• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте и честита нова година.
Преди всичко да ви пожелая да сте живи и здрави и да си вършите работата все по-добре, за да я имате и все повече и по-добре платена, че човек без работа - жив дявол. (:
Сега по моя въпрос: Ремонтирам едно малко наследствено апартаментче с 3 стаи в една стара сграда от 1926 година. Проблема е, че до сега там имаше зъболекарски кабинети и за машините имаше до всяка стая прокарана вода и канал, явно от пишман майстори, които за да не пипат дюшемето са къртили по стените в обръч почти целите стаи и то пак без нужния наклон на канала, та таеше на няколко места.
Сега като си тръгнаха наемателите, реших да го постегна малко и прокарах наново ел инсталация, махнах излишния водопровод, а останалия, поне в по-голямата част, смених от поцинковани на полипропиленови тръби.
Хубаво, ама останаха огромни дупки по стаите. Посъветваха ме да не ги замазвам с вар и цимент, защото старата мазилка и новата нямало да споят и щели да спукат рано или късно. Най-добре било с МП75, но било доста скъпо, а щели да ми трябват 3-4 торби. А и на места може да си се изградят цели тухли, все пак са минавали две тръби 1/2 и канал ф50. Та въпросът ми е следният: какво да ползвам за да ги запълня тия дупки. Ясно е, че ще редя парчетии тухли, итонг, каквото имам, ама с какво да ги зидам и с какво да замазвам отгоре. Ако е гипс или теракол, после ако се забиват пироните от первазите в тях, няма ли пак да спукат?
А доколкото знам мп75 е гипсова мазилка.
Благодаря ви предварително за съветите.
torbalan - Дървен философ
канала си го напълни с парчета тухли, камъни и каквото имаш под ръка, като ги лепиш с хоросан...

след това според мен - шпакловай си наново стаите...
vipltd - специалист
Почистваш от прах,най-добре с вода и запълваш с тухли или парчета газобетон.Използувай само теракол,защото с варо-циментов разтвор след време ще набъбне.С теракол няма да имаш проблем.
smlxl - специалист
Какво точно имаш предвид с това набъбване? Той бакпулвер ли ще слага в разтвора, че нещо не можах те да разбера? То този отговор по смисъл е на равнището на въпроса всъщност. Що за глупост, че стария и новия материал нямало да се споят :irre: То това означава според тебе, че всеки ремонт на старо жилище е невъзможен, освен ако не се сдобием сигурно с "философски камък" :? :lol: Що си усложнявате сами живота? Бъркай хоросан и парчета тухли както ти е казал по-горе torbalan и си живей живота. Намокри добре стената - това има отношение към спойката старо-ново.
zimel - специалист
A най отгоре върху кръпката сложи от мрежата за топлоизолации, така че да застъпи по 5-10 см. от здравата зидария плюс теракол.

При мен имам подобни проблеми и мисля да направя така:
1. Варо-циментен разтвор плюс парчета тухли за груб пълнеж.
2.Шпакловка с теракол плюс мрежа за топлоизолации - за финосване и, за да не напуква.
Извинявам се, ако въпроса е бил не на ниво, но иначе дали щях да ви питам...
Човека, който ми каза това за старата мазилка и новия вароциментов разтвор беше категоричен, че след време там където е спойката задължително ще спука. А той вече 20-25 години работи като майстор и по-голямата част от това време е по такива стари реституирани жилища в София.
За изцяло ново измазване на стаите по принцип бих се радвал да го направя но ме спират финансите и времето с което разполагам.
Благодаря все пак за отговорите, така като гледам ще си избера наслуки един съвет и ще действам.
Поздрави!
torbalan - Дървен философ
обърни внимание на съвета за мрежата...
може и повече от 10 сантиметра да настъпиш старата мазилка...
vipltd - специалист
Спойката с теракол е по-добра ,особено при запълване на канали.
Не му препоръчваме да закупи целия Практикер,и при двата случая усилията са еднакви,дали хоросан ,дали теракол.
Илиян Илиев™ - майстор
Вярно че е форум направи сам но...

Нека спрем с тези смешни изпълнения. Теракола си има предназначение, което съвсем не е запълване на каквото и да било.

Хората вече споменаха, че мазилка и парчета тухли са достатъчни. Мога само да добавя, че е добре да се сложи изолация около тръбите преди това.

А на господина занимаващ се с ремонт на реституирани стари жилища му подайте на ухо инфото, че хоросан подсилен с цимент(има тема за съотношението на разтворите) е по-добро решение от гипсова мазилка.
Благодарности за съветите.
Ще залепя парчетата с вар и цимент, а отгоре за замазката ще ползвам мрежа, както предлагате.
А колкото до господина, аз ако му имах толкова доверие, нямаше да си пишем сега, нали (:. Нищо, че ми е пръв приятел :Р.
Поздрави и изключително големи благодарности за съветите!
  • 1
  • 2

Тема "Стара тухла, с какво да запълвам?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: