Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Oooo , на този клиент къщата наистина е с големи топлозагуби и пак разхода е малък .Казах му да направи изолация и смяна на дограма , ама пусти пари не достигат . :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Днес ходих да видя къщата и инсталацията на Вакрил. Вярно, че Атмоса е вързан като обикновен котел, дори помпата няма термостат - изненадан съм, защото е правена от известна фирма. Той го ползва много рядко, понеже при него е доста неудобно вкарването на дървата в котелното. Отоплява се на климатици, а Атмосът е в резерв. Жилището е доста топло и не знам защо са му сложили котел с мощност 50кВт, като той реално отоплява към 160 квадрата. Да речем, че му се сложи на котела четирипътен вентил с ръчно управление (понеже се ползва рядко). Притеснява ме факта, че като се ограничи потока към радиаторите, какво ще става с излишната топлина, тъй като минималната му мощност е към 30кВт. Не съм сигурен дали ще стане без буферен съд, а това доста оскъпява една инсталация, която не се ползва. Особено пък ако ще се слага газов котел. Коминът има към 5м хоризонтален участък. Моето мнение, че един 24кВт кондензен котел ще е много по-добро рещение, отколкото да се наливат пари в тази бездънна яма. За хамалогията не говорим. Какво ще кажете? Филма, Адаш, др.?
filmatoplo - майстор
Дълго е за разправяне -може да се сложи 4пътен вентил , но трябва да е със задвижка ,помпа на малкия кръг дори в комбина с бойлера , и контролер .За буфер да коментирам ли че в случая е необходимо да обира излишната топлина и да се ползва в последствие , тоест да разтоварва излишните киловати инак котела може да вдигне над 90 градуса .Сега дали е оправдано за Вакрил , той да си реши .Много пъти колеги монтират на котли 4пътни вентили само с ръчно действие , и ги врътват така че да се отвори към големия кръг към радиаторите , и казват на клиента да не барат нищо :) ами то става все едно го няма вентила .Тема с продължение . :)
fbr - майстор
Трябва да се помисли по какъв начин, да се монтира автомобилен термостат, който ще разтовари много сметката, като ще отпаднат втора помпа, задвижка, контролер. Идеята е до 85 градуса да върти малкия кръг, и после да отваря големия като затваря малкия. Върти ми се тзи идея от известно време, но не се е избистрила окончателно.
filmatoplo - майстор
Има го -Ладомат , но контрола тоест смеситела и втора помпа си трябва .
fbr - майстор
Какъв е смисъла от втората помпа. Автомобилите да не би да имат две водни помпи, а си бачкат перфектно. Абе ще взема еди термостат от Жигули, само не съм измисли как ще го вградя в системата, ама на лято ще го умуваме.
filmatoplo - майстор
При автомобила е малко по различно , 1 при автомобила всичко е пресметнато -тук е с 20 киловата в повече , 2 излишната топлина се праща цялата след 85 градуса на тотално охлаждане ,3 втора помпа неще при автомобила защото диаметъра на маркучите се равнява на 3-4 цола сравнено с котела -водната помпа на автомобила е центробежна .
fbr - майстор
Напротив, погледнато от гледна точка на котела, всичко е единтично. Излишната топлина след загряване на котела отива в сградната инсталация, диаметъра на маркучите се компенсира с вида на помпата. Апропо и помпата за отоплителна инсталация е центробежна т. е. няма разлика.
LazarGanev - "Велик майстор"
fbr, защо ти е автомобилен термостат - има си термостатични вентили за отоплителни инсталации? Това за което говориш е приложими при обикновени котли, но при пиролизните работата е друга. Пиролизният котел трябва да работи при мощност над средната, а най-добре - близка до максималната - за да има пирилизно горене. На нас не ни трябва цялата излишна за котела топлина да отива в радиаторите, а само малка част от нея, дори искаме да регулираме тази отиваща в радиаторите топлина според сезона и според нуждите си. Пиролизният котел е като един атомен реактор - запали ли се, не иска да го регулираш (или поне в малки граници), докато не изгори цялото заредено гориво. В същото време, за радиаторите ни трябва малка част от тази енергия. Минималната мощност по каталог на 50кВт котел е 25-30кВт, а моментните нужди за отопление на 160 квадрата са да речем 10 или 15 кВт - кво праим с останалите киловати, ако няма буфер?
filmatoplo - майстор
Ima go tuk praweno -Atmos 50 s 4puten wentil i po malko kilovata radiatori .Wentilatora spira , klapata za wuzduha zatwaria , kotela se zadushawa i puhli samo , stiga do 90 gr .No ima zadwijka i kontroler i se oprawia polojenieto .Izwinete za latinicata :) utre shte go prepisha . :wink:

Тема "отопление на къща с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: