Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Благодаря за съветите!!!
Ще се спра на PVC дограма с покритие имитиращо дърво.Искам да знам какво да гледам при избора като-марка,колко камерна да е,какъв да бъде стъклопакета,какви трябва да са пантите,ключалките и т.н.

поздрави
ribnikolaevi - майстор
Тройния стъклопекет е много добро решение. Но, той е по-скъп сам за себе и и изсиква по-скъпи профили.
Един от най-големите термомостове в една сграда е прозорецът. И не се поддава на допълнителна обработка, т.е., слек като разбереш, че има проблем, решението е крайно - подмяна. Докато ако имаш неизолиран стоманобетонен елемент, "лесно" можеш да го изолираш все пак.
Стъклопакетът заема над 80% от площта от самия прозорец, като е най-критичния от гледна точка на топлоизолацията.
Има различни хватки за подобряване на нещата, едно от тях е т.нар. Ка-стъкло. То подобрява парниковия ефект - спира по-голямо количество от инфрачервените лъчи в помещението. Това е добро решение за северни изложения, но лятото ще те принуди да не си вдигаш щорите докато има по-силна светлина.
Алтернатива на това решение е тройния стъклопакет. Предимството му е, че ефектът му се чувства и зимата и лятото.
Аз самия си сложих троен стъклопакет, все още съм без радиатори, тъй като съм в тотален ремонт. И те каня да дойдеш в най-студения ден, да видиш какво е усещането в жилището. Да пипнеш стъклата от вътрешната страна, които обикновено са доста студени.
MAPTO - напреднал
Един съвет - на прозорец на който лятото напича между 12 и 17 часа НЕ слагайте ПВЦ дограма с цвят различен от бяло.
MAPTO написа:
Един съвет - на прозорец на който лятото напича между 12 и 17 часа НЕ слагайте ПВЦ дограма с цвят различен от бяло.
Можеш ли да се обосновеш:)
MAPTO - напреднал
gsimania написа:
MAPTO написа:
Можеш ли да се обосновеш:)
Поглъща повече слънчеви лъчи, нагрява се и се деформира. Виждал съм няколко прозореца които след 2-3 лета вече не могат да се отварят и затварят. Чувал съм (може да е само мит) за случаи на разтекла се запечатка на стъклопакет в профил златен дъб, отново през лятото.
ЧефоС - специалист
Всеки решава за себе си. Или си защитава бизнеса. Аз съм неутрален, просто харесвам алуминиевата дограма. Мой избор.

Но ще дам и пример. На познат трябваше да му поставят качествена ПВЦ дограма. Доставили я, но поради по-спешна поръчка, не я монтирали веднага. Така престояла 2 дни през юли месец, оставена на слънце. Е, на третия ден не са могли да я монтират. Отнесли си боклука, а познатия си монтира алуминиева.

Разбирайте ме както искате.
pavkatay - майстор
ЧефоС написа:
Всеки решава за себе си. Или си защитава бизнеса. Аз съм неутрален, просто харесвам алуминиевата дограма. Мой избор.

Но ще дам и пример. На познат трябваше да му поставят качествена ПВЦ дограма. Доставили я, но поради по-спешна поръчка, не я монтирали веднага. Така престояла 2 дни през юли месец, оставена на слънце. Е, на третия ден не са могли да я монтират. Отнесли си боклука, а познатия си монтира алуминиева.

Разбирайте ме както искате.
Аз също не съм почитател на цветните ПВЦ профили .
Ако клиента е решил твърдо правя такива прозорци, но използвам усилители с макс.дебелина и разпробивам всички указани от производитвля отвори (вентилационни и отводнителни) -проблем не съм имал. А цветния профил си има и предимства .
Също така смятам,че алуминиевата дограма е това,което е написал Велси малко по-горе- отживелица.
ArturDent - Почти Безобиден
Той бат Чефо си е фен на металите - къща от метал, дограма от метал...
ЧефоС - специалист
ArturDent написа:
Той бат Чефо си е фен на металите - къща от метал, дограма от метал...
Вярно. Кое е лошото в случая?
valmet - специалист
Само за протокола(без да правя намеци)-от 2006 год. съм с ПВЦ дограма в цвят "златен дъб".До сега не съм имал проблеми с нея,ако изключим,че се разскърцаха пантите на отваряемите части.Да ги напръскам с WD-40 или с грес под налягане?

Тема "Съвет относно дограма Alu или PVC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: