• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
batsande - специалист
Здравейте, ето ,че се стигна и до покрива но поради финансов-сексуален проблем ще се наложи да си го правя сам. Цената за труд варира между 30-50лв., което ще рече около 5000-8000лв за труд които аз нямам ,а трябва да покрия.За целта търся да се сдобия с някаква литература за покривни конструкций за предпочитане от нета.В една столична библиотека търсих нещо подобно но без успех.
Забравих да спомена , че сградата за покриване е около 115м2 четирискатен покрив.
Stefan2000 - специалист
Ето тук е дискутирана темата и има подходящата литература:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102436
piron45 - майстор
Ако може да се направи двускатен ще ти е по лесно определено щом ще ти е за първи път. Ще имаш да спазваш две равнини.
batsande - специалист
Благодаря за бързите отговори, Stefan2000 този линк е много полезен и аз го открих преди няколко дни и съм свалил всички файлове от там. piron45 не става да се направи двускатен покрив защото по проект е четирискатен и трябва да го следвам за да запазя формата,контурите и котите.Преди 13г. си правих почти сам двускатен покрив на къща 120м2 и става по лесно- за 20дена.При мен случая е следния:Аз имам всички проекти одобрени вкл. и на покривната конструкция, но поради няколкото чупки в стнените на сградата е проектиран и покрива с тези чупки които налагаше и начупен покрив с три улами които смятах да намаля до една и да опростя конструкцията.В проекта са зададени ребра 6/12см които са нестандартни размери а аз смятах да ги заменя за 8/10см греди и да включа още един ред столици по средатана скатовете(по проект е един ред столици).Покривната плоча е с обратни греди което още малко усложнява задачата ми.По късно ще кача и чертеж на това което смятам да направя.
boltik - специалист
Тавана обитаем ли ще бъде?При всички положения ще ти трябва поес със шпилки на които да закрепиш конструкцията.Аз не съм специалист,помагал съм няколко пъти на майсторите и от там знам,че не е фасулска работа.Пишеш,че имаш опит.Аз изкам само да спомена,че някъде гледах във форумът,как един се хвали какъв покрив си е направил.Абе много грозна работа.Направил е покривът според прозореца. :lol:
Последна промяна от boltik на нед дек 26, 2010 11:31 am, променено общо 1 път.
batsande - специалист
Не сматам тавана да е обитаем,предвид и релефа на плочата от 25см греди обърнати нагоре,най много да складирам боклуци. Гредите по периферията на сградата са 15см от плочата и оставени стърчащи фиби през 1,5-2м от ф6,5 но не е изключено да подсиля лежащите столици върху тези греди и с анкери. Ето и моя чертеж.
Изображение
Изображение
А това е схемата на столиците и поповете и се чудя дали така под градус(съобразен с градуса на наклона на покрива) е подходящо за направа или отвесирани попове. Също така някои от маите са по-дълги от 6м и се налага снаждане и се чудя как да правя снадката и къде.Ребрата които са непосредствено до ъгловите маи са доста къси лежащи само на първата столица и как да ги захвана най здраво за да могат да носят тежеста отгоре им.
Stefan2000 - специалист
На последния ти въпрос - На някои покриви съм виждал тези последните най-къси ребра да се слагат под по-остър ъгъл спрямо маите, така че да се получат малко по-дълги. Относно дългите маи, най-вероятно снадки, на местата където лягат на столиците. Попвете си ги направи вертикални, но добре опаянтени и не забравяй да зарежеш ребрата при снадките им със столиците, а ако питаш мене зарежи и поповете при снадките с паянтите. Предполагам тук-там ще сложиш и по някоя скоба. :)
Георгиев - специалист
От тези ребра в ъглите няма никаква файда, няма да носят нищо. Правят се както казаха под ъгъл. Поповете по-добре вертикални с макази за опаянтване. Подложните столици са силно препоръчителни, не виждам по какъв друг начин ще си заковеш ребрата за надзида, ноо знам ли, модерни технологии бол :)
batsande - специалист
Георгиев написа:
От тези ребра в ъглите няма никаква файда, няма да носят нищо. Правят се както казаха под ъгъл. Поповете по-добре вертикални с макази за опаянтване. Подложните столици са силно препоръчителни, не виждам по какъв друг начин ще си заковеш ребрата за надзида, ноо знам ли, модерни технологии бол :)
Добре, ако намаля ъгъла на крайните ребра няма ли да стане несъразмерно спрямо останалите, и същите тези ребра да ги захвана ли с болтове към маите или не е препоръчително да се дупчат,или идеята е да ги премахна и да започна по отдалече. Аз надзид няма да правя, плочата ми е с обратни греди и по периферията те са 15см над плочата от които стърчат тук-там фиби ф6,5. Подложни столици задължително ще има по гредите, които дали да не хвана допълнително към бетона с анкери :?? А освен това се чудя още колко столици да слагам по скатовете при положение ,че дължината на маите ще бъде около 8м. със 75см стреха, а дължината на ребрата около 6м. със 50см стреха.По проект има само един ред столици между билото и стрехата.От това зависи дали да си купя матерял от 4м. или да търся от 6м. а цената вече е друга.
Георгиев - специалист
Ребрата от края на покрива ги почваш от същите места от които си ги начертал, просто не вървят перпендикулярно на него, ами се.. накланят, така, че да стигат до майите по-нагоре... ех, мързи ме да ти го начертая, много по-лесно щеше да е :D.

За междинните столици, до 12 метра ако ти е отвора можеш с по една междинна столица на скат, подпряна с поп и без билна столица. При по-голям отвор пак с една междинна столица, но със столица и поп и на билото. Само със столица на билото може до 8 метра.

По принцип разстоянието от столица до столица в равнината на ската може да е до 4,5 метра.

Подложните столици по принцип се връзват за фусове оставени при заливането, ама ако не си оставил сигурно и с анкери става.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Нов покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: