Най - вълнуващия въпрос зимно време.
единак - специалист
Взех си един интиелски ЮПС и акумулатор, обясненията по свързването са лесни за разбиране, обаче контролният елемент, в случая пак интиелски терморегулатор, се свързва така, че да работи само при захранване от мрежата. Мислех си да свържа изходите, които подават захранване от ЮПС към помпата преди терморегулатора и чрез него да се управлява работата на помпата, обаче по този начин ще се захрани цялата мрежа сякаш. Има ли някакъв чалъм, че да си използвам терморегулатора и при работа на ЮПС?
filmatoplo - майстор
Нещо не разбирам :? кое не може да стане -стандартния начин е изхода фаза от Юпиеса се кара до терморегулатора , там се прекъсва от него и после отива на помпата , нулата директно в помпата .Другия начин е малко по сложен -изхода от Юпиеса отива директно в помпата , а терморегулатора се свързва вътре на климореда на Юпиеса , като се маха и 1 мостче .Това е описано в инструкцията .Начин 1 е по лесен .Терморегулатора кой модел е ТР-6 ли .
единак - специалист
Точно така мислех и аз да го направя, обаче така няма ли да захраниш цялата мрежа от акумулатора на ЮПС–а? Щото нали фазата на терморегулатора сега идва от мрежата и като спре тока и ЮПС-а пусне ток от акумулатора ще тръгне по цялата инсталация и ще се опита да захрани всичко включено. А ако взима фаза само от ЮПС нали няма да работи, когато има ток?
Това, което е описано в инструкцията е да се ползва ТР, когато има ток. Когато спре изключва тази верига и минава на акумулатор. Поне така разчитам схемата. Пък аз искам да ми действа ТР-6 и когато е на ЮПС.
LazarGanev - "Велик майстор"
единак написа:
А ако взима фаза само от ЮПС нали няма да работи, когато има ток?
Как няма да работи, нали затова е ЮПС - да превключва между двете захранвания?
единак - специалист
Мислех, че са отделни системи и на ЮПС му трябва ток, единствено за да зарежда акумулатора... Ще направя един два експеримента.
filmatoplo - майстор
:lol: Давай смело - с фазата от юпиеса захранвай терморегулатора и оттам помпата .Спре ли тока веднага терморегулатора и помпата ще се захранят от юпиеса. :) Нали така съм в къщи , пък и на клиентите така свързвам . ТР - 6 тицата се захранва с фазата и се пуска 1 мостче за независимия контакт , изхода за помпата е нормално отворения контакт. Като сензора отчете нагласената температура 50 градуса примерно тогава ще включи помпата и трябва да светне зелена лампичка на табълчето , ако не свети се премества вътре в кутийката на регулатора 1 джъмпер .Малко сложнотийка . :wink:
единак - специалист
Свързах го, обаче когато работи на акумулатор помпата леко стърже.
Иначе системата ми работи отдавна и ТР си ми е вързан. Просто напоследък нещо спираха тока два три пъти и се наканих за ЮПС.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, да леко бръмчи помпата, ама това да не те притеснява
PCL82 - майстор
ЮПС-ът нарочно е направен, че термостатът да управлава помпата само при мрежово захранване. Прекъсването на товара при захранване от акумулатор е много вредно за крайните транзистори в схемата.
Този номер може да работи, но колко дълго си е на ваша отговорност.

ЮПС-ът не е просто една черна кутия от която излизат 220В, свързваш и хоп готово. Има си особености на електрониката, които трябва да се съобразяват.
nikigada - специалист
ЮПС-ът нарочно е направен, че термостатът да управлава помпата само при мрежово захранване. Прекъсването на товара при захранване от акумулатор е много вредно за крайните транзистори в схемата.
При нормален ЮПС няма проблем - на изхода си има 220 волта които се комутират. Не виждам никакъв проблем за крайните транзистори!

Поздрави!

Тема "ЮПС и терморегулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: