимки от Гърция. Там ги сеят за асма през 50 сантиметра.
nederland - помощник
Аз в Германия съм виждал лозя и с по-голям наклон - почти всички лозя тип Weinberge там са покрити с малки камъни, с цел да се запази по-дълго време влагата. Иначе виното, което произвеждат, е страхотно, но мисля, че повечето сортове са типични за региона (покрай р.Мозел).
atanasov2004 - специалист
Привет :) Колега питаш за разтояние на садене-това зависи от сорта.
Аз ти предлагам да сееш по стария начин, с кози крак, и оформяш на
"кютук"/чашка/, без телена конструкция и колове....Правилно ти каз-
ват вземи "матрял" от Института в Плевен, аз имам няколоко декара
лозя, много съм доволен от кооперацията в с.Кортен,имат добри стари
майстори папинери. Ще ти предложа да отскочиш до Пловдив,на АГРА.
Има интересни неща...За твоя вариянт се ориентирай към лози с по
слаб разтеж,т.е по лесно се реже и изнаса пръчки. Кабернето и най-до
брия вариянт,ама има нисък добив и рандеман за вино, добро е и мискет отонел....Успех и пиши какво си направил :)
GEORGI5959 - специалист
Разстоянието мужду лозите е важен елемент при създаване на лозето но то не зависи само от сорта. Определя се индивидуално за новото насаждение и зависи както от биологичните особености на сорта, така и от типа на почвата, нейната запасеност с хранителни вещества, наклона на терена, възможност за напояване, начин на обработка и др. За лично насаждение с не голям размер най-подходящи междуредови разстояния са от 1.40 до 1.80м., а вътре в реда от 1.00 до 1.20 м. В твоя случай имаш наклонен терен, това предполага терасиране, мойто мнение е да се спреш на 1.8м. междуредово. Казваш добра и дълбока почва, което предполага добра запасеност с хр.вещества, значи 1.00 м. разстояние вътре в реда. С това ще компенсираш общия брой на лозите от по-голямото муждуредие.
ArturDent - Почти Безобиден
atanasov2004, добре си ориентирал човека, но...
Зависи от какъв е микро-климата при него. Тия лози от Кортен са доста "изнежени", просто климата там е по-мек. Плевенските издържат на по-ниски температури... абе според-зависи.
Кабернето е универсално - малко мръзне, става хубаво вино (ако обичате тежко)...
boltik - специалист
Като стана на въпрос мой съсед работи около 10 години в Нова Загора и си донесе лози от Кортен.Като цяло много-слабо се представят в северна България.Имаше една лоза грозда наподобяваше Булгара и имаше кръгли и светлочервени зърна.Гроздовете бяха с размери 30-40см дължина.Знае ли някой как се казва този сорт.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: