Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Бат Иво - специалист
ArturDent написа:
Бат Иво,
Разрешително - по закон Да, ако имаш завистливи съседи пак, Да , но иначе Не.

Питане и съвет: От кого я купи тази къща? Мисля че съм я виждал в .... Бягай далече! Доколкото си спомням имаше проблем с отводняването и влагата....
Как да бягам като я купих вече?Тази къща е в едно Видинско село.Купих я 2007год. и от тогава не съм забелязал влага.Собственика е заменил гредореда с плоча.Керемидите и гредите са нови.Аз не живея в Бг. и само лятно време ако имам желание и пари правя по нещо.До сега съм излял с бетон/плочи/ подовете в стаите .Има септична яма като в повечето Бг. села /разбрай няма канализация/.Не съм забелязал влага или проблем с отводняването поне за сега.
Бат Иво - специалист
Георгиев написа:
За кота корниз говоря. Понеже думата фигурира в изречението, спестих си я. По принцип в ПУП-а се дава кота корниз, а кота било варира според ширината на сградата. Това 10 метра в твоя случай е котата корниз.

Ако говорим за закони незаконно е всяко СМР започнато без разрешение. Вдигайки кота корниз така, че тя да не става по-високо от максималното разрешено сградата ти не излиза от регулация, следователно няма основания поради които да дойдат от общината и да ти я съборят. Но да, остава си незаконна и никога няма да получиш разрешително за ползване (акт 16).
Добре де а кой да питам за тези неща?Адвокат ли,архитект ли?Простете за невежеството но от към законовата страно съм бос.И тази къща е стара живяно е бая в нея би трябвало да има акт-16.Само дето после собственика е сменил гредореда с плоча и е напрваил покрива тип вилен. С цел след време при финансова възможност да се пригоди за живеене.Сега ако му пусна прозорец или капандура тип мансарда кво?Законно ли е или не?И пристрока за стълбище също ли е незаконна?
ArturDent - Почти Безобиден
Въпреки че в къщата е живяно, сигурно и данъци са плащани, напълно е възможно да няма акт 16 (Разрешение за Ползване). Даже по-вероятно няма. Но за стари недвижими имоти ЗУТ (Закона за устройство на територията) предвижда изваждането на т.нар. "Удостоверение за търпимост", което замества акт 16.

Кого да питаш: ЗУТ, архитект - запознати са със закона, или поне би трябвало.
Георгиев - специалист
Зависи на какъв архитект попаднеш. По принцип ти трябва строителен техник работещ като технически ръководител. Той ще е по-в час с нещата.

Тема "Идея в повече?Защо не." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: