Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Johny - майстор
По принцип си прав за трминологията, но по същество нещата не се променят. Той иска да получава интернет достъп чрез безжичен рутер - така става ли? И какво значи истински рутер? Просто този за няколко хиляди има друго предназначение. Това не значи че другите за 100,200 300лв. са неистинки. :?
Исках да спестя неща от този род :
t0ny написа на 23.01.2006г. в 20:29 :
Рутърите(routers) са физически устройства, които свързват множество жични или безжични мрежи в едно. Технически, жичния или безжичния рутър е Layer 3(Слой 3) вход, което означава, че жичния/безжичния рутър свързва мрежите и действа в мрежовия слой на OSI модела.
Домашните мрежи, често жичен или безжичен рутър за Internet Protocol(Интернет протокол - IP), защото IP е най-често срещания OSI мрежови слоев протокол. IP рутър като DSL или broadband рутър за кабелен модем свързва домашната домашна мрежа(LAN) с глобалната мрежа(wide-area network - WAN) на Интернет.
Чрез поддържане на информацията, свързана с конфигурацията в устройство, наречено routing table или рутиращо табло, жичните и безжичните рутъри също така имат способността да филтрират трафика(входящия или изходящия), базирани на IP адресите на системите, които изпращат и системите, които получават. Някои рутъри позволяват на домашния мрежови потребител да ъпдейтва рутиращото табло от интерфейса на уеб браузъра. Broadband рутърите комбинират функциите на рутърите с тези на мрежовите суичове и firewall-овете в едно-единствено устройство.
<{POST_SNAPBACK}>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Извинявай t0ny , но просто си го написал наистина професионално и аз ще си позволя да го кажа с по простички думи като за такива като мен.... предполагам, че момчето те е разбрало, но за другите да поясня :)

Тааа рутера е устройство в което може да включите няколко компютъра към него. Така си правите своя мрежа и компютрите си се виждат един друг.
Това рутрче обаче има и още един извод, а той е за Интернет (предполагам, че за това ще го ползвате и няма да давам друга информация).
Та този рутер ви позволява да се вържете към вашият доставчик чрез компютърен кабел или кабелният модем който също има мрежови кабел за връзка или DSL модема който също има мрежово кабелче с което да се свържат.

Таа така до тук- правите си локална мръжа, а с едно кабелче се връзвате към вашият доставчик.
Какво става и защо се прави това?
Ами рутера крие вашите компютри и отвън хората виждат рутера като компютър, ама много защитен компютър. Ииии така те не знаят колко и какви компютри имате. Вашата малка мрежа си е защитена, защото никой не знае за нея.

Второто преимущество е, че рутера позволява да се защитите от атаки, защото хората атакуват рутера, а не вашите компютри (а той няма Windows - Linux или поне не като на обикновен компютър) така че те не могат да го хакнат и да го набухат с вируси и троянци...и така те се гърбат да проникнат в рутера ви мислейки че е вашият компютър, а вие спите спокойно и си менкате файлове или играете в локалната си мрежа... па може и интернет да си ползвате.. ваша воля :)

Последно: рутера се управлава чрез интернет браузър - просто в книжката която идва с рутера има описание как... лесно е и общо взето не се налага да пипате много по настройките (особенно ако е с кабел, а не безжичен)
kretio74 - специалист
Знам , че интернета не се лови просто ме мързеше да пиша. Да схванахте ми идеята. Искам просто някакво дръвце(евтино )което да го сложа някъде и да забравя къде е. Интересува ме нещо изпитано а не да откривам топлата вода. Дайте някакъв модел които се ползва и е надежден и евтин (не искам самолет а рутер)
BAlexandrov - специалист
Аз лично не го ползвам по този начин, но ето интрукциите с ddwrt как се прави
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Client_Mode
Ето инструкции за другите режими
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Tutorials

Това е списък с поддържаните устройства
http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database

Аз лично ползвам Buffalo WHR-G54S вече около 2 години с DDWRT без проблеми.
montoya - майстор
И с ето такива става http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=537440
П.С Адреса не е реклама, има ги мисля и по - евтини!
BAlexandrov - специалист
Ти пробвал ли си, че става?
BAlexandrov - специалист
С ddwrt или си има такава функция?
montoya - майстор
Става, пробвал съм! http://maxxie.net/wp-content/gallery/ca ... age061.gif В настройките на WI-FI се слага отметката на енейбъл бридж и му се забранява да раздава адреси защото може да се получи конфликт на ИП адресите, или да се разграничат, адресите на първия рутер да са от 1 до 100, втория да раздава от 101 до 200 примерно. или направо с промяна на дифолт ИП на втория рутер на 192.168.1.100 и така.
Правил съм го с два такива рутера безжично, в момента го ползвам точно по обратния начин, понеже единия е с изгорял WAN порт, от първия рутер кабела влиза в LAN1 и се ползва безжично и с кабел от LAN2, просто суич
quietmadness - специалист
Уф немога да постна сума време.
Ако искаш готово решение BR-6424n на Edimax около 70-75лв.
"Supports WISP (wireless ISP) connection mode" - има клиентски режим на WiFi
и
"Two Detachable 3dBi antennas" - можеш да му закачиш външна антена.
Няма да му сменяш firmware, всичко си му е вградено, само трябва да се настрои.
Е не е 100 или 200mW
"
* 11n: 16 ±1dBm,
11g: 16 ±1dBm
11b: 18 ±1dBm
* 11n (40MHz): -68dBm,
11n (20MHz): -71dBm,
11g: -74dBm,
11b: -87dBm"

но поддържа 802.11n стандарта, ако смяташ да го ползваш.
М/у другото варианта с антена е за предпочитане пред по-мощно "радио".
Преди имаха и по-мощни модели, трябва да рагледаш какво предлагат. Ако решиш да минеш на такова решение Edimax в спецификациите казват "Supports WISP (wireless ISP) connection mode", ако го има значи ти върши работа.

PS: Ако имаш повечко стотинки разгледай Mikrotik, няма да съжаляваш. Но там нещата стават с повече от 5 кликвания.
kretio74 - специалист
[quote="quietmadness"]Уф немога да постна сума време.

Ако искаш готово решение BR-6424n на Edimax около 70-75лв.

"Supports WISP (wireless ISP) connection mode" - има клиентски режим на WiFi

и

"Two Detachable 3dBi antennas" - можеш да му закачиш външна антена.

Няма да му сменяш firmware, всичко си му е вградено, само трябва да се настрои.

Е не е 100 или 200mW

"

* 11n: 16 ±1dBm,

11g: 16 ±1dBm

11b: 18 ±1dBm

* 11n (40MHz): -68dBm,

11n (20MHz): -71dBm,

11g: -74dBm,

11b: -87dBm"

но поддържа 802.11n стандарта, ако смяташ да го ползваш.

М/у другото варианта с антена е за предпочитане пред по-мощно "радио".

Преди имаха и по-мощни модели, трябва да рагледаш какво предлагат. Ако решиш да минеш на такова решение Edimax в спецификациите казват "Supports WISP (wireless ISP) connection mode", ако го има значи ти върши работа.Мерси колега справих се с

PS: Ако имаш повечко стотинки разгледай Mikrotik, няма да съжаляваш. Но там нещата стават с повече от 5 кликвания.[/quot
Мерси колега справих се с Едимакса върши чудесна работа :partyman: едно големо виртуално от мен.

Тема "РУТЕР като клиент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: