emilvtc написа:Не съм специалист по топлообменна техника, но преди година и аз се замислих за инсталация със слънчеви колектори. В резултат на изследванията установих, че няма смисъл от нея при моето потребление.Ти говориш за слънчева система от стар тип...при новите се ползва целогодишно, не замръзва, дори и термосифонна да бъде, експлоатацията е доста над 10 години....
Нямам вана и месечно потреблението ми е 10куб/м вода.
Та приемем, че 1/3 от тях е топлата вода (основния консуматор на вода е тоалетното казанче - колкото и невероятно да ви се струва това).
Каква ми е сметката:
1. колко струва енергията, кочто затопля тези 3куб. м. вода?
2. колко струва една читава слънчева инсталация + монтажа и ?(1300 + лв.)
3. колко време в годината може да се използва тя? (не повече от 4-5 месеца)
4. Какъв е експлоатационния срок на системата? (<10год.)
5. ако имам консумация на топла вода сутрин ще използвам ли ел. енергия за подпомагане на слънчевата система?
Та при сегашните цени на тока, консумацията ми на топла вода, екстрата да си взимам душ сутрин, само малкото време през годината през което системата би ми осигурявала топла вода вечер и т.н. се оказа, ще икономически ефект от нея за мен НЯМА. Даже напротив ...
И тук не съм включил риска от бури, градушки, вандали, замръзване и аварии на системата ...
Системата е чудесна и се изплаща много бързо, ако се използва в къпалня на плажа или по морските курорти.
Там тя се използва сезонно през сезона на силното слънце, а и се използва основно на обед (след сутрешния плаж) и вечер (след следобедния плаж) , като при това водата се загрява изключително от силното слънце сутринта и след обяд. И не на последно място - консумацията на топла вода е голяма - т.е. икономическия ефект е голям и си струва ...
Та замисли се сериозно над написаното по-горе и ако сметката ти излезе - занимавай се със соларна система ...
А това че е модерно да имаш такава - хич не ме интересува ... Ако няма полза от нея - за какво ми е ?
Дори и с антифриз да е и да не замръзва, нали не очакваш от ноември до март системата да ти топли вода???
Ако някъде съществува такава система, която да ти я топли през това време - със сигурност изплащането и ще е много по-дълго във времето, щото ще струва "свят пари" - в пъти повече от цитираните от мен 1300+ лв...
Дал съм положителен пример за използването на система (на морето през лятото) , и отрицателен пример (в моя случай) ...
Всеки сам да си прави сметката и изводите ефективна ли ще е за конкретните негови нужди или не ...
Смятам, че всеки един проект трябва да започне именно от тук - анализа и пресмятане на икономическия ефект...
А ако ще се прави "за кеф" - то както знаем "кефа цена няма" ...
Силно се надявам участниците във форума да не разсъждават и не разработват проектите си "за кеф", а от гледна точка на ефективност и изплащане на вложените средства ...