Най - вълнуващия въпрос зимно време.
casio - специалист
Колеги въпроса ми е учудващо прост, но просто имам малко неясни работи относно работата с моето парно в къщи.Значи парно на дърва е с камина тип "Прити" с водна риза.Тръбите са ми алуминиеви някакви немски РИФЕНГ или Райфенг (незнам как се чете).Проблема ми е че като слагам дърва и на термометъра отстрани ми показва че е 60 градуса температурата на водата, радиаторите по стаите не ми се струват достатъчно топли (друг е въпроса че няма изолация а дограмата е дървена).Радиаторите са на фирмата Глобал.В кухнята е с 25 глидера а тя е около 30-31 квадрата северно изложение с тераса която не е остъклена.Проблема е , че незнам в каква оптимална температура да го поддържам, майсторите които ми слагаха парното ми казаха че 60 градуса е нормално и макс до 80 което не е желателно да се достига.Но при 60 градуса мисля, че не се загряват достатъчно радиаторите.Камината за съжаление незнам колко киловата е и незнам и къде да проверя.Мисля, че е 17 но не съм сигурен.Някакви предположения и съвети как да "карам" парното?
Не знам длаи варианта със замяната на камина с такава с по-голяма мощност ще реши проблема.Имам чувството че и радиаторите са с прекалено големи размери за помещенията. А глидерите са от този тип :http://www.industrial.bg/?gg=10&hh=5&ii=144&ll=267&jj=1.
Ако модератор прецени че въпросите ми не са з анивото на форума нека трие топика.Мерси!!!
Bobivan - специалист
Оптималната е тази на която ти е комфортно!Повече от 80 градуса не вдигай,топли се ,събирай кинти и догодина си сложи изолация /и смени дограмата!!
filmatoplo - майстор
Тя година и аз се натресах на сурови дърва-понеже доста законтриха безразборната сеч и крадене от горските , и не можа да ми доставят сухи -тоест аз пак си ги плащам но исках сухи , ама няма .Печката с тях едвам гори , добре че ги меша със миналогодишните .Мощността и падна наполувина :wink: ама патница а :lol: .
casio - специалист
Благодаря за съветите - определено с изолация и дограма ще е много по-добре.А дървата ми са сухи на 4 години аз се старая да не горя 2-3 годишни а по стари и хубаво изсъхнали, така че мисля че не е в тях проблема.Те вярно че майстори го правиха това парно и си личи, но ми се струва че радиаторите са адски големи за тези помещения.Освен да ходя да ги търся пак да видим какво ще кажат.
filmatoplo - майстор
Колко е общия брой на глидерите, колко сантиметра са високи , каква е общата отопляема квадратура . :?
Bobivan - специалист
"радиаторите са адски големи за тези помещения"-по добре голями,отколкото малки....
filmatoplo - майстор
Как -големи , щом казваш че за 31 квадрата площ имаш 25 глидера -северно без изолация и супер дограма . :? ако беше обратното -тогава е много :) .
mityom - специалист
струва ми се, че камината не смогва
casio - специалист
И аз си мисля, че не смогва камината.В момента обаче е на 78-80 градуса и не мога да докосна нито един от радиаторите в стаите толкова са горещи, серпентината на бойлера е затворена обаче (тоест не нагрява водата в момента в него).Иначе всички радиатори са с еднакви по размер глидери разликата е в дължината на самите радиатори.Този които е в моята стая която е само и изцяло южна е с дължина 135 сантиметра, като единия глидер ми е 7,5 см. широк а височината е грубо 54-57 сантиметра , не можах да я измеря точно защото горе прави извивка.Най интересното е че всички радиатори са с еднаква температура както в най горната си част така и в най долната а и температурата между отделните радиатори в стаите е еднаква.Явно ще трябва да поддържам 70 градуса, въпреки че точно в момента не се диша вече от жега. Ще трябва да си поиграя с градусите явно.И едно последно нещо:ще ме прощавате наистина за лаишкия въпрос но на срещуположната страна на която е крана за регулиране на притока на вода в самия радиатор има нещо като сив клапан или вентил пише "IMT", това чудо в единия си край завършва с нещо като вентил с резба, мисля е за обезвъздушаване та въпроса ми е завит или отвит трябва да е въпросния вентил когато работи парното или не се пипа въобще, да не би в тях да е проблема?
ESPACE - майстор
casio написа:
та въпроса ми е завит или отвит трябва да е въпросния вентил когато работи парното или не се пипа въобще, да не би в тях да е проблема?
Какъв всъщност ти е проблема на теб? Ти проблеми нямаш поне като чета какво си писал до момента. Проблема е, че не са ти обяснили нещата тези, които са ти правили инсталацията.

Тема "Как се борави с парно????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: