• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Biso - специалист
Ееее...то са 3 фургончета. Бях там есента и каква жега беше вътре....не е истина. Отоплението работи и вратата им отворена........
filmatoplo - майстор
За новата сграда ли казваш че е топло :) , няма начин да не е , но очаквах сметка за ток с тази изолация 500-600 лв на месец. Колко ли плаща Наугхти :? .
naughty - специалист
filmatoplo написа:
Колко ли плаща Наугхти :? .

Прикачен файл

smetka_tok.png
smetka_tok.png (117.35 KиБ) Видяна 6528 пъти
filmatoplo - майстор
Средно по 160 лв на месец ли излиза , добре :)
Mega - специалист
Много добре дори. При мен за 65 квадрата е 138 лв. за Декември 2010.
estqwerty - специалист
Дано да е тук мястото - искам да попитам как мога да си сметна подобна инсталация?
Бойлер 120л-150л + подово 4 кръга общо към 75м2 без конвектори.
Подово не знам как се смята и какво се гледа - всекидневна, 2 спални, коридор и баня.
Някаква ориентировъчна цена за подобна система?
2v6 - майстор
estqwerty написа:
Дано да е тук мястото - искам да попитам как мога да си сметна подобна инсталация?
Бойлер 120л-150л + подово 4 кръга общо към 75м2 без конвектори.
Подово не знам как се смята и какво се гледа - всекидневна, 2 спални, коридор и баня.
Някаква ориентировъчна цена за подобна система?
Какво искаш да сметнеш - каква мощност ли да е?
Цената е от 1000 лв нагоре.
estqwerty - специалист
да.
колко тръба трябва да се сложи за да се топли тези квадрати? - апартамент е междудругото височината е стандартна - 2,5 или 2,6м
колко трябва да е външното тяло за да топли водните кръгове?

Каква ще е цената? както винаги - не е ли това най-важното?

ако е 1000 лева да идва някой и да го слага!
phoenix - специалист
здрасти
първо добра сметка за ток, моята за декември(01.12.2010 - 02.01.11) е 125лв, чакам да видя и твоята за декември.
От няколко дни експериментирам, но тъй като в момента нямам финанси да купя всичко от нещата за следене наконсумацията за сега само гледам какво става през едно уредче за консумация и ампер клещи. Напълно те разбирам какъв е проблема със бойлера и аз доста време се чудех как да го реша. Но за сега съм се спрял на следното решение. Поддържам Т на водата такава, че бойлера да е винаги топъл, когато се загрее системата се балансира и консумира както при теб горе долу постоянен ток в моя случай към 600вата. След като усетя че ми става много горещо си намалям термоглавите с една идея и от там си регулирам Температурата във всяка стая. Дистанционното не мисля че трябва да се пипа. Когато му задам по-ниска Т през дистанционното климатика започва почти да спира да консумира докато изстуди бойлера и останалата вода в системата и след като се балансира цялата система консумацуията става пак същата като преди около 6-700вата. Извода е по-добре да поддържам по-висока Т на водата, бойлера да е винаги пуснат, защото както сам каза той е и балансьор и да регулирам конвекторите/радиаторите за комфортната Т по стаите. Консумацията е почти еднаква ако поддържам Т на водата 45°С или 38°С
naughty - специалист
Phoenix:

сметката за Декември сигурно ще е над 250лв.. нещо попрекалихме с 55 метра коледна украса по къщата дето гълта 2000 вата :)
иначе термопомпата е изхарчила 742Kw/h за последните 31 дни или грубо около 128лв (на една тарифа съм все още)

проблема с бойлера го има само в междинните сезони, когато е топло навън (но все още се отопляваме) и климата хич не си дава зор (тоест фреона не достига до необходимата температура за да подгрее бойлера). При студа проблеми няма, колкото по-студено, толкова по-топъл бойлер.. е поне до -13 е падала температурата тук, предполагам че поне до -20 ще бачка. После пускам бойлера на ток и ще помага на системата. Тествах го и бачка перфектно. Лятото е лесно, изключваш циркулационната помпа и местиш датчика за въздух да е в бойлера, калибрираш и си готов. Ванко ми е направил кутия с ключета , та от там го правя това упражнение.

За мен решението е да сложа два вентила на бойлера и да ги контролирам с микроконтролерчето:

много ,ама много груба логика ще е нещо от сорта:

Когато температурата на бойлера е < 45 градуса
Провери дали темп. на входящия фреон > 50 градуса
Да? отвори клапаните така, че фреона да минава през бойлера
Не? Няма смисъл да отваряме кръга през бойлера защото ще го охладиме
затова дай малко форсаж на климата за да вдигне температурата на фреона
Край
Край

форсажа на климата съм измислил как да го правя автоматично чрез микроконтролера.

за мен целта е да поддържам минималната възможна температура на водата в системата и по този начин да гоня ниски сметки.

Относно консумацията при 38 и 45 не съм съгласен, трябва да си поекспериментираш малко с по-дългосрочни замервания и ще се убедиш.

илюстрация на клапаните (другото го игнорирайте, даже не е вярно като схема, но ме мързи да прерисувам)

Прикачен файл

boiler.jpg
boiler.jpg (55.62 KиБ) Видяна 6228 пъти
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: