Събрал съм си снимков материал от разни яденета, които съм правил и с риск да препълня темата с мои творения
, пускам и този фотоотчет:
1. Необходими продукти за 6 порции:
- 4-5 средно големи картофа ( броя намалява обратнопропорционално на размерите им :hilezh: )
- 3-4 глави лук
- домат от консерва, доматено пюре или кетчуп
- 500гр кайма, желателно е да е качествена, иначе пуска много мазнина и остава малко като количество след термичната обработка
- 3- 4 яйца
- кофичка кисело мляко
- 1 чаена чаша брашно
- олио, 1/2 ч.ч.
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
- по желание- лъжица захар(за домата, ако е кисел)


2. Технологичен процес:
Включваме фурната да загрява на 250 градуса, като предварително сме проверили дали няма нещо в нея
Това е лесно...
Неприятната част започва с обелването на картофите- ако си намерите подходящ накрайник за белачката за картофи, като този на снимката, проблема отпада

Понеже бяха сравнително дребни, аз обелих 10- тина картофа:

Следва обелването на лука. Две от главите са за смесване с картофите, а една или две- за задушаване с каймата, по желание можете да обелите само две или всичките 4 (с малка почивка за избърсването на сълзите, бликнали не от сантименталността на момента, а от невнимателното обелване на главите
)

Следва голямото рязане
Първо картофите- на кубчета с дължина на страната 8- 10 мм:

Следва лука- на ситно. Важно е да се знае, че лука изтъпява острието на ножа много бързо, затова е препоръчително вкъщи да си имате отделен нож за рязане на лук

В тава сипваме олио на дъното, след което слагаме картофите и две от нарязаните глави лук.
Поръсваме със сол, черен пипер и много малко червен пипер:

Включваме котлона, слагаме да загрява тиган с 1/2 ч.ч. олио ( без 3-4 лъжици, които вече сме сипали на дъното на тавата ). През това време накъсваме каймата на малки късчета с ръце и я оставяме в близост до печката, за да се отпусне от топлината, ако е замразена.
Като загрее достатъчно олиото, слагаме каймата и с дървена шпатула я разстиламе и накъсваме на още по- малки парченца в тигана:

Добавяме останалия ситно- нарязан лук и разбъркваме добре:

Захлупваме с капак тигана, за да се задуши сместа от кайма и лук:

В подходящ съд разбъркваме доматения сок (+ лъжица захар по желание, ако е кисел; аз лично ползвах направо кетчуп), чубрица, черен и червен пипер, малко сол и изсипваме тази смес в задушената вече кайма (познава се по характерното побеляване):

Бъркаме добре и държим още около 5 минути на котлона, но вече без похлупака.
След това изсипваме сместа от тигана при картофите с лука в тавата. Добавяме малко вода и разбъркваме добре. Резултата поставяме във фурната:

Ако сте стигнали до тук без произшествия, отваряте си бира(в моя случай- кола) и се заемате със забъркването на сместа за заливката.
Започваме с разбиването на кофичка кисело мляко преди да го отворим, след което го изсипваме в дълбок съд:

Следва чукването на три или 4 яйца- зависи колко дебела обичате да е "коричката" на мусаката. Можете и чаена лъжичка сода за хляб да добавите за по- месеста коричка, аз предпочитам да е по- тънка и сложих само 3 яйца, без сода за хляб.


Следва една хитрост, която не се прави от всички- препичане на брашното. Можете да го сложите и направо 'сурово', но заливката придобива специфичен вкус, ако брашното се препече в метален съд на котлона до получаване на леко златист цвят:

Важно е да се бърка през минутка и да се препече на няколко малки порции.
За сравнение, лявата половина е препечено брашно, а дясната- 'сурово'.

След като сме готови с брашното, сипваме го и него при млякото и яйцата, посоляваме мноого малко, добавяме лъжица домат/доматено пюре/кетчуп и разбиваме всичко до хомогенна смес, която оставяме настрани:

Такаа, отваряме фурната, разбъркваме внимателно сместта и проверяваме дали са готови картофите (те са критерия, останалите съставки са готови реално на 10- тата минута). Ако не са, поваме да мием купчината съдове в мивката.
Е можете и да отворите още една бира, а жена ви да не стои безучастно и тя да се заеме с миенето

Като са готови картофите, изваждаме тавата. Ако е нужно, понеже е възможно каймата да пусне повече от желаното мазнина, отсипваме внимателно част от нея:

Разбъркваме добре заливката и я разстиламе равномерно отгоре:

Слагаме да се пече, като през 3- 5 минути внимателно наглеждаме да не се препече коричката.
След като придобие златист цвят, мусаката е готова. Изваждаме я да изстине.

Добър апетит!

1. Необходими продукти за 6 порции:
- 4-5 средно големи картофа ( броя намалява обратнопропорционално на размерите им :hilezh: )
- 3-4 глави лук
- домат от консерва, доматено пюре или кетчуп
- 500гр кайма, желателно е да е качествена, иначе пуска много мазнина и остава малко като количество след термичната обработка
- 3- 4 яйца
- кофичка кисело мляко
- 1 чаена чаша брашно
- олио, 1/2 ч.ч.
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
- по желание- лъжица захар(за домата, ако е кисел)
2. Технологичен процес:
Включваме фурната да загрява на 250 градуса, като предварително сме проверили дали няма нещо в нея

Неприятната част започва с обелването на картофите- ако си намерите подходящ накрайник за белачката за картофи, като този на снимката, проблема отпада
Понеже бяха сравнително дребни, аз обелих 10- тина картофа:
Следва обелването на лука. Две от главите са за смесване с картофите, а една или две- за задушаване с каймата, по желание можете да обелите само две или всичките 4 (с малка почивка за избърсването на сълзите, бликнали не от сантименталността на момента, а от невнимателното обелване на главите

Следва голямото рязане

Първо картофите- на кубчета с дължина на страната 8- 10 мм:
Следва лука- на ситно. Важно е да се знае, че лука изтъпява острието на ножа много бързо, затова е препоръчително вкъщи да си имате отделен нож за рязане на лук
В тава сипваме олио на дъното, след което слагаме картофите и две от нарязаните глави лук.
Поръсваме със сол, черен пипер и много малко червен пипер:
Включваме котлона, слагаме да загрява тиган с 1/2 ч.ч. олио ( без 3-4 лъжици, които вече сме сипали на дъното на тавата ). През това време накъсваме каймата на малки късчета с ръце и я оставяме в близост до печката, за да се отпусне от топлината, ако е замразена.
Като загрее достатъчно олиото, слагаме каймата и с дървена шпатула я разстиламе и накъсваме на още по- малки парченца в тигана:
Добавяме останалия ситно- нарязан лук и разбъркваме добре:
Захлупваме с капак тигана, за да се задуши сместа от кайма и лук:
В подходящ съд разбъркваме доматения сок (+ лъжица захар по желание, ако е кисел; аз лично ползвах направо кетчуп), чубрица, черен и червен пипер, малко сол и изсипваме тази смес в задушената вече кайма (познава се по характерното побеляване):
Бъркаме добре и държим още около 5 минути на котлона, но вече без похлупака.
След това изсипваме сместа от тигана при картофите с лука в тавата. Добавяме малко вода и разбъркваме добре. Резултата поставяме във фурната:
Ако сте стигнали до тук без произшествия, отваряте си бира(в моя случай- кола) и се заемате със забъркването на сместа за заливката.
Започваме с разбиването на кофичка кисело мляко преди да го отворим, след което го изсипваме в дълбок съд:
Следва чукването на три или 4 яйца- зависи колко дебела обичате да е "коричката" на мусаката. Можете и чаена лъжичка сода за хляб да добавите за по- месеста коричка, аз предпочитам да е по- тънка и сложих само 3 яйца, без сода за хляб.
Следва една хитрост, която не се прави от всички- препичане на брашното. Можете да го сложите и направо 'сурово', но заливката придобива специфичен вкус, ако брашното се препече в метален съд на котлона до получаване на леко златист цвят:
Важно е да се бърка през минутка и да се препече на няколко малки порции.
За сравнение, лявата половина е препечено брашно, а дясната- 'сурово'.
След като сме готови с брашното, сипваме го и него при млякото и яйцата, посоляваме мноого малко, добавяме лъжица домат/доматено пюре/кетчуп и разбиваме всичко до хомогенна смес, която оставяме настрани:
Такаа, отваряме фурната, разбъркваме внимателно сместта и проверяваме дали са готови картофите (те са критерия, останалите съставки са готови реално на 10- тата минута). Ако не са, поваме да мием купчината съдове в мивката.
Е можете и да отворите още една бира, а жена ви да не стои безучастно и тя да се заеме с миенето

Като са готови картофите, изваждаме тавата. Ако е нужно, понеже е възможно каймата да пусне повече от желаното мазнина, отсипваме внимателно част от нея:
Разбъркваме добре заливката и я разстиламе равномерно отгоре:
Слагаме да се пече, като през 3- 5 минути внимателно наглеждаме да не се препече коричката.
След като придобие златист цвят, мусаката е готова. Изваждаме я да изстине.
Добър апетит!