Илиян Илиев™ написа:При положение, че имам уиндоус 7 може ли да инсталирам линукс без да се маха уиндоуса? Ако да, как става и какъв линукс ще ми препоръчате?Ако искаш да пробваш не е нужно да инсталираш.Теглиш Ubuntu(това ползвам аз щото обичам да работя с мишката
п.п. Може ли да стане номера без да ползвам исо диск?
Да това е единият вариянт но има и друг. Който е доста по лесен без CD.В страницата на Убунту има обяснения как може да си направиш USB флашка. Която да boot десктоп като тест без инсталация и съответно ти предлага опция да го инсталираш.
Ето Линка.
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
Така другото важно нещо което трябва да знаеш преди да направиш инслацията е, че Линукса без значение от дистрибуцията иска да си оразмери диска и съответно да форматира новите партишъни кото нйама да са достъпни. Под windows.
Тази процедура може да доведе и до загуба на информацята на твърдият диск.
Ако нямаш свободен партишън ще се наложи да използваш някакви инструменти за windows които да ресайзнат диска така че да има свободно място където линукса да си направи партишани за инсталацията. ( не мога да помогна с точни названия защото от години използвам един linux инструмен parted който върши чудесна работа.
За десктоп препоръчвам според паметта : 2-4 Гб swap
около 10-15 Gb дял за операционната система ( / ) . И останалото пространство да бъде заделено за /home
Препоръчвам ти файловата система която избираш да бъде reiserfs . При по голям uptime над 150-300 дни ext3 и ext4 правят един огромен чек на файловата система който ми се е случвало да продължи над 1 астрономически ден за 24 Т фалйов масив.
След като направиш успешна инсталация. Линуска инсталира собствен boot manager наречен grub. Който позволява да избираш коя операционна система ще стартираш.
Ако избереш Линукс в графичната среда има възможност да си mount win дяловете за запис и четене така че при нужда ще имаш достъп до всички папки в този дял.
Надявам се да съм бил полезен. Може да пишеш на лично предполагам мога да намеря и по подробна инструкция със всички стъпки как това може да се случи.