Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Привет, моля за съвет как да изкарам контакт в мазе, тъй като в момента няма такъв. Имам единствено окабеляване и ток за осветление. Притеснението ми е, че незнам какво натоварване би издържало това окабеляване ако закача контак. Разбира се ако трябва ще сложа предпазител.

Мазето е 10 кв.м. ще съм благодарен ако помогнете също и с идеи за вида и силата на осветителните тела.

Мазето е с размер 4.80м/1.80м и височина 2.40м, като предстои измазване на стените и полагане на настилка.

Поздрави, Петров
dobcho_vn - специалист
Ся според една хубава наредба към кръг за контакт можеш да присъединиш осветление, обаче обратното е забранено.И туй е така по ред причини.
В случай, че решиш да правиш мазето си...айде да речем нещо като жилищна площ, би било добре да изградиш инсталацията от а,б.Демек нов захранващ кабел, ново табло с обособянване на поне 2-3 токови кръга за контакти с АП 16 А, а настощия токов кръг за осветлението да го присъединиш в новото табло чрез АП 10 А.
Това е според мен решението.
П.П.А да забравих за осветлението - ем малко съм куц там, обаче в моето мазе с обща площ 15 кв.м., които са обособени в едно помещение от 10 кв.м. и едно от 5 кв.м (това са грубични цифри) съм сложил за голямото помещение две обикновенни крушки от 60 W, а в по-малкото една пак 60 W.
shotik - майстор
Вероятно си в блок ,ако си в къща няма да питаш,там осветлението е на общ електромер и като разберат ,че имаш контакт ,ще си имаш разправии с комшиите.
Ако можеш през отдушници или от вън си пусни кабел и няма да имаш проблем. В нашия вход има и отвън има и през отдушник и е обявено на другите за това,за да няма хър-мър.
Контакт може да се изведе успоредно на лампата ,но ще има ток ,само когато тя е включена или отвъртяна,но ключа е включен.През ключа може да ползваш докъм 400-500 вата,по-големи уреди ще доведат до нагар и повреда на ключа.
Ако си пуснеш кабел е хубаво през предпазител да захраниш малко табло с няколко контакта и др.неща ,в зависимост от възможностите и знанията.
Успех !
valio 71 - напреднал
Първо трябва да видиш с какво сечение е захранващия кабел за осветлението (обикновено е 1.5 кв.мм). Контакта може да го пуснеш от разклонителната кутия с едно АП преди него. А осветлението в зависимост за какво ще ползваш мазето.
Johny - майстор
Напук на всички наредби контакта в мазето ми е вързан от разклонителната кутия. Работи си поне 25г. Изпробвал съм го многократно с електрожен - без проблеми.
С две думи - кажи какво е сечението на проводника който е положен там и за какви цели ще го ползваш контакта.
sirko - специалист
Може да си пуснеш кабел за контакт от разклонителната кутия на осветлението, преди лампата и нейният ключ. В този вариянт и 2-те ще рабоят независимо едно от друго.
В случая изясни какво ще вкл. в този контакт и дали положения кабел ще "държи" натоварването на консуматора вкл. него. И да не забравиш да сложиш АП според консумацията и сечението на кабела.
Ники274 - специалист
Johny написа:
Напук на всички наредби контакта в мазето ми е вързан от разклонителната кутия. Работи си поне 25г. Изпробвал съм го многократно с електрожен - без проблеми.
С две думи - кажи какво е сечението на проводника който е положен там и за какви цели ще го ползваш контакта.
Всеки е варил кафе с две лъжици или си е палил цигарата от плюнка,ама не ги ползваме тези "иновации" в ежедневието,а само при "специални" случаи.Така и кабела за осветление си е кабел за осветление.Да си пусне пича отделно захранване за контактите и ще си реши проблемите.
А за осветлението две луминисцентни тела по 2х36 вата са достатъчни ако трябва да е "ден" в помещението.Иначе става и един плафон 60 вата ако ще е само за да се вземе трушията за ракията :lol:
Благодаря на всички за отговорите. Контакта който бих искал да имам ще се ползва много рядко, примерно веднъж в месеца, за товари до 600W.
Когато идваха да ми слагат метална врата, от фирма която се занимава основно с тази дейност, хората се включиха директно към разклонителната кутия, което очевидно им беше практика. Ползваха за различните операции - перфоратор, оксижен и флекс. Разбира се не казвам, че това е правилно, просто го отбелязвам, като интересен факт.
Със сигурност ако се реша на варианта с контак, ще сложа малко табло с два предпазителя, един за този контакта и един за осветлението, искам да избегна всякакво претоварване на общата мрежата, която все пак си е за осветление.

Поздрави, Петров
PCL82 - майстор
Някой може ли да ми каже по кой член е забранено да се свърже "официално" контакт 10А към кръг на осветление, ако главната линия е поне 1,5мм2? Знам че е забранено да се тегли контакт от излаз на лампа, но не и от разклонителна кутия на кръг осветление! В българските наредби този въпрос е омазан. В редица други държави това е масова практика контактите за общи нужди да се свързват към осветлението. Това е компромис, но е икономически оправдано.

В мазето на блока ми осветлението е пуснато с мостовак 2х2,5мм2 и отклонения 1мм2 за лампите. Първоначално не е имало контакти, но в абонатната е добаван един за рециркулационната помпа и за електрожен.

Иначе за макли мощности до 800Вт добра работа върши забраненото устройство контакт-фасонка. Продава се по пазарите-цокъл за завиване във фасонката, фасонка за крушката и два коктакта без предпазни клеми. Така си включвам бормашината в мазето, ако се наложи.
Johny - майстор
Ники274 написа:
Всеки е варил кафе с две лъжици или си е палил цигарата от плюнка,ама не ги ползваме тези "иновации" в ежедневието,а само при "специални" случаи.Така и кабела за осветление си е кабел за осветление.Да си пусне пича отделно захранване за контактите и ще си реши проблемите.
А за осветлението две луминисцентни тела по 2х36 вата са достатъчни ако трябва да е "ден" в помещението.Иначе става и един плафон 60 вата ако ще е само за да се вземе трушията за ракията :lol:
Дай да не се правим на по-големи светци от папата. Отделен кабел може да пусне само от апартамента си. Иначе трябва да обяснява на дълго и на широко за какво му е. Някой умен и проект ще му иска.

Пич, не се занимавай с глупости. За една лампа /която вече си имаш/ и един контакт, ще слагаш два предпазителя. Ако искаш сложи си и електрамер, който да отчете 5-те стотинки ток, който ще похарчиш. :-D
Хората вече са го тествали на натоварване, както сам казваш. Сложи си един контакт и си гледай здравето.
Какво ще и стане на инсталацията. Там сульо и пульо няма да пипат.
И какво ако я претовариш? Ще изключи защитата, която ти пак ще включиш. И какво от това?
Все се чудя, защо в този раздел има най-много мнения. Като се почнат едни формули, едни умни приказки и едни АКО след време решиш да включиш 10 кW бойлер или не знам какво си. Ум да ти зайде от варианти и от желаещи да блеснат със знания. Не зависимо от образованието, 90% от стажа ми е минал в производството и по обектите и смея да твърдя, че в живота нещата са много по-прости, и тези АКО са по-малко от 1%.
При тази техника има няколко железни правила, който трябва да се спазват. Другото е за автори на книги /за обем/ и за европейци, на които много от нас подражават.
Последна промяна от Johny на пон дек 27, 2010 3:42 pm, променено общо 1 път.

Тема "Осветление и контакт в мазе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: