• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mihailcankov - специалист
Ще подменям кабелите на инсталацията в апартамента и ще има нововъведения ,досега таблото беше с 4 бушона незнайно как вързани ,та новия план е 5 бушона, кръг за осветлението ,контактите на 3-те стай на отделни кръгове съответно с 16ампера бушони и един за бойлера и силов контакт за печка 25 ампера интересува ме мнението ви ,забележки?
moimoimoi - майстор
моето мнение е да си пуснеш повече линии,особенно за кухнята трябват повече контакти макар и не всичките усилени,бойлера най добре е да е абсолютно самостоятелен, да си подбереш правилно сечение на кабелите за контактите(2,5 и 4 квадрата мм)
понеже е криза ,но все пак ако имаш възможност използвай тройка кабел(фаза,нула и земно/неработна нула) и хубави/качествени предпазители
осветлението е хубаво да е на 2-3 кръга,защото ако ти изключи предпазителя и цялата къща остава без осветление :idea:
ако имаш цифрова телевизия/кабелна може и тях да направиш скрито под мазилката
mihailcankov - специалист
в хола и спалнята има по 3 контакта повече от 2кв няма да има натоварване затова мисля че 2.5мм2 кабел и 16 ампера бушон ме устроива в кухнята имам още 2 контакта който ще са по същия начин и бойлера и силовия на 4мм2 на 25 ампера бушон
sasooooooooo - "специалист"
За какви бушони става въпрос? :? Предпазители се слагат вече :!:
Инсталация три проводна. Кръговете и подредба в таблото+сечения:
63А Главен
10А Осветление - 3х1,5мм2 ПВВМ - МБ1
25А Климатик1 - 3х2,5мм2 ПВВМ - МБ1 директен
25А Климатик2,...... - 3х2,5мм2 ПВВМ - МБ1 директен
ДТЗ 25А Боилер, ако има
25А Бойлер - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1 директен
ДТЗ 40А Контакти
25А Печка - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1 директен
25А Кухня - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1
25А Контакти стая1 - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1
25А Контакти стая2,... - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1
25А Резерва
milenahot - помощник
sasooooooooo написа:
За какви бушони става въпрос? :? Предпазители се слагат вече :!:
Инсталация три проводна. Кръговете и подредба в таблото+сечения:
63А Главен
10А Осветление - 3х1,5мм2 ПВВМ - МБ1
25А Климатик1 - 3х2,5мм2 ПВВМ - МБ1 директен
25А Климатик2,...... - 3х2,5мм2 ПВВМ - МБ1 директен
ДТЗ 25А Боилер, ако има
25А Бойлер - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1 директен
ДТЗ 40А Контакти
25А Печка - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1 директен
25А Кухня - 3х4мм2 ПВВМ - МБ1
25А Резерва
Здрасти,
Имам следния въпрос: Имам проточен бойлер (6,5 kW), който по стечение на обстоятелствата се налага да включвам в контакт, а не директно към инсталацията. Бойлерът има две степени, но при включване на втората степен, бушонът (предпазителят) на инсталацията изключва. Моля те дай съвет какво може да се направи, за да се използва и втората степен - дали трябва да се смени предпазителят с по-мощен (в момента е 16А, но и в 25А пак изключва). Има ли решение?
Благодаря!
mirk - майстор
Що не си пусна нова тема :wink: За да работи на макс ти трябва нов кабел 3х4кв и автоматичен предпазител 32А, с контакта както си се убедил сам няма да я бъде.
Ники274 - специалист
Според мен 32А е на границата и може да сработва случайно по някой път.Ако ще се пуска нов кабел,по-добрия вариант е 3х6 кв(връзката в случая с контакт и щепсел отпада) и предпазител 40А задължително комбиниран с ДТЗ.
mirk - майстор
Проблема му би се решил лесно ако случайно въпросния контакт е с 4кв или поне до разлонителната му кутия горе има 4кв. Но тогава трабва въпросния токов кръг да го резервира само за бойлера че за друго няма да има на къде. Иначе разбира се че с 6кв е по добре, толкова ми е захранването от ЕВН :-D . ДТЗ си е просто задължителна за такива бойлери работещи под напрежение.
Leon - специалист
sasooooooooo написа:
За какви бушони става въпрос? :? ....................
25А Резерва
sasooooooooo

Този форум го чета отдавна и много практически работи научих, за което съм благодарен.

Нооо ... в един момент започвам да се чудя на различните и при това противоположни мнения.

Да попитам:
1. Какви са тези контакти за 25 ампера.
2. Как се свързват обикновени (нормални) контакти с 4 кв.мм. А бе то не че не може , ама ...
3. Какви са тези товари в спалня (примерно) от 5,5 киловата? Досещам се за акумулираща печка!

п.п. Да не се приема за заяждане!
sasooooooooo - "специалист"
Това са линиите от Таблото до първа кутия в стаята. След нея два-три-пет-десет контакта с 2,5мм2 Eстествено цялата линия може да бъде с такова сечение, но нека има някакъв запас, не се знае след 10г. какво ще е :?
Даже за печки вече искат да пускаме 2,5мм2.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: