• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi можеш ли да обясниш как се определя колко фреон се пълни в в една система, и ако може да разясниш как се прави цялата процедура.
vankovarnata - специалист
2v6 написа:
vankovarnata написа:
...
В момента ползвам външно с отдаване около 8кв. пластинчат-9кв. и три вътрешни/едното е 8кв./. Няма никаква разлика дали ще е активен или не някой фан. На всички съм свалил оборотите и в начало докато превърти въздуха и го стопли духат леко хладно. Поради хладния въздух пускам фановете със закъснение на много ниски обороти.
Защо си сложил топлообменник и циркулация с вода :?
Не може ли да свържеш директно вътрешните тела към външното :?:
Става дума за три стаи. Два са в общо помещение хол-25кв+дневна-15кв.+кухня-6кв. общо 46кв. и спалня 16кв. където е третото. Всичко е на височина 2.70. За фреон има много тръбен път. Само за трегера където е едната двойка са поне 8м. За спалнята има още 10м. а така имам 2м до пластинчатия и от там наред. Идеята ми е да включа още една стая и бойлер.
atanLII написа:
Системата е водно с 5 панелни радиатора. От външното тяло на климатик 30-ка си направих ТП въздух-вода. Вътрешното тяло преправих на конвектор и го монтирах на мястото на един от радиаторите. Не мога да правя други промени по системата. Циркулационната помпа е на максимални обороти. Вентилатора на вътрешното тяло(сега конвектор) са високи и бързо охлажда топлообменника. Оборотите му трябва да намаля,но е асинхронен и няма как. Може би някакъв честотен инвертор.
За регулиране на обр. вземи от някой магазин за радио части готов кит със симистор за рег. на осветление до 3А май е минимума без радиато за 5-6лв и си готов.
2v6 - майстор
vankovarnata написа:
...Става дума за три стаи. Два са в общо помещение хол-25кв+дневна-15кв.+кухня-6кв. общо 46кв. и спалня 16кв. където е третото. Всичко е на височина 2.70. За фреон има много тръбен път. Само за трегера където е едната двойка са поне 8м. За спалнята има още 10м. а така имам 2м до пластинчатия и от там наред. Идеята ми е да включа още една стая и бойлер.
Определено има предимства - могат да се ползват и евтини тръби, по-лесно преправяне :idea:

Въпроса е дали използването на вода си заслужава следните недостатъци:
1. Системата с междинен топлообмен е по-неефективна - компресора трябва да направи по-високо налягане, съответно харчи повече ток.
2. Допълнителен топлообменник.
3. Допълнителна цикркулационна помпа плюс тока който тя харчи.
4. Допълнителна водна арматура - разширителен съд, пълнене, изтакане...
2v6 написа:
vankovarnata написа:
...Става дума за три стаи. Два са в общо помещение хол-25кв+дневна-15кв.+кухня-6кв. общо 46кв. и спалня 16кв. където е третото. Всичко е на височина 2.70. За фреон има много тръбен път. Само за трегера където е едната двойка са поне 8м. За спалнята има още 10м. а така имам 2м до пластинчатия и от там наред. Идеята ми е да включа още една стая и бойлер.
Определено има предимства - могат да се ползват и евтини тръби, по-лесно преправяне :idea:

Въпроса е дали използването на вода си заслужава следните недостатъци:
1. Системата с междинен топлообмен е по-неефективна - компресора трябва да направи по-високо налягане, съответно харчи повече ток.
2. Допълнителен топлообменник.
3. Допълнителна цикркулационна помпа плюс тока който тя харчи.
4. Допълнителна водна арматура - разширителен съд, пълнене, изтакане...
За мен си струва понеже помещението го отоплявах с 18-ка на тошиба/но се прецака/ Външното което си избачках от тишибата бачка много коректно на 8-9А, а при желание мога да го натоваря до 10А. При 8-9А и 22-23бара си достига над 50гр. на водата. В спалнята имам едно националче 10-ка.Преди ползвах две клими за помещенията,а сега само една на ниво като за голямата площ. Със включването на още една стая/имам достатъчно мощност/ ще спра и още един климатик и ще получа цялостно отопление само от едно тяло. Сметнато като разход на ток идва много по-добре. Като пример:
Една 18-ка + една 10-ка и една 12-ка срещу една 18-ка в момента. Разхода на помпата/dap-78w/ е минимален спрямо спирането на две клими. Дилемата ми беше закупуване на нова 18-ка и отопление с три климатика,или подмяна на компресор направа на електроника за он-оф и изпълнение на въздух-вода. Откъм вложени средства второто е много по малко, както и като разход на електроенергия поради посоченото по-горе.
Ahmakov - специалист
Блаженни са вярващите-казал го е по умен човек.
Ahmakov написа:
Блаженни са вярващите-казал го е по умен човек.
Но не ти. По добре спри да плюеш,а покажи нещо направено или направи една равносметка.
Ahmakov - специалист
краси
С кой точно модел на CAREL ти е системата.
Можеш ли да влезеш в режим на настройки.
Зашо не опиташ да изключиш захранването на компресора от контактора / релето /. Откачаш само захранващите кабели, които отиват към компресора. Ако си мери тока няма да стане.
kpacи - специалист
Мога да вляза в настройките.
Ако откача кабелите както казваш започва да включва аларма за ниско налягане.

Прикачен файл

carel2.jpg
carel2.jpg (70.58 KиБ) Видяна 4700 пъти
denuchi - специалист
Това е само дисплея. А ето и основните платки.MCHCOMP1B0 за първи компресор и разширителя MCHCOMP2B0 за втори компресор. Единственият вариант да шунтираш датчика и да изключиш комп.1 от контактора. Можеш да деактивираш разширителя но тогава няма да работи ком.2. а в случая той е здравият. Тук има едно въпрос че към мен, не знам защо но. По принцип на всеки климатик си пише колко фреон трябва. А ако машината е сбирщайн се справям някак си, но не искам да се излагам пред специалистите (все пак не съм завършил толкова сложно училище). Но ако държиш на Л.С. мога да ти драсна.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: