Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Вчера трябваше да окача една полица под огледалото и над умивалника в банята и... се натъкнах на проблем. Ударих на желязо, явно арматура. Мислех, че шахтата на водопроводните щрангове е тухлена, но явно е железобетон на места. Изключвам варианта да са тръбите на мивката, понеже е непосредствено над чучура на мивката, а водомерите, респективно отклонението за чешмата ми е под мивката. Освен това желязото е на 10мм под повърхността на плочките.
Имам за пробия общо 4 дупки - 2 симетрични 2-ки(2х2 1 над друга на 3 см и около 30-40см между 2-ките по хоризонтала). Ляво долу пробих една и като че ли е тухла. Над нея и двойката вдясно обаче удариха в желязо. Не мога да мръдна нагоре или надолу, понеже ме подпират плътно чучура на мивката отдолу и огледалото отгоре. Настрани също няма място - пробивам във фугите на плочките. Все пак пробих 2 дупки встрани, като очаквам скобите за полицата да ги покрият после. Едната между 2 от отворите, а другата леко встрани, в плочката, по хоризонтала - да проверя дали арматурата е хоризонтална или вертикална - и на 2-те ударих пак в желязо. Ако беше кремиковската тръба за водата, да е сдала багажа, но явно е арматура. На снимката: пробивам белите, вертикални фуги от 2-не страни на изводите за смесителя, над него и под огледалото.
http://img827.imageshack.us/i/abcd0005i.jpg/
Моля кажете с каква бургия да пробивам, за да стане? Кобалтова, за HSS или SHSS, позлатена, бяла, черна или друга? Марка? Мерси за съветите!

ПС:Дюбелите ми са 5мм в диаметър без зъбите им, с които отиват към 6.2мм.
Последна промяна от bikerider_ на пет яну 14, 2011 5:33 pm, променено общо 1 път.
pet.kan - специалист
HSS е достатъчно, но да са добре заточени
за преминаване през арматурата :

1) с 3 - 3,5 мм
2) разпробиване с 6 мм
трябва да се вадят често за охлаждане да не прегреят, може и с вода

след това с видия 6 мм до нужната дълбочина - челото на дюбела да се крие 1-2 мм макс под нивото на плочките
bikerider_ - специалист
Колко често трябва да се охлажда бургията? И с вода не става ли по чуплива, поради закаляването? Конкретна марка бургии да търся ли, че съм чувал за ментета?
me_against - специалист
Само с вода недей охлажда. Ако има някое по-рядко масло (от шевни машини) го разреди с вода и прискай със спринцовка. Иначе има готов спрей (към 7-8 лв е). Купи си "златисто свредло" - НSS с TiN покритие. Изкарват повече от другите и можеш да го ползваш за всякакви материали. Както каза колегата - първо с малко свредло 3мм - високи обороти и умерен натиск, после с 6мм по-ниски обороти и по-голям натиск.
mirk - майстор
bikerider_ написа:
Колко често трябва да се охлажда бургията? И с вода не става ли по чуплива, поради закаляването? Конкретна марка бургии да търся ли, че съм чувал за ментета?

С българска бургия, китайските са боклук.
roum - помощник
Съвета за избор на свредлото е правилен, но да знаеш че се отнася само за арматурата. След катоя разпробиеш, трябва отново да си сложиш другата за със запоената пластина за бетон.

Тема "Пробиване в арматура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: