Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Като има задвижка се оправя положението, ама с ръчно задвижване и без буфер ми се вижда рисковано
srusev - специалист
Ехе тези яко са го презапасили даже за втора къща, то и 20ката ще му стигне, аз моя го взех 30 щото като направя тавана да мога да го вържа 100 м2 и с предстоящата изолация пак може да е в по голяма част от времето в запечатан режим.

:drinkers: ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА ПИЧОВЕ!!! :drinkers:
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Пиролизният котел трябва да работи при мощност над средната, а най-добре - близка до максималната - за да има пирилизно горене.
Мой пропуск, не съм знаел за тази особеност на пиролизните котли.
ЧефоС - специалист
LazarGanev написа:
.... Пиролизният котел е като един атомен реактор - запали ли се, не иска да го регулираш ...
Опааа..... Не навлизай в непозната материя. Тук няма никакво място за сравнение с елементарен котел и атомен реактор.
ЧефоС написа:
Опааа..... Не навлизай в непозната материя. Тук няма никакво място за сравнение с елементарен котел и атомен реактор.
Извинявай Стефане, че съм споменал една думичка от свещената област на твоята компетенция, беше съвсем произволно и явно неподходящо сравнение. Може би трябваше да използвам израза "ракетен двигател" или нещо друго. Както и да е, искам спама да остане далеч от раздел "Отопление", ако ме разбираш.
srusev написа:
Ехе тези яко са го презапасили даже за втора къща, то и 20ката ще му стигне, аз моя го взех 30 щото като направя тавана да мога да го вържа 100 м2 и с предстоящата изолация пак може да е в по голяма част от времето в запечатан режим.
Да, точно от преоразмеряването идват големите проблеми. Той също има още едни 90 квадрата на първия етаж, които обаче не се ползват като жилищни и крановете на радиаторите са затворени. 30кВт котел ще е предостатъчен, като се има предвид, че минималната му мощност е 15кВт. Но положението е заварено и сега умувам какво да се предприеме за някаква оптимизация на работата на този котел и то с разумно минимално капиталовложение, тъй като явно че няма това да е основното отопление - както казах - трудно е за снабдяване с големи количества дърва. Има си климатици, има и възможност за газ. Ако се газифицира жилището, Атмосът ще остане като втора резерва.
filmatoplo - майстор
:) Честита нова година колеги -живи и здрави , Ако му е по лесно нека се газифицира -Атмоса може да седи за зорзаман или да се продаде. :)
вакрил - помощник
Честита нова година на всички.Благодаря за съветите ,аз ако може атмоса да се направи да работи добре (на разумна цена) ще го направя а за газта е отделен въпрос.
filmatoplo - майстор
Ами -4пътен вентил 100 лв , задвижка за вентила 180 лв , и контролер за задвижката 120 лв , помпа за малкия кръг 135 лв която ще е и за бойлера едновременно, може и с отделна .Малко полипропилен и монтажа -Лазар е най близо , контролера поморийски има си защита да отвори вентила към радиаторите ако температурата на котела се покачи над 90 гр , после пак си влиза в режим през смесител .Какво ще се постигне с вентила -сигурна връщаща вода над 65 гр , смесена вода към радиаторите колкото е нужно , защитата от прегряване .За буфер -винаги може да се монтира балон , но ще се наложи и монтаж на термовентил което може да стане но наведнъж с др джаджи.Само първото отърва ли ти като цена . :) Вакрил нещо скъпи са дървата при теб, ела тук са по 38 лв кубика -само си намери превоз .
Оф, още умувам и аз над въпроса, иаз я правих тази сметка, дето я дава Филма, ама дотук са 500-600лв само едрите неща, още някой фитинг, това онова - ще закърпи 700-800, което хич не е малко, но по-важното е, че няма да има кой знае какъв ефект според мен, защото котела (50кВт) е много мощен за тази площ - отоплява се към 160кв.м.. Къщата е много топла и и трябва много малко енергия. За да гори пиролизно, този котел трябва да отдава 25-30кВт минимум, а няма къде. Ако ще се дават толкова пари за подобрения и котелът да работи без вентилатор - просто няма смисъл от цялата гимнастика. Днес сондирах мнение и с Ерато - и те са на същото мнение - без буферен съд (към 1000 литра) и Ладомат няма да стане нищо, просто котела е несъразмерно голям. Не знам, давайте пак мнения
вакрил - помощник
Ами май ми отърва аз имам и една излишна помпа(тази на циркулацията на топлата вода от бйлера и без това го охлажда и се оказа че и без нея пак се получава естествена циркулация ,затова я изключих и затворих крана),а за такъв буферен съд и без това нямам място(доколкото разбирам трябва да е около тон).А за дървата сигурно от теб докато стигнат до тук пак ще станат толкова.

Тема "отопление на къща с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: