Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
много ми е интересно, ако живеехте в германия примерно в топлофициран апартамент, дали пак така щяхте да се оплаквате :)

иначе да благодарим на социализма за безумното проектиране и изпълнение на панелните квартали и за всичките проблеми, които сме наследили...
и за липсата на нормална законова уредба и т.н. и т.н.
emilvtc - специалист
torbalan написа:
много ми е интересно, ако живеехте в германия примерно в топлофициран апартамент, дали пак така щяхте да се оплаквате :)
Точно Германците са хора, които никога не биха плащали за нещо. което не ползват. Врътват си крановете на радиаторите - спират да отчитат топломерите им - не плащат.

И аз като тях не виждам защо трябва да купувам сено за умрял кон ? (Т.е. да плащам за нещо, което не използвам).

Ако внимателно бяхте прочели поста ми по-горе щяхте да разберете, че през средните апартаменти в нашия блок общи тръби (вертикални) не минават. Те минават през съседните крайни апартаменти и с хоризонтални тръби през стената захранват радиаторите в стаите на средните апартаменти.

А довода, че кумшията греел и мен - то и без парно ме грее, както и аз него.
в германия нещата са уредени малко по-различно...

и не съм убеден, че точно тоя вариант съществува там - врътваш крановете спираш и не плащаш...
peter_m - специалист
Чисто хипотетично - Тръбите на топлофикация минават през моя собственост, аз не ги искам. Какво следва от това - не трябва ли да ми плащат наем за това, че минават през апартамента, или не са ли задължени да ги махнат ? Или пък аз ако съм ескимос и обичам да ми е студено - защо да ме топлят ?
Chefo77 - майстор
peter_m написа:
Чисто хипотетично - Тръбите на топлофикация минават през моя собственост, аз не ги искам. Какво следва от това - не трябва ли да ми плащат наем за това, че минават през апартамента, или не са ли задължени да ги махнат ? Или пък аз ако съм ескимос и обичам да ми е студено - защо да ме топлят ?
Прав си - трябва да плащат наем. Би трябвало и да можеш да ги отрежеш без да ти пука, че комшията отгоре иска да си ползва парното. Тяхната логика обаче е, че когато си купувал апартамента, си го купил с тези тръби в него. И тъй като те са тяхна собственост, не можеш да ги махаш.
Абе гадна ситуация :(
toni_g79 - специалист
Georgi_G написа:

От друга страна, съвсем друг въпрос, че услугата е наложена почти насила, няма ясни механизми за изчисление, но това са реалностите и щем, не щем трябва да се съобразяваме с тях.
ОВЧЕМИСЛЕНЕ
Mega - специалист
Проблема е следния:

Случай 1: Приятел живее в апартамент ново строителство с ТЕЦ. Има топломер в жилището и плаща сметка под 100 лв. което е страхотно! Забележете такса мощност няма? Ами ако се грееш от съседа?

Случай 2: Преди живеех в панелен апартамент със сходна квадратура. Радиаторите хладки, водата и тя, сметките над 160 лв. на месец. Има безумна такса мощност!

Къде е разликата? При единия тръбите минават по хоризонтално, при другия вертикално. Разликата е, че при панелките може да се надписва яко и се прави. От това пищят хората!
темата за разликите е доста обширна...(

ако мога да систематизирам - на управляващите им е най-изгодно да се отърват от решаването на проблема - за това няма смислен закон, който да реши драмата със сметките...
всичко е така организирано, че в един вход всички се греят (разбирай крадат), а малцина плащат... (тук визирам класическата панелка)
и това е много изгодно за тия, дето се борят за гласовете ви (аз не гласувам)....

там, където топломера е индивидуален (имам предвид топломер, а не смешните устройства за дялово разпределение дето слагат по радиаторите) е трудно да се краде... за това сметките са нормални и е топло :-D
failure - специалист
Добре де има ли начин по изравнителните сметки накрая да се разбере че някой краде? Независимо от показанията на смешните ми "топломери", миналата година си платих като пич една голяяяма разлика която видиш беше отишла в банята където нямам топломер :x
Нормално ли е за класическа панелка - 65 квадрата чиста площ да плащам 1200 лева годишно за отопление и топла вода?
bobivg - специалист
По принцип себестойността на една единица в kWh може да даде представа ако много се краде. Примерно ако една единица във вашия вход е 2kWh. а във съседния 1,5kWh. който е на отделна абонатна станция значи ти си в по-крадливия вход (числата са измислени просто за примера мързи ме да рова по бележките). А точно кой краде е трудно да се каже, но това са обикновено хората с чувствително по-малки сметки от идентичните им апартаменти.

Тема "мога ли да се отърва от топлофикация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: