Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvtc - специалист
Здравейте !

Мисля да направя отопление на село с камина с водна риза.
Проблема е, че понякога спира тока и това продължава с дни :sad:

Въпроса ми е въобще възможно ли е при липса на ток (циркулационната помпа не работи) да продължа да отоплявам поне стаята с камината?
Т.е. камината да продължи да гори, а водната система да има някаква защита и да не аварира ?

Ако това е възможно - какъв е принципа на работа на такава система в"авариен" режим без ток и без циркулационна помпа.

Варианта с UPS не е работещ, щото няма такъв, който да поддържа системата с дни ...

Къщата е едноетажна, така че не мога да разчитам и на гравитационна циркулация на водата в системата, а ще трябва циркулационна помпа.
filmatoplo - майстор
Става но иска тръбите ти да са метални -мед или железни , цолажа минимум 1 цол .
emilvtc - специалист
Добре, тръбите ще са метални 1 цол.

И какво става, ако водата не циркулира, а камината "бумти" на "6" ?
Водата в нея няма ли да закипи? Водната системата отворена ли трябва да е?
naskov - майстор
emilvtc написа:
Добре, тръбите ще са метални 1 цол.

И какво става, ако водата не циркулира, а камината "бумти" на "6" ?
Водата в нея няма ли да закипи? Водната системата отворена ли трябва да е?
Има си начини за изработка на инсталации, които работят гравитачно. Аз лично не съм правил такава, но в къщи преди инсталацията ни беше такава. На тавана се слага отворен разширителен съд около 60л свързан с изходящата на камината. От него с наклон се спускат тръби към горния край (входа) на всички радиатори. Изходящата тръба от радиаторите също трябва да е с наклон към камината. Всички изходящи се събират в една и влизат в камината.Тъй-като къщата ти е на един етаж, предполагам, че радиаторите трябва да се монтират малко по-високо от стандартното, за да могат да се получат нужните наклони. Общо взето това е.
emilvtc - специалист
Мисля, че неясно съм задал въпроса си.
Той не беше как да се направи гравитационно-циркулираща система, а каква защитна система да се направи така, че при липса на циркулация на водата през водната риза на камината, камината безаварийно да може да гори на "6" и да отоплява стаята в която е монтирана.
"Защитната" система трябва да предпазва водната инсталация на камината и останалата част на системата ...
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма такъв филм :)
tysonlkr - специалист
emilvtc написа:
Мисля, че неясно съм задал въпроса си.
Той не беше как да се направи гравитационно-циркулираща система, а каква защитна система да се направи така, че при липса на циркулация на водата през водната риза на камината, камината безаварийно да може да гори на "6" и да отоплява стаята в която е монтирана.
"Защитната" система трябва да предпазва водната инсталация на камината и останалата част на системата ...
Ти неможеш да разбереш какво ти обясняват колегите.
За да не гръмне системата ще трябва да я направиш така че да може да циркулира гравитачно. Друг вариант няма водата във водната риза трябва да се охлажда по някакъв начин :wink:
emilvtc - специалист
Лошо :sad:

Нещо не може ли да се измисли по въпроса? Примерно водната риза на камината да се направи по някакъв спецялен начин, така че при липса на циркулация - макар и ръчно да се предодврати прекомерното нагряване на водата в ризата? Примерно да се постави някакъв екран (ламарина) между огъня и водната риза ... Знам ли ...

Едва ли съм първия, който има подобен проблем ...
Ако има ток - т.е. циркулационната помпа работи - да топля всички стаи. Като няма ток - камината да гори, за да топля поне нейната стая и да не стоя съвсем на студено ...

Предполагам, че ако отоплението на останалите стаи се направи "въздушно" от камината - проблем при спиране на вентилаторите (при липса на ток) няма да скапе системата.

По една или друга причина отхвърлих "въздушното" и се спрях на "водното" пренасяне на топлината от камината до стаите.

Предполагам, че ще трябва да се измисли и направи нещо може би "нестандартно", за да се реши проблема ... Примерно някакво спецялно изпълнение на самата камина, или ... знам ли ...

Помогнете с идей ...
Bobivan - специалист
Сложи си генератор....
LazarGanev - "Велик майстор"
...Или помпа с педали... :-D

Тема "Защита на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: