• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dewalt - специалист
Колеги помагайте.
Имам странен проблем.
Касае се за апартамент в които са монтирани 2 нови алуминиеви радиатора.
Всичко изглежда направено и свършено добре.
Оказва се обаче че инсталацията на блока е някаква експериментална - правена само веднъж и само там.
Тръбите които са сложени в момента са с алуминиева вложка - на блока от старите метални - по дебели разбира се.
От както е пуснато парното радиатора топли само горната част.Обезвъздушен е.В момент в които се източи и напълни инсталацията на блока отново започва да работи нормално за около час и после пак си е топъл наполовина.
От Топлофикация казват че са сложени тънки тръби и за това не можело да се стопли.Нямало циркулация.
Майсторите са си свършили ремонта в апартамента според тях.Завършен и ще е леко неприятно да се правят преправяния тепърва.
Някаква идея да споделите.Ако се наложи ще снимам и ще кача снимки.
Bobivan - специалист
Въздух,наклони,намалени сечения..... :? :? :?
smlxl - специалист
Коя половина? Лява-дясна или горна-долна? Снимки на топъл наполовина радиатор не вършат работа. Как да разберем по снимка колко е топъл? Нещо не обясняваш като хората ми се струва. Най ме учудва как така ще работи нормално един час след напълване и после няма да работи нормално. Нещо спестяваш като инфо. Иначе на прима виста - вдигай оборотите на помпата и виж как ще се променят нещата - би трябвало към по-добре :?
Dewalt - специалист
Горната половина е топла
Долната студена
pac_ - специалист
Какви са радиаторите?Разбрах само,че са алуминиеви.С какви размери са?Как са захранени?С какви тръби са подвързани?Ако искаш отговор ,дай повече информация!Дай и снимка.
Dewalt - специалист
Ще ида днес да снимам конкретно.
Надявам се довечера да мога да кача снимките и повече информация.
bisplus - специалист
Да не са ти свъзали топлата и студената вода от едната страна.
Dewalt - специалист
Ами според мен всичко е направено като хората - видимо.
Въпреки че нямах възможност да задам повече въпроси и да погледна по обстоино нещата.
Знам само това.
Днес ще отделя повече време - що разпитам,ще снимам и ще споделя отново
Реших да питам еи така - на присантиман ,ама явно козата си сака пръч.
AntonBM - специалист
Явно инсталацията е на ред, радиаторите работят, но дебита на топлоносителя е нисък. При нисък дебит се получава голяма температурна разлика на топлоносителя, а не стандартната 20°С. Възможни са много причини за това:
1. Помпата е малка или е включена на ниска скорост – най-вероятна причина.
2. Има дроселиране на дебита – често на стари инсталации, които имат радиатори с термо-глави им слагат регулатор на налягането. Той подържа константен пад на налягането в тръбната мрежа. Необходим е за случаите, когато едновременно се затворят термоглавите на по-голямата част от радиаторите. Тогава през много малко радиатори преминава много голям дебит и те запояват да свирят. Този регулатор оправя нещата, но може да е настроен на ниско налягане и тогава няма да има достатъчен дебит за радиаторите.
3. Има 3-пътен вентил, който регулира температурата на топлоносителя с автоматика по външна температурна крива, но не е настроен правилно.
4. Кран, вентил или обикновен дросел – запушват циркулацията.
5. Термоглавите на радиаторите притварят, когато температурата в помещенията е близка до заданието им (на 3 е към 20°С). Тогава те пропускат по много малко топлоносител и от радиатора излиза изстинала вода.
Ако се напъна ще измисля още възможни причини, но всички се въртят в посока – нисък дебит на топлоносител в радиаторите.
filmatoplo - майстор
Антоне сложи си подпис -Истината е някъде там . :) за човека с проблема -там някъде е истината .
  • 1
  • 2

Тема "Странен проблем с нови радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: