• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
crez - майстор
Вече е практика да ми крадът медния рекордоман. Посъветваха ме да сложа усукан френски алуминиев 2х16 мм2.
Та, имам няколко въпроса към специалистите в тази област:
1. Какви допълнителни неща(скаби, окачвачи,опъвачи) са необходими да закупя за осъществявяне на свъзване на ж.б стълб с къщата. Чашките на къщата са завити в една дървена носеща греда.
2. ЧЕЗ ме информираха, че ще прикачат всичко това, но аз трябва да го осигуря, но те незнаят какво точно е необходимо. Моля за конкретни напътствия от хора преминали това.
PCL82 - майстор
Трябват ти обтегачи за две жила, защото има и за 4-за трифазните кабели. От към къщата се слага краен опъвач-там закрепването е неподвижно. От към стълба се слага обтегач, който се регулира. Закрепването на кабела към обтегачите става с пластмасови клинове, които се самозаклинват от опъна. Ако има междинни опори, има окачвачи и скоби. Може да бъркам в имената на детайлите, но това е принципът.

При прехода към медните жила в къщата ти трябват биметални клеми или покалаени кабелни обувки, които се кербоват.

Не допускай да прокарат кабела през отвор в стената, без да сложат предпазна пластмасова тръба. По фасадата кабелът се закрепва на скоби, отдалечаващи го от стената.

Добре е да се постави заземителен кол при къщата.
torbalan - Дървен философ
crez, а обмислял ли си вариант да закопаеш кабела в земята?

аз така направих...

от друга страна - ЧЕЗ са длъжни да поставят електромера на границата на имота ти...
mirk - майстор
crez написа:
Вече е практика да ми крадът медния рекордоман. Посъветваха ме да сложа усукан френски алуминиев 2х16 мм2.
Та, имам няколко въпроса към специалистите в тази област:
1. Какви допълнителни неща(скаби, окачвачи,опъвачи) са необходими да закупя за осъществявяне на свъзване на ж.б стълб с къщата. Чашките на къщата са завити в една дървена носеща греда.
2. ЧЕЗ ме информираха, че ще прикачат всичко това, но аз трябва да го осигуря, но те незнаят какво точно е необходимо. Моля за конкретни напътствия от хора преминали това.

Е това е :lol: До там ги докараха че да не знаят как да си закачат кабела :lol: :lol:

Отиваш там http://www.filkab.com/main/bg/contacts/ ... D1%8F/8/6/ и казваш колко метра кабел ти трябва от този тип и за накрая оставаш черешката :lol: казваш им че ЧЕЗ не знаят какви джунджурии трябват за кабела и ги питаш какво да си купиш.

По принцип отклонението от стълба, електромера, предпазителя към него заедно с таблото са собственност на ЕРП-то и то ги монтира за своя сметка. Твоята част е вътрешната инсталация в сградата от изходящите клеми на електромера. Предполагам че ЧЕЗ искат да минат метър ако мине номера. Явно такава им е политиката шмекерене. :lol:
shotik - майстор
Ако мястото за прикачване на кабела към къщата е зад ъгъла на стена ,внимавай как ще сложат скоби и кабел,защото на къщата на дедото я прикачили подвижно кука и от люлеенето на кабела и триенето по мазилката ,мазилката падна,около 6 квадрата и оттам се е подкожушило още.От електрото не искаха да я преправят ,нито да ни обезщетят,затова внимателно прецени.
jdraganchev - специалист
mirk написа:
По принцип отклонението от стълба, електромера, предпазителя към него заедно с таблото са собственност на ЕРП-то и то ги монтира за своя сметка. Твоята част е вътрешната инсталация в сградата от изходящите клеми на електромера. Предполагам че ЧЕЗ искат да минат метър ако мине номера. Явно такава им е политиката шмекерене. :lol:
То че е така спор няма, но и аз имах същия проблем.
От Чез ми казаха, няма проблем, ние ще го възтановим кабела, обаче отиди в полицията да ти дадът бележка, че са завели..... забравих как се казва, мисля дознание и ни я донеси.
В полицията обаче, първо се редиш на опашката с мангали... (да ме прощават) и ред други хорица междувременно с откраднати документи, разбити къщи и коли и т.н. пред приемната, и не знам как е в другите районни, но в 6-то РПУ София чакаш 3-5 часа. влизаш на разпит.... пишете. После ти се обажда след няколко дни/седмици дознател и те "разпитва" същите неща (какъв е смисъла така и не можах да разбера, мисля, че отчитат дейност), после чакаш от 1 седмица до месец да ти приготвят въпросната бележка..... и обратно в Чез.
Тогава усмихнатите лелички ти казват добре, но сега ни донеси копие от нотариалния акт, разрешение за ползване на сградата и не помня още какво. След това взимат "бумагите", слагат ги на един куп и казват чакай! "Колко - Колкото трябва, ще Ви се обадим...."
НЕ Благодаря!
Намерих кварталния отговорник, платих му 70 лева, купих си материалите и за един ден си реших проблема, като според мен смятайки загубеното време, нерви, бензин за разкарване..... ми е мнооооого по-евтино така.
mirk - майстор
То затова продължава тази практика на изнудване от гадовете. Решаваш си проблема с ЧЕЗ обаче си пазиш фактурите за всичко, после жалба до ДКЕВР, Комисия за защита на потребителите, някое по пиперливо тв предаване и още какво се сетиш с една дума атака по всички фронтове и резултатът е че ще ти платят направените разходи. Ако повече хора надигаха глава да си търсят правата тия гадове нямаше и да си помислят да шмекерят на дребно.
crez - майстор
Да уточним нещата. Електромера,главния предпазител и кабела след електромера с мерената фаза вече, до чашите на стълба са собственост на ЧЕЗ. Рекордомана с мерената фаза от стълба до къщата са моя собственост. Сега те висят от стълба отрязани на човешки бой. Преди си ге възстановявах аз, купувам рекордоман, изключвам главния предпазител в таблото на стълба и връзвам новия, опъвам го до къщата и готово. До следващаото отрязване.torbalanе, друг комшия си го направи с тръба в земята, отрязаха го и го изнизаха от тръбата. Те изключват главния предпазител и работят спокойно. Тези френските не ги пипат защото няма полза от тях 1/2кг. алуминий за никакви пари.
torbalan - Дървен философ
не ме разбра май....

ЧЕЗ са длъжни да ти сложат електромера на границата на имота, а не където им дойте на тях - някъде по стълбове и т.н.

ако го направят както е редно - краденето става доста по-сложно и рисковано...

отделно мисля че е редно, полицията ако не обръща внимание на това, да се организирате със съседи и да обясните по най-вежливия начин на апачите, че местата в бърза помощ са малко... и е редно повече по тази улица да не минават :)
mirk - майстор
crez написа:
Да уточним нещата. Електромера,главния предпазител и кабела след електромера с мерената фаза вече, до чашите на стълба са собственост на ЧЕЗ. Рекордомана с мерената фаза от стълба до къщата са моя собственост. Сега те висят от стълба отрязани на човешки бой. Преди си ге възстановявах аз, купувам рекордоман, изключвам главния предпазител в таблото на стълба и връзвам новия, опъвам го до къщата и готово. До следващаото отрязване.torbalanе, друг комшия си го направи с тръба в земята, отрязаха го и го изнизаха от тръбата. Те изключват главния предпазител и работят спокойно. Тези френските не ги пипат защото няма полза от тях 1/2кг. алуминий за никакви пари.

Това беше необходимо пояснение, ясно таблото ти е на стълб на улицата и ти крадат кабела от него до къщата. Наистина спасението е френски кабел. Отиди в Филкаб и ще намериш всичко което ти трябва.
  • 1
  • 2

Тема "Въздушни усукани френски кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: