marian1 написа:За мен много е интересна, ама защо не се включват светилата се чудя.Аз от чертежите нищо не разбирам - нямам достатъчно знания в тази област.Но пък от твоята тема ми дойде идея - която поставих в един друг форум за да не преча на твоята.Идеята ми е слънчев колектор - и вътрешно тяло от климатик - затворен кръг ( само не съм сигурен дали е необходимо допълнително съд) Който да е монтиран в стая с климатик - през деня се включва когато премине показателите на климатика - и от там климатика си понижава и ( или ) премимнава в он-оф или изключва ако е много топло и ефективно де...по твоят въпрос китайците са направили нещо подобно- добавка на вакуумен колектор със буферен съд към климатик http://www.atlantissolar.com/atlantis_s ... _specs.pdf - ефект има само при слънцегреене, но е по-малък....прекарват фреона през съда с подгрятата до някъде вода .....но само при слънце и много малко при разсеяна светлина,,,,,,,в случая допълнителна мощност се добива и през нощта от увеличената площ на външното тяло- 3.2 кв.м.( без да броим слънцето, където просто добавяме 1.6 кв. м.х моментната мощност на слънцегреенето, която за нашите ширини е от около 400-1400W/кв.м., основно в зависимост от сезона )
2v6 написа:Със сигурност и това ще стане когато продуктите от този тип станат масовиonitbg написа:...330лв.,но тук въпросът е принципен, така че нека поразсъждавамеПринципно всяка допълнителна мощност отвън означава повече мощност вътре.
Предимството на тези панели според мен е, че не заемат място.
Ако една бройка струва 70-80 лева има смисъл да се пробва