• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
emilvtc написа:
Не съм специалист по топлообменна техника, но преди година и аз се замислих за инсталация със слънчеви колектори. В резултат на изследванията установих, че няма смисъл от нея при моето потребление.
Нямам вана и месечно потреблението ми е 10куб/м вода.
Та приемем, че 1/3 от тях е топлата вода (основния консуматор на вода е тоалетното казанче - колкото и невероятно да ви се струва това).

Каква ми е сметката:
1. колко струва енергията, кочто затопля тези 3куб. м. вода?
2. колко струва една читава слънчева инсталация + монтажа и ?(1300 + лв.)
3. колко време в годината може да се използва тя? (не повече от 4-5 месеца)
4. Какъв е експлоатационния срок на системата? (<10год.)
5. ако имам консумация на топла вода сутрин ще използвам ли ел. енергия за подпомагане на слънчевата система?

Та при сегашните цени на тока, консумацията ми на топла вода, екстрата да си взимам душ сутрин, само малкото време през годината през което системата би ми осигурявала топла вода вечер и т.н. се оказа, ще икономически ефект от нея за мен НЯМА. Даже напротив ...
И тук не съм включил риска от бури, градушки, вандали, замръзване и аварии на системата ...

Системата е чудесна и се изплаща много бързо, ако се използва в къпалня на плажа или по морските курорти.
Там тя се използва сезонно през сезона на силното слънце, а и се използва основно на обед (след сутрешния плаж) и вечер (след следобедния плаж) , като при това водата се загрява изключително от силното слънце сутринта и след обяд. И не на последно място - консумацията на топла вода е голяма - т.е. икономическия ефект е голям и си струва ...

Та замисли се сериозно над написаното по-горе и ако сметката ти излезе - занимавай се със соларна система ...

А това че е модерно да имаш такава - хич не ме интересува ... Ако няма полза от нея - за какво ми е ? :-)
Ти говориш за слънчева система от стар тип...при новите се ползва целогодишно, не замръзва, дори и термосифонна да бъде, експлоатацията е доста над 10 години....
emilvtc - специалист
Дори и с антифриз да е и да не замръзва, нали не очакваш от ноември до март системата да ти топли вода???

Ако някъде съществува такава система, която да ти я топли през това време - със сигурност изплащането и ще е много по-дълго във времето, щото ще струва "свят пари" - в пъти повече от цитираните от мен 1300+ лв...

Дал съм положителен пример за използването на система (на морето през лятото) , и отрицателен пример (в моя случай) ...

Всеки сам да си прави сметката и изводите ефективна ли ще е за конкретните негови нужди или не ...

Смятам, че всеки един проект трябва да започне именно от тук - анализа и пресмятане на икономическия ефект...

А ако ще се прави "за кеф" - то както знаем "кефа цена няма" ...
Силно се надявам участниците във форума да не разсъждават и не разработват проектите си "за кеф", а от гледна точка на ефективност и изплащане на вложените средства ...
nikisv - специалист
q
Последна промяна от nikisv на съб апр 02, 2011 10:03 pm, променено общо 1 път.
Gek - специалист
emilvtc написа:

Силно се надявам участниците във форума да не разсъждават и не разработват проектите си "за кеф", а от гледна точка на ефективност и изплащане на вложените средства ...
Прекалено сложни сметки, нещата са много по-прости.

1. Засичаш си електрическия бойлер колко ток ти харчи на месец и съответно толкова ще спестиш поне за 6 месеца в годината. Слагаш още два месеца със 50% ефективност. Разбира се забравяш за сутрешните къпания, аз никога не се къпя сутрин и това за мен не е проблем.

2. Колкото по-голям разход на топла вода имаш, демек колкото е по-голямо семейството толкова по-бързо се изплаща системата. За семейства от 4 и повече човека според мен е задължително изграждането на такава система ако е възможно технически....
kalin72 - майстор
Дори и с антифриз да е и да не замръзва, нали не очакваш от ноември до март системата да ти топли вода???
В момента съм при роднини в къща, която има термосифонна система с 2 селективни колектора по 2 кв.метра и 200 литра бойлер. Има топла вода.
А да, и цената - 3000 лева.
ra4o - специалист
Благодаря за отговорите.
Аз все пак си мисля, за варианта да си купя сега бойлер със серпентина, която да не ползвам и догодина да довърша инсталацията. М
Моля за коментари по следните предложения:
Търся точно това:http://eldominvest.com/bg/1/id/18/page/ ... -view.html
Но пък е Елдом с елепсовиден фланец, от който много се оплакват и елетронно управление не проверено във времето. При това не мога да разбера колко струва.
Иначе тези двата макар и по-малки ми харесват повече:http://zora.bg/main.php?p=products&s_p= ... t_id=12205
http://zora.bg/main.php?p=products&s_p= ... t_id=12412
Ако пък реша да е само електрически, то какво ще кажете за тези:
http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/u ... num=3)/.do
lov - майстор
emilvtc написа:

Ако някъде съществува такава система, която да ти я топли през това време - със сигурност изплащането и ще е много по-дълго във времето, щото ще струва "свят пари" - в пъти повече от цитираните от мен 1300+ лв...

Дал съм положителен пример за използването на система (на морето през лятото) , и отрицателен пример (в моя случай) ...

Всеки сам да си прави сметката и изводите ефективна ли ще е за конкретните негови нужди или не ...

Смятам, че всеки един проект трябва да започне именно от тук - анализа и пресмятане на икономическия ефект...

Е никой не казва че трябва да имаме на 100% загряване на солара през зимния период макар че в ясни слънчеви дни и това се случва. А от там тръгват и вариантите за доподгряване.Все пак сме откраднали каквото можем от Дядо Господ.
Аз извървях тоя път от начало до край като започнах експериментите първо с термосифонна система. Предимствата са и че не се нуждае от никакви системи за контрол и е независима от ел. енергия. Но именно точно през зимния сезон става проблемна. Каквато изолазия да сложиш на боилера има вероятност от замръзване И се налага пак да се използва ел. система против замръзване . Тоест чиста загуба на ел. енергия за да се борим с приридата. Така че преминах на другия вариант. Тръбите ги прекатах през отдушника на банята. Ползвах полиетиленови с алуминиева вложка и суответно изолация. Бойлер 120 литра с две серпентини.Две защото ми е вързан и към локалното парно но това е друга тема. Като литраж мисля че може и малко да ми е малък и един 150 литра по бил по удачния вариант но за съжаление тогава такъв намерих. Към 15 години карах с панел самоделка 2 м2 и после преминах на фабричен. Даже вече съм с 2 броя турски алуминиеви по 217 лева бройката. И то точно по причина за да ползвам колкото се може повече от така наречения зимен период. Защото както писах преди не е проблем да се направи така че водата да се дозагрява. В началото го правех на ел. енергия а в момента системата ми е вързана към газов котел и БГВ се включва единствено когато водата в обемния е с по ниска температура.
Та както казваш кеф цена няма но при мен сметката показва идеална ефективност без да съм ползвал скъпи панели и системи за управление. Така че даже съм далеч от твоите 1300 кинта само за соларната система.
ra4o - специалист
romanpm написа:
Всичко това е доста относително :) Бихте посъветвал да си монтираш на покрива термосифонна система след като имаш възможност да спуснеш тръби , а в банята отделен ел. бойлер който да те осигурява в студените дни и с едно просто завъртане на кран да имаш вода от единия или от другия бойлер :wink: Всичко това е без електроника и т.н. :)
Май към нещо такова се ориентирам.
Термосифонна система с 150 л. бойлер неръждаем с 50 мм. изолация и 20 бр. тръби - 900 лв. Мога да си я монтирам сам с полипропиленови тръби в изолация. Бойлера има нагревател, който смятам да ползвам само за дозагряване, ако има ефект или при много студени зими за да не замръзне. Макар, че мисля, че бойлера не може да замръзне, а само изводите на топлата и студената вода. А отделно смятам да си купя един електрически бойлер, който ще си сложа сега, а после като си купя системата ще направя така, че да може се прехвърлям на него при положение, че другият не ми стига. :?
ra4o - специалист
Дали някой може да ми помогне с компетентно мнение относно дебелината на изолацията на полипропиленовите тръби за да няма проблеми от замръзване?
Каква ми е идеята - понеже ще пускам тръбите през отдушника, а той е тръба Ф 110 мм и е нужен на общо 5 апартамента, то трябва тръбите заедно с изолацията да заемата максимално малко място и мисля да са 2 тръби 20 мм + изолация по 5 мм. Горе след излизането на тръбите над комина ще ги облеча и със изолация от онази с минералната вата с висока плътност с алуминиевото фолио отгоре, макар, че незнам откъде да я купя, но ще намеря. Но дали във отдушника, ще е достатъчна изолацията да не замръзва и то най-вече в горната част където комина стърчи от покрива, а тя е точно 64 см?
Ако имате идеи за друг тип изолация която да е по-ефективна - сива, черна, бяла и т.н. моля споделяйте.
lov - майстор
Аз за 2 панела ползвам тръба Ф16. Имам 3 етажа над мен. Само последния етаж е с черна с дебелина 8мм а това което вече е на покрива съм го намотал допълнително в една с по голям диаметър от тая сребристата. И отгоре обвито с алуминиево фолио за да не попива вода и да не гя яде слънцето.На доли със сревриста до бойлера. Но при мен по тръбите тече антифриз. И нямаш ли постоянна цикулация ако си само на вода колкото и дебела да я слагаш все ще замръзва.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Бойлер с перспектива за включване към соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: