• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tazz77 - напреднал
Проучвам в момента какви търби да сложа:
*** медни-било най добро--- а мога ли да ги мушна в бетона.Някъде четох ,че от бетона се окислявали! Освен да ги мушна в гофрета! Дали е разумно?
*** AllPex ---били слаби!? Ама май навсякъде ги слагат?!
***полипропиленови! и те същите!
Bobivan - специалист
При пелетните камини няма чистене,зареждане,боядисване и мърсотия като при печките с твърдо гориво!Едно 6 годишно дете може да я включва и изключва,дистанционното и е по просто от на телевизор...има си седмичен програматор,термостат.... :lol: :lol: :lol:
А живия ,топъл огън е с нищо не сравним.....
tazz77 - напреднал
Ми то хубаво!? Ама един приятел си е сложил и сега се чуди от где да намира читаво гориво! Било му писнало да и духа то да запали! Не съм привържаник на пелетите- не още!
Bobivan - специалист
ами духането в пелетните камини се изпълнява от вентилатори...а паленето-от нагреватели.... :lol: :lol: :lol: Най сложното е да натиснеш едно копче....

Изображение
Последна промяна от Bobivan на нед яну 02, 2011 4:14 pm, променено общо 1 път.
naskov - майстор
tazz77 написа:
Проучвам в момента какви търби да сложа:
*** медни-било най добро--- а мога ли да ги мушна в бетона.Някъде четох ,че от бетона се окислявали! Освен да ги мушна в гофрета! Дали е разумно?
*** AllPex ---били слаби!? Ама май навсякъде ги слагат?!
***полипропиленови! и те същите!
Tръбите с ал. вложка се монтират най-лесно и бързо. Недостатък им е, че издържат до около 100*С. Това значи, че ако по някоя причина котела заври и високата температура се предаде до колекторите с тръбите може да има проблем. За да не се допуска това, котела трябва да ти е осигурен с ЮПС и предпазен клапан по температура. Атмоса има вградена предпазна серпентина и монтирането на такъв клапан е много удачно и лесно. Лично аз ти препоръчвам този вариант.
ПС. Като споменавам тръби с ал. вложка имам предвид маркови тръби, а не такива под 1лв/метъра
srusev - специалист
Абе тея с алуминиева вложка нещо ме дразнят, все от някъде прокапват, а не е дигана повече от 80-85гр. в котела и инсталацията е на 2г. Ако започвах да правя всичко отначало смятам, че медта е за предпочитане, незнам как е в ценово отношение, но фитингите на тръбите с ал.вложка са си перо.

Моето мнение за пелетните котли/печки е дефицитното качествено гориво. Пиролизния котел даже и да е само на дърва все се намират сухи, ако е с въглища, даже не смятам, че е хамалогия макс 5мин. му е обслужването.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, може ли така бирата директно върху Понито, ами грехота е - ще се стопли :-D
Bobivan - специалист
Ще се стопли ако пиеш бавно..... :lol: :lol: :lol:
tazz77 - напреднал
Доколкото разбрах от всичко четено... Лесно мога в последствие да му мушна и пелетна горелка! Ама неща! Скъпо ми се струва все още! А и за по-натам съм замислил една инвестиция за термо помпа!

Сега са ми проблем тръбите! Намерих едни на роло медни с някакво предпазно покритие!

Някой има ли представа дали мога да ги заровя в бетона?
LazarGanev - "Велик майстор"
За Cu Smart тръби ли говориш? Можеш да ги мушнеш в бетона, ама имат същите кусури като тръбите с ал. вложка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Моля за съвет!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: