• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
onitbg - напреднал
denuchi написа:
Здравей те и за Много Години. С риск да се навра между шамарите да споделя малко мое впечатление. Преди 3 г. след една зима имаше замръзнали и напукани слънчеви селективни панели. След доста приказки със собствениците че за нищо не стават, един от тях беше ми подарен безвъзмездно. След малко работа с горелката беше вкаран в употреба. Беше закачен последователно на въздушният нещо подобно на S2H, но без вентилчето. През деня и при слънце много ми харесваше как работи макар че навън беше -7 гр. Системата работеше както само с въздушен при 4-5 гр. Но вечерта картината стана грозна на сутринта под стъклото имаше една буца лед. На другият ден махнах стъклото. През деня и вече през нощта си работеше не чак толкова лошо (както със стъкло през деня) но не и това което аз очаквах. Съжалявам, че не запазих нищо след един куп измерване на температури, налягания и подобни данни. Всичко беше импровизация малко разхвърлено но на село кой го е грижа за това. И в крайна сметка идеята отпадна стори ми се че ще е една голяма "цигания" ако закача и това нещо на външната тераса. Макар и да спечеля няколко градуса и малко топлина в повече. Само това ми липсваше там. Много ще се радвам ако разнищите спора и дали си заслужава едно такова нещо закачено допълнително на терасата (предполагам за повечето хора). И много се чудя дали няма да приемат някой закон по някое време за всички тези закачени, накачени климатици, сат.чинии и сега по едно такова панелче.
Здрасти! Бъди жив и здрав и през новата година! За много години и на взелите или не отношение по въпроса :) !
Напипал си верна идея (според мен), но си я оставил без развитие :)
Виж тук първо какво правят "братята" китайци :) http://www.atlantissolar.com/atlantis_s ... _specs.pdf
И го имат в производство......Настояват за 50% по-добра работа( но според мен само в режим отопление, и то само при слънце/както при теб/)
А ето и някои резултати от S1H на единия от двата ми еднакви климатика:
Стандартното изпълнение е с Рвх930W Pизх 2622W COP 2.82 ( по каталожни данни)
Ето и някои от досегашните моментни замервания при средна скорост на вентилатора(~370куб/час):
Т външн.-9.6 ; Твх.19 ; Тизх.41.4 ; Тпита-9.1 ; Тпанел-18/-16 ; Рвх 887W ; Ризх. 2856W; На тъмно COP 3.22
Т външн.-2.0 ; Твх.25 ; Тизх.45.2 ; Тпита-6.0 ; Тпанел-12/-10 ; Рвх 919W ; Ризх. 2720W; На тъмно COP 2.96
Т външн.-12.0;Твх.20.5;Тизх.41.8 ; Тпита-13.0; Тпанел-21/-19 ; Рвх 901W ; Ризх. 2700W; На тъмно COP 2.99
Т външн.-2.3 ; Твх.21.1; Тизх.43.6; Тпита-6.4 ; Тпанел-12/-2.8; Рвх 933W; Ризх. 3200W; Дневно, без слънце COP 3.43
Т външн. 8.0; Твх.20.0; Тизх.48.0; Тпита-1.4 ; Тпанел-4.9/11.2; Рвх 953W; Ризх. 3400W; Дневно, слънце 16часа,10.01.2011 COP 3.57
Т външн. 3.7; Твх.25.0; Тизх.48.0; Тпита-0.4 ; Тпанел-11.0/2.0; Рвх 880W; Ризх. 3128W; Дневно, сумрак 17.10 часа, 10.01.2011 COP 3.55
Т външн. -0.6;Твх.24.0;Тизх.49.4 ; Тпита-4.3; Тпанел-12/-2.6 ; Рвх 973W ; Ризх. 3400W; дневно без слънце COP 3.49
Т външн. 0.6;Твх.22.5;Тизх.48.7 ; Тпита-1.7; Тпанел-7.3/1.2 ; Рвх 965W ; Ризх. 3536W; дневно, без слънцеCOP 3.68

Данни за другият климатик има само по отн. на вътр.изх. температура и са с около 5гр.С по-ниски при същите условия.
Използвани таблици за определяне на изх.мощност от http://www.klimatik.org/articles.php?article_id=72

Имам снимка при едни от най- тежките условия на работа- темп.около и над нулата (близо), и мъгла или влажно време. Тогава панелът прави опит да побелее, особено нощем, но щом се покаже слънцето, даже при облачно време и минусови темп. ( до -12 съм го наблюдавал) ситуацията се променя. През деня няма проблем( поне до сега е така). При слънце нещата отиват на горе ( както и ти си забелязал :) )
Оказва се че при много минусови темп. се получава един много тънък, полупрозрачен филм, който със сигурност намалява ефекта, но не пречи на системата да работи по-добре в сравнение с базовият вариант. Тогава разликата между вх/изх на панела става 1-2гр.С, докато през деня достига до 5-10гр...съответно се вдига темп. на кондензация, отделената мощност. Дори при темп на въздуха 10-15гр.С системата почва да изключва заради високата кондензация ( но тогава изх.мощност е по-голяма, а нуждата от топло- по малка :) ). Друг ефект, който се наблюдава е че при плюсови темп. ( особено при слънце) външният вентилатор изключва и остава почти само панелът да работи.
Ако има интерес мога да направя снимки и при други условия ( само да ги издебна :yawinkle: )

Прикачен файл

Photo-0014.jpg

Прикачен файл

Photo-0013.jpg 11.01.2011 09h27мin климатика не е работил между 04h и 09h ; темп. на въздуха около -1; петното горе дясно е от фотоапарата :)
Последна промяна от onitbg на чет яну 13, 2011 9:25 pm, променено общо 3 пъти.
denuchi - специалист
Съгласен съм, че идеята не претърпя развитие. Но ми идваше далече да ходя до село и да се занимавам с това, то добре ама си беше доста разход. А като отидеш на село все ще има с какво да те занимават, все има нещо за правене. В момента имам поле за изява и доста място за такива полеви изпълнения но нямам панел че под ръка. Онзи в момента служи на село за топла вода. А на този етап не мога да дам 300 лв. за да си правя опити и експерименти. Ако можеш да доставиш и още снимки няма да е зле.
Ahmakov - специалист
onitbg Първо да уточним, какъв е този коефициент дето ти дадох. Той показва, каква част, от попадналата лъчиста слънчева енергия, се отразява от даденото тяло, т.е. алуминиевия панел отразява около 11 -19%. Цвета не играе толкова голяма роля, колкото структурата на тялото.
За пример:
бял емайл лак, нанесен на релефна, грапава повърхност 0,906
черен блестящ лак, нанесен на релефна, грапава повърхност 0,875
черен матов нанесен на гладка повърхност 0,96 - 0,98
бял матов нанесен на гладка повърхност 0,80 - 0,95
боя на маслена основа, различни цветове 0,92 - 0,96
На първата снимка е годишната сума за Перник в kWh/m2 по месеци.
На втората снимка е за м.януари за Перник в W/m2. Първата графа е времето през което имаме слънчево греене, втората е сумарно и оптимално - т.е. следи слънцето и променя ъгъла спрямо хоризонта през деня т.е."слънчоглед". Тази стоиност не отчита никакви загуби, а показва колко максимално енергия "пада" на м2. Другите графи показват съставките, на това "цяло" количество.
Твоя панел е монтиран вертикално и реалните стойности в случая, вече ще бъдат значително по малки. Надявам се, да можеш, да си сметнеш топлопритоците, даже в идеалния случай, като имаш предвид още една "добавка".
onitbg написа:
...Тогава разликата между вх/изх на панела става 1-2гр.С, докато през деня достига до 5-10гр...съответно се вдига темп. на кондензация, отделената мощност.
Както се казва да, да ама не. При външна да речем -2С, темп на панела +8С, това няма да доведе до "съответно вдигане темп. на кондензация, отделената мощност", а ще доведе до ЗАГУБА НА ТОПЛИНА от конвективен топлообмен на панела с околната среда, от порядъка на 3,2х11х10=352W. Ако това става към 12:54h - имаш топлоприток от сл. радиация от порядъка на 344х1,6=551W, това е в супер идеалния - теоретичния случай, при използване на следяща система и супер абсорбиращ панел, който още не е измислен, да не говорим за произведен. Та като извадиш 551W - 352W = 199W - прекалено малко за 390лв реално вложение. А като се скрие слънцето...?
Извинявам се, че трябва да го кажа, ама май това не е лъжица за твоята уста. Пак ще те попитам, как става обезскрежаването на тази система? След като не си съгласен с това, което ти давам, дай диаграма на процеса, както ти го виждаш и направи някакви изчисления, като посочиш и таблица или диаграма по която ги отчиташ. Май не само не си съгласен с таблиците и диаграмите, ами май и не са ти много ясни.

Прикачен файл

gr1.JPG
За година за Перник
gr1.JPG (43.78 KиБ) Видяна 3823 пъти

Прикачен файл

gr2.JPG
За януари за Перник
gr2.JPG (58.17 KиБ) Видяна 3823 пъти
onitbg - напреднал
.
Последна промяна от onitbg на пет яну 14, 2011 10:32 pm, променено общо 1 път.
onitbg - напреднал
Здравей и за много години! Желая много здраве късмет и успехи !

По темата:
Ahmakov написа:
onitbg Първо да уточним, какъв е този коефициент дето ти дадох. Той показва, каква част, от попадналата лъчиста слънчева енергия, се отразява от даденото тяло, т.е. алуминиевия панел отразява около 11 -19%. Цвета не играе толкова голяма роля, колкото структурата на тялото.

От уточнението ти разбирам че умножаваш коефициента на отражение по попаднала сл.енергия за да получиш абсорбираната енергия?! Нещо хич не ми се връзва. Ако имаше пред вид неотразената енергия ( 100-(11 до 19%)), по бих приел логиката ти.
Ahmakov написа:
Твоя панел е монтиран вертикално и реалните стойности в случая, вече ще бъдат значително по малки.
За нашите географски ширини слънцето е над хоризонта 42(лято) до 22(зима) градуса. Следователно ако искаме да имаме максимално усвоена енергия трябва да се стремим да наклоним панелът така, че да е възможно най- перпендикулярен спрямо посоката на излъчване. т.е. ако искаме зимата да имаме максимум трябва да изправим панела по най- ниското слънцестоене, което в случаят е изпълнено. Лятото ще имаме по- малък добив на енергия, което е бонус в случая, тъй като тогава има най-малка нужда от енергия. Освен това така се осигурява максимално обтичане на панела с въздух- за случаите без лъчиста енергия.
Ahmakov написа:
Както се казва да, да ама не. При външна да речем -2С, темп на панела +8С, това няма да доведе до "съответно вдигане темп. на кондензация, отделената мощност", а ще доведе до ЗАГУБА НА ТОПЛИНА от конвективен топлообмен на панела с околната среда, от порядъка на 3,2х11х10=352W. Ако това става към 12:54h - имаш топлоприток от сл. радиация от порядъка на 344х1,6=551W, това е в супер идеалния - теоретичния случай, при използване на следяща система и супер абсорбиращ панел, който още не е измислен, да не говорим за произведен. Та като извадиш 551W - 352W = 199W - прекалено малко за 390лв реално вложение. А като се скрие слънцето...?
Извинявам се, че трябва да го кажа, ама май това не е лъжица за твоята уста. Пак ще те попитам, как става обезскрежаването на тази система? След като не си съгласен с това, което ти давам, дай диаграма на процеса, както ти го виждаш и направи някакви изчисления, като посочиш и таблица или диаграма по която ги отчиташ. Май не само не си съгласен с таблиците и диаграмите, ами май и не са ти много ясни.
Абсолютно съм съгласен с теб :) - ще има загуби от конвективен топлообмен.....но само в рамките на неусвоената топлина от фреона. Не забравяй че температурата на изпарените газове е доста под тази на околната среда( вкл. на нагретият до някаква степен панел). ......А що се отнася до таблици и диаграми - да, очевидно не са ми ясни( особено твоите тълкувания и приложения) ..... Аз публикувам резултати от замервания, които колкото и неточни да са по никой начин не се връзват с твоите тълкувания......и твоите 199W kоито си ми "отпуснал" са прекалено малко за да могат да обяснят резултатите :)

Т външн.-9.6 ;Твх.19 ;Тизх.41.4 ;Тпита-9.1 ; Тпанел-18/-16 ; Рвх 887W ; Ризх. 2856W; На тъмно COP 3.22
Т външн.-2.0 ; Твх.25 ; Тизх.45.2 ; Тпита-6.0 ; Тпанел-12/-10 ; Рвх 919W ; Ризх. 2720W; На тъмно COP 2.96
Т външн.-12.0;Твх.20.5;Тизх.41.8 ;Тпита-13.0;Тпанел-21/-19 ;Рвх 901W ;Ризх. 2700W; На тъмно COP 2.99
Т външн.-2.3 ; Твх.21.1; Тизх.43.6; Тпита-6.4 ; Тпанел-12/-2.8; Рвх 933W; Ризх. 3200W; Дневно, без слънце COP 3.43
Т външн. 8.0; Твх.20.0; Тизх.48.0; Тпита-1.4 ; Тпанел-4.9/11.2; Рвх 953W; Ризх. 3400W; Дневно, слънце 16часа,10.01.2011 COP 3.57
Т външн. 3.7; Твх.25.0; Тизх.48.0; Тпита-0.4 ; Тпанел-11.0/2.0; Рвх 880W; Ризх. 3128W; Дневно, сумрак 17.10 часа, 10.01.2011 COP 3.55
Т външн. -0.6;Твх.24.0;Тизх.49.4 ; Тпита-4.3; Тпанел-12/-2.6 ; Рвх 973W ; Ризх. 3400W; дневно без слънце COP 3.49
Т външн. 0.6;Твх.22.5;Тизх.48.7 ; Тпита-1.7; Тпанел-7.3/1.2 ; Рвх 965W ; Ризх. 3536W; дневно, без слънцеCOP 3.68
Измерено при средна скорост на вътр. вентилатор. Със сигурност има неточност в измерванията. Толкова сигурно, колкото и че грешката не е в пъти, а в проценти ( и то не много ;))
Данни за стандартна Мidea MSF 09HR: Pвх 930W; Pизх 2630W COP 2.82 при 7гр.С (по каталог и табелка) Обикновено COP при температура -10гр.С е 40-50% от този при 7гр.С......т.е. около 1.2 до 1.4

Тук е мястото да поразпуснем и да припомним един стар виц:
"Решили да задомят един стар ерген в село. Почнали да го уговарят как в съседното село има една харна мома за женене. Той се дърпал, дърпал, па на края склонил.
Отишли в съседното село, вдигнали сватба, а на сутринта след първата нощ из село се вдигнала гюрултия- тъпани, тълпа и разнасят чаршаф.....
- К'во става, какви са тия тупанье? -рекъл младоженята...
- Ами такъв е обичаят у наше село, кога момата е девствена, рекли му.
- А бе, аз на моя ли да си вервам или на селскио тупан?..............."

Сега обаче разбирам къде наистина греша:
Без да знам че "това не е лъжица за моята уста", съм направил нещо и като по слабограмотен съм задал въпроса неправилно, т.е. вместо "Слънчеви климатици? Защо не?", в следствие на което получавам коментар защо не може да се случи туй що се случва е трябвало да попитам:
" Как да си обясним защо COP на климатика скача на горе при минусови (-10) температури над 2 пъти в сравнение с обичайната практика, когато обикновено пада 2 пъти?" ....Е, при стандартната температура ползата е само 30%, ама това е за друга тема :)
Последна промяна от onitbg на нед яну 16, 2011 10:24 am, променено общо 2 пъти.
naughty - специалист
Ahmakov написа:
naughty Графиката като визия е много добра, даже предлагам да я отделиш в отделна тема, за да се разгледа кое, как и защо. Можеш ли да я "разтегляш" до 24 часа на страница? Определено има хляб в нея. Колко излиза, ориентировъчно, като цена? Как са оформени датчиците за температура, ако са на тези малките платки, май не е много удачно за "тръбна" температура? Ако не представлява интерес, да го коментираш, дай оферта на лични.
Имам няколко питания за инсталацията ти. Къде са поставени датчиците на вътрешното тяло на климатика? Имаш ли автоматика по отоплителната водна инсталация? Калибрирал ли си датчиците?
Прави ми впечатление, че климатика не реагира, както трябва на промени на външната температура, поне според графиката. Некоректни, нелогични изменения на температурите на фреона в бойлера и на водата в топлообменника.
графиката мога да я разтягам за произволни часове. Хардуера съм купил от http://robotev.com , погледни Ардуино платформата. С всичките екстри ми струва около 250 лв (микроконтролер, мрежов шиелд, прототипен шиелд, захранване, ампер клещи приставка и др дреболии). Софта съм си го писал аз.
Датчиците са цифрови, не се калибрират. Представляват такова нещо:

Изображение,

доста са малки. Вкарал съм единив с сондата на бойлера. Не е проблем да ги облепиш с топъл силикон та да не даде на късо някъде. за тръбите ги прилепям внимателно и после отгоре слагам дебела тръбна изолация. стягам със свински опашки и готово..

датчици съм сложил в бойлера, на тръбата с входящ фреон в бойлера, изходящ фреон от бойлера, връщаща се студена вода в топлообменника и студения фреон на топлообменника.

климатика съм го "спънал" в икономичен режим на вентилатора. в този режим не вдига повече от 1800вата консумация. Ако го изключа си хвръква до над 3000W. Консумацията я сверявам и с ампер клещи и няма отклонения. Къщата е зверски изолирана.

Работата на климатика зависи от температурата на връщащата се вода, не от външна температура ( те разбира се са косвено свързани)

Има някои нелогични и за мен неща по графиката и нямам обяснение за тях. може да е неправилно прикрепен датчик или просто аномалия, която не сме съобразили.

целта ми беше да наблюдавам на живо основни параметри на системата.

Данните събирам на всеки 15 секунди, но графиката в умишлено усреднена, от там също идват някои на пръв поглед нелоогични неща. За лични цели ползвам друга с доста по-висока резолюция. При по-високата резолюция са видни детайли, които обясняват някои но не всички питанки.

Предлагам да продължиме дискусията в моята тема за да не спамиме тук

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=28205
2v6 - майстор
onitbg написа:
...
А ето и някои резултати от S1H на единия от двата ми еднакви климатика:
Стандартното изпълнение е с Рвх930W Pизх 2622W COP 2.82 ( по каталожни данни)
Ето и някои от досегашните моментни замервания при средна скорост на вентилатора(~370куб/час):
Т външн.-9.6 ; Твх.19 ; Тизх.41.4 ; Тпита-9.1 ; Тпанел-18/-16 ; Рвх 887W ; Ризх. 2856W; На тъмно COP 3.22
Т външн.-12.0;Твх.20.5;Тизх.41.8 ; Тпита-13.0; Тпанел-21/-19 ; Рвх 901W ; Ризх. 2700W; На тъмно COP 2.99
...
Обобщено какво се получава?
С 3.2 м2 допълнителни панели получаваш около 2 kWh дневно при слънчево време :?
А отчиташ ли факта, че климатика вече ще харчи доста повече ток при охлаждане :?:
Ahmakov - специалист
onitbgСъжалявам май съм се припознал. Мислех че можеш да четеш графики и диаграми, ама не [-X
"От уточнението ти разбирам че умножаваш коефициента на отражение по попаднала сл.енергия за да получиш абсорбираната енергия?! Нещо хич не ми се връзва. Ако имаше пред вид неотразената енергия ( 100-(11 до 19%)), по бих приел логиката ти."
1. На първата табл. на последния ред, за целия ден, за 24h имаш 2249W/m2 - оптимално.
2. От втората табл. за Перник вертикално средна стойност 939kWh/m2.
3. От втората табл. за Перник оптимално средна стойност 1435kWh/m2.
4. 939/1435=0,654%
5. За целия ден, за 24h при вертикално имаш 2249х0,654=1470W/m2
6. Средно на час ти се пада по 1470/24=61W/m2
7. Като го коригирам с коеф. 0,11 - 0,19 получавам
61х0,11=7W отразена и 61х0,89=54W абсорбирана
61х0,19=12W отразена и 61х0,81=49W абсорбирана

8. "...Реално, средно за деня не повече от 50 - 60 W, даже е много..."
Явно от уточнението нищо не си разбрал. Това се отнася и за таблиците и графиките.

"...Абсолютно съм съгласен с теб :) - ще има загуби от конвективен топлообмен.....но само в рамките на неусвоената топлина от фреона. Не забравяй че температурата на изпарените газове е доста под тази на околната среда( вкл. на нагретият до някаква степен панел). ......А що се отнася до таблици и диаграми - да, очевидно не са ми ясни( особено твоите тълкувания и приложения) ..... Аз публикувам резултати от замервания, които колкото и неточни да са по никой начин не се връзват с твоите тълкувания......и твоите 199W kоито си ми "отпуснал" са прекалено малко за да могат да обяснят резултатите..."
След като панела е с по висока температура, от тази на околната среда, значи не е усвоена падналата върху него топлина и топлината се губи вследствие на тази температурна разлика, чрез конвективния топлообмен - физичен и термодинамичен закон, а дали ти изнася като стойност - това е друг въпрос, дал съм ти формулата смятай си го. Каква е температурата на изпаряващия се фреон, дали е -5С или -20С въобще и изобщо, не се отразява на този процес, при положение, че околната темп. е -2С, а панела е с темп.+8С си губи 352W.
Почни да публикуваш резултати от измервания, защото тези от замервания стават само за замеряне ...:lol:

Относно СОР и там нещата не са толкова прости. Ако разгледаш графиките, които съм ти дал, ще видиш, че този без платката при условията, които ти си определи има СОР=3,14 , а този с допълнителната платка, пак при условията които ти си определил, има СОР=2,69. И преди ти го казах, базата за сравнение ти е нереална, не са при еднакви условия...

За пореден път ще попитам как става обезскрежаването на този панел? Ако си отговориш, много неща ще ти се изаснят. Колко градуса ще бъде темп. на панела лятото и каква ще е темп на кондензация, също е много любопитно.

Прикачен файл

gr2.JPG
gr2.JPG (58.17 KиБ) Видяна 3610 пъти

Прикачен файл

gr3.jpg
gr3.jpg (25.57 KиБ) Видяна 3610 пъти
onitbg - напреднал
2v6 написа:
Обобщено какво се получава?
С 3.2 м2 допълнителни панели получаваш около 2 kWh дневно при слънчево време :?
А отчиташ ли факта, че климатика вече ще харчи доста повече ток при охлаждане :?:

Здравей 2v6 и благодаря за отношението по темата.
Да, съгласно таблиците усвоената лъчиста енергия от слънцето би трябвало да е от този порядък. Но не забравяй за конвективният топлообмен, където има макар и 15% увеличение на площта (в конкретният случай). Те обаче се ползват доста по-ефективно по отношение заскрежаването ( заради коструктивното оформление на компактният щатен топлообменник с принудителни обдухване) и практически гладкият панел ( разчитащ наистина само на естествена конвекция и вятър).
На практика при ниски температури се получава един тънък филм ( за разлика от монолитният блок при замръзване на стандартният топлообменник), който си заминава в "почивките" за дефрост или след достигане зададената температура през деня особено ако има слънце. Нощес просто не се маха и намалява топлопреноса ( все пак дебелината му е едва забележима и е плътен, за разлика от заскрежаването на питата).

Смисълът на ъпгрейда (според мен) е да се запази или повиши COP на климатика особено при ниски (около -10)температури вместо както обикновено да бъде 40-50% от декларираният при 7гр.С.
Резултатите потвърждават точно това ( независимо от относителната грешка при измерванията).Така и човек ще може не само да се "радва" на по-висок COP, но и да получава реално повече топлинна мощност( защото COPa топли "душата", но не и тялото :) ). А когато имаме нужда от най-голяма топлинна мощност, тогава заради ниският COP получаваме по-малко.

Ако обърнеш внимание на допълнителният четирипътен вентил от схемата S1H ( която е в основата на цитираните по-горе измервания) ще видиш че при изключване на основният вентил ( допълнителният е вкл. паралелно с него) и минаване в режим охлаждане панелът се изолира от схемата и се дава на късо, така че нито помага, нито пречи. На практика така се възстановява оригиналната схема и няма причина да се харчи повече ток.
onitbg - напреднал
Аhmakov,
Види се ти толкова си се самовлюбил в предварително обявената си позиция, че на четеш нито постовете по-горе, нито дори и таблиците на които се позоваваш.....

1. Измерванията ми са моментни и конкретни, а не средностатистически.

2. Ако обърнеш внимание в твоето понятие "вертикално" явно не се вписват стените на панелката..( защото очевидно от снимката е че панелът е разположен под ъгъл около 30гр. спрямо панелката, т.е. ако панелът е вертикален както ти твърдиш, то панелите на блока трябва да са наклонени.....странно че до сега не съм го забелязал, но щом казваш..... :yawinkle: :) ). Все пак така е по удобно да вкараш стойностите в нужната посока :) ...

3.В таблицата е отразена лъчистата енергия, след като са дадени стойности само за 10 часа и 15 мин.(светлата част на деня). Което не ти пречи да ги разхвърляш на 24 часа- нали така се получават по-удобни данни :yawinkle:
Разбира се абсорбираната енергия във въздуха за същото това време ( и която единствено се ползва от климатика - денем и нощем) я няма в сметките ти........но явно така е "по-точно" :yawinkle: :)... и удобно за доказване на предварително изграденото ти мнение ( нали ти не можеш да грешиш, с толкова знания и научни методи, литература :) )
Ahmakov написа:
Относно СОР и там нещата не са толкова прости. Ако разгледаш графиките, които съм ти дал, ще видиш, че този без платката при условията, които ти си определи има СОР=3,14 , а този с допълнителната платка, пак при условията които ти си определил, има СОР=2,69. И преди ти го казах, базата за сравнение ти е нереална, не са при еднакви условия...
4. Ако не си разбрал, да ти кажа: Още в началото, след твоите основателни забележки за нееднаквостта на условията при двата климатика се отказах от директното сравнение и преминах към съпоставка на вх/изх. мощност( посредством контрол на вх/изх. темп. при 370куб.м/час за вътр.въздух), заедно с данни за температурите на околната среда, питата на климатика и вх/изх/темп. на панела само на ъпгреднатият климатик.....( за да го видиш обаче преди да правиш изводи просто трябва да прочетеш написаното по-горе. Опитал съм се да дам максимално точно постановката за да се има пред вид от четящите - иначе ще ги заблудя, а това просто няма смисъл )....А ти си съчинявал ... "без картинка" - интересно от къде взе данни за "този без платката"- защото аз за него резултати от "замервания" не съм давал...освен че темп. на вътр. тяло е с около 5гр.С по ниска в един и същ момент (при първата постановка)

5. По въпроса за обезскрежаването- ако беше прочел щеше да разбереш че "активно" обезскрежаване не е предвидено (с изкл. на страничните ефекти, за които пак трябва да прочетеш). И колкото и странно да ти звучи до момента не съм си и помислял да предприемам извънредни мерки по обезскрежаване (това е първи сезон все пак)- през деня в рамките на паузите в работата на климатика или в режим дефрост панелът се самопочиства (в повечето случаи напълно). А през нискотемпературните нощи просто се получава един тънък, полупрозрачен, плътен заледен филм, който намалява ефекта, но не пречи на работата. И който си заминава през деня без допълнителни разходи ( и това е описано).

6.Ако внимателно беше погледнал схемата S1H щеше да се досетиш че в режим на охлаждане (който обикновено се ползва през лятото) панелът е даден на късо и не работи, а схемата на климатика е в оригиналният си вид. И няма проблеми при работа. А температурата на панела вероятно може да превиши 100грС и това не пречи на земята да се върти :). Въпрос на топлинен баланс и конвективен топлообмен.

7. Що се отнася до температурата на кондензация в преходните сезони когато може да се използва отоплителен режим, то ще повторя (защото е писано по-горе някъде)- кондензацията се повишава доста по-бързо, особено при слънце. Ефектът се изразява в бързо повишаване Твътр.в-х и по-ранното изключване на вентилатора на външното тяло. При това ако енергията от слънцето е достатъчна да захранва климатика основно работи панелът, ако е по-малко- кондензацията плавно пада до включване на вентилатора; ако е повече- при достигане на граничните стойности климатикът изключва ( това означава и че едва ли ни е нужна повече топлина при тези условия). Разбира се с натрупването на опит в експлоатацията ще става все по-ясно поведението на системата при различни ситуации.

8.Прави ми впечатление че още от самото начало с малки изключения ти изразяваш изначалното си негативно отношение (в което няма нищо лошо по принцип, само че целта - поне моята и на четящите тук мисля не е някой да "си го мери", а да обсъдим и отговорим на поставени въпроси и да помогнем ако можем). И това определено не е от незнание или заблуда - мисля че постовете ти показват че имаш познания.....Може би искаш да се доказваш? Не тук и не чрез мен, моля. Жалко за потенциала който би могъл да е полезен с малко позитивизъм и добронамереност.

9. Ако имаш да кажеш нещо по въпроса който перифразирах в предния си пост или да дадеш начин за ефективно ползване на подобен панел (какъвто твърдеше че има, без да го посочиш) - добре дошъл. Ако не, по-добре да не спамим темата и да се "замеряме" на лични за да не разваляме добрият тон тук :). Помисли и защо написах вица за селският тъпан :yawinkle:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Слънчеви климатици ? Защо не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: