• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ra4o - специалист
Здравейте отново.
Честита Нова Година на всички!
Накратко за въпроса който ме терзае.
Първо инфото.
Обзавеждам нов апартамент. Трябва да купя бойлер. Дойде ми идеята дали да не го купя със серпентина, за да му включа слънчев колектор по-късно, защото сега парите отиват за обзавеждане. Бойлера ще е в отделно помещение в което има отдушник (по проект беше втора тоалетна), по който смятам, че могат да се пуснат тръбите, над мен до покрива има още 3 етажа, покрива е равен. Семейството ми засега се състои от трима, като чакаме четвъртия член съвсем скоро.
Така въпросите са: Колко литра трябва да е бойлера? Каква марка, че се ошашках от мнения за качеството на масовите марки? Дали да се хвърлям на електронно управление с което да постигна икономия на ток или не? И колко време е живота на една такава инсталация? В смисъл, че по сметки излиза, че ще се изплати чак към 5 - 7 година, ама ако до тогава ми се издъни колектора или спука серпентината, сметките отиват съвсем другаде.
И бойлера трябва да е стенен. Под него е предвидено да е пералнята.
romanpm - майстор
Всичко това е доста относително :) Бихте посъветвал да си монтираш на покрива термосифонна система след като имаш възможност да спуснеш тръби , а в банята отделен ел. бойлер който да те осигурява в студените дни и с едно просто завъртане на кран да имаш вода от единия или от другия бойлер :wink: Всичко това е без електроника и т.н. :)
Bobivan - специалист
Ако имаш място-150-200 литра!!Никакви термосифонни простотии!!!Медна ,непрекъсната тръба до покрива,вакуумно -тръбни на покрива,помпа соларна,диференциален термостат по пълната схема на Интиел,UPS!!
bulhomes2 - майстор
Нещо по-скъпо не можа ли да му предложиш?
ra4o - специалист
Добре де, а при термосифонната система всичко е горе при колектора и няма помпа, а просто топлата вода се качва в бойлера ли?
Има ли опасност от замръзване?
А от прегряване? Въобще какво се получава след като бойлера е вече стоплен да кажем до 70 градуса, помпата спира да върти, а има още 5-6 часа силно слънце? Не завира ли и къде отива тази вряла вода?
Ако ще трябва постоянно да следя системата - не я искам.
И болера трябва ли да е специален? Повечето които разглеждах, за соларни системи са стоящи.
Конкретно, става ли Аристон Про Еко 100 л. със серпентина?
filmatoplo - майстор
И двата вида системи си искат контрол -тоест консумация на топлата вода след като загрее .Неможе да я оставиш на вилата и да дойдеш след 20 дена :wink: .Слънчева инсталация е оправдана точно при постоянно ползване , и точно затова се изплаща по бързо за 2-3 години .Ако ще си правиш СЛ система заради че си богат и може да си я позволиш като инвестиция или че комшията има -не си струва .Нали гледам по хотелите -там си заслужава поради ред причини .
Gek - специалист
ra4o написа:
Така въпросите са: Колко литра трябва да е бойлера? Каква марка, че се ошашках от мнения за качеството на масовите марки? Дали да се хвърлям на електронно управление с което да постигна икономия на ток или не? И колко време е живота на една такава инсталация? В смисъл, че по сметки излиза, че ще се изплати чак към 5 - 7 година, ама ако до тогава ми се издъни колектора или спука серпентината, сметките отиват съвсем другаде.
И бойлера трябва да е стенен. Под него е предвидено да е пералнята.
Литража на бойлера се определя от необходимата консумация на гореща вода. След като се определи литража на бойлера се избира площа и типа на колекторите. За 4 човека по груби сметки е необходим около 150-200 литра бойлер. Ако е 150 литра стенни има, за 200 не съм сигурен.
Аз също предлагам да не се занимаваш с термосифонни простотии. Този тип системи не са за нашите климатични условия, в смисъл че зимите понякога са ни доста студени и има опасност от замръзване.
Много важен е избора на тип колектори. Като лично моето мнение е САМО плоски селектични! Вакумно тръбните за по-високата си цена не дават съответното по-голямо количество КПД.
Електронното управление е задължително, UPS - зависи...

Относно системата като цяло. Хванах се да ти пиша защото миналата година изградих за себе си система, която много прилича на твоето задание. Аз съм на първи етаж, колектора ми е на покрива на кооперацията (това са 3 етажа + таван). Тръбите минават точно през одушника на тоалетните.
Бойлера ми е 100 литра СЪНСИСТЕМ, колектора е плосък селективен СЪНСИСТЕМ 2,15кв.м. тръбите са Ф18 твърда мед.
Системата бачка безупречно, единственно съжелявам, че не пуснах мека мед през одушника. Трябва много да се наблегне на изолацията също така.
Абе много са нещата, ако нещо друго те интересува - питай.
ra4o - специалист
Gek написа:
Бойлера ми е 100 литра СЪНСИСТЕМ, колектора е плосък селективен СЪНСИСТЕМ 2,15кв.м. тръбите са Ф18 твърда мед.
Системата бачка безупречно, единственно съжелявам, че не пуснах мека мед през одушника. Трябва много да се наблегне на изолацията също така.
Абе много са нещата, ако нещо друго те интересува - питай.
Питам веднага.
100 литров бойлер, за колко човека стига и сутрин има ли топла вода?
Системата сам ли си я монтира? И това от тези готовите комплекти ли е където ги предлагат и "Сънситем" и "Теси".
Как се процедира при загряла вода и все още силно слънце?
Gek - специалист
ra4o написа:
Питам веднага.
100 литров бойлер, за колко човека стига и сутрин има ли топла вода?
Системата сам ли си я монтира? И това от тези готовите комплекти ли е където ги предлагат и "Сънситем" и "Теси".
Как се процедира при загряла вода и все още силно слънце?
При мен конкретно (а това е важно) стига за двама + бебе. Сутрин топла вода няма и не трябва да има, нали идеята е да се топли от слънцето! Системата я монтирах аз и един приятел. Не е от готови комплекти.
При моя тръбен път и загубите по него проблеми с прегряването не виждам кога ще имам. В най, най, най горещия ден на миналата година имах температура в бойлера 70°С. Иначе средно е около 55°С. Прегряване евентуално може да се получи при спиране на тока, но пак не е фатално, системата вдига налягане и в зависимост от разширителния съд и предпазния клапан - или изхвърля топлоносител навън или просто се разширява до определено налягане и стои така. Температурата на прегряване не е безкрайна, колектора стига до някаква максимална температура и повече не може....
emilvtc - специалист
Не съм специалист по топлообменна техника, но преди година и аз се замислих за инсталация със слънчеви колектори. В резултат на изследванията установих, че няма смисъл от нея при моето потребление.
Нямам вана и месечно потреблението ми е 10куб/м вода.
Та приемем, че 1/3 от тях е топлата вода (основния консуматор на вода е тоалетното казанче - колкото и невероятно да ви се струва това).

Каква ми е сметката:
1. колко струва енергията, кочто затопля тези 3куб. м. вода?
2. колко струва една читава слънчева инсталация + монтажа и ?(1300 + лв.)
3. колко време в годината може да се използва тя? (не повече от 4-5 месеца)
4. Какъв е експлоатационния срок на системата? (<10год.)
5. ако имам консумация на топла вода сутрин ще използвам ли ел. енергия за подпомагане на слънчевата система?

Та при сегашните цени на тока, консумацията ми на топла вода, екстрата да си взимам душ сутрин, само малкото време през годината през което системата би ми осигурявала топла вода вечер и т.н. се оказа, ще икономически ефект от нея за мен НЯМА. Даже напротив ...
И тук не съм включил риска от бури, градушки, вандали, замръзване и аварии на системата ...

Системата е чудесна и се изплаща много бързо, ако се използва в къпалня на плажа или по морските курорти.
Там тя се използва сезонно през сезона на силното слънце, а и се използва основно на обед (след сутрешния плаж) и вечер (след следобедния плаж) , като при това водата се загрява изключително от силното слънце сутринта и след обяд. И не на последно място - консумацията на топла вода е голяма - т.е. икономическия ефект е голям и си струва ...

Та замисли се сериозно над написаното по-горе и ако сметката ти излезе - занимавай се със соларна система ...

А това че е модерно да имаш такава - хич не ме интересува ... Ако няма полза от нея - за какво ми е ? :-)

И както Бай ви Ганя се пита, запитай се и ти: "За какво ми е ползата от файдата, когато няма келипир? " :) :) :)
Последна промяна от emilvtc на ср яну 05, 2011 5:41 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Бойлер с перспектива за включване към соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: