• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
ra4o, аз не напразно те съветвам да не ползваш система с бойлер на покрива! Това с евентуалното замръзване е едно на ръка. Второто в твоя случай ти замисляш ли се колко време ще чакаш горещата вода да почне да тече от крана след като го развиеш? Имаш три етажа над себе си!!!
Отделно тия 5мм изолация дето си ги намислил е нищожно малко.
Сега разбирам, че и одушника ти е малък, написал си 110мм за 5 етажа, ако сложиш твоите тръби + нормална изолация (демек около 20мм дебелина) - забравете за одушник...
При мен одушника е 200 на 220 мм с преливници, място бол, отделно са само 4 апартамента с моя.
ra4o - специалист
Е, аз затова първо питам де. Мисля все още по фундаменталните въпроси затова каква да бъде системата и най-вече дали въобще да я има. Факт е, че затворената система ще ми е по-ефективна и технически по-добре издържана, но пък цената й е по 3. Другото което си мисля, е да източвам отворената система в големите студове. :?
lov - майстор
Тва с източването таралеж на задника. Нарочно не казвам в гащите. Дори и при малък студ нямаш ли циркулация мръзне щом е на открито. И не знам защо си мислиш че на помпената цената им ще е по 3.
Знаеш ли колко пъти сутрин тръгна за работа и локвите замръзнали и бегам на покрива да източа системата. След 2 дена пак пекне слънце и се задържи поне една седмица. Целия позеленявам от яд, че системата е празна.Напълня отново и се почне отначало. Ето днеска напече малко и тая вечер кеф болера топъл банята готова. Утре пак според прогнозата времето ще е същото. Сега ти пиша че е стоплил щото съм на темата, че се сещам та погледнах. Иначе хич и не мисля знам само че колкото и малко да е било слънцето го е вкарало в бойлера. А от там системата си знае работа дали ще е разхлажда или доподгрява. Важното е че като врътна крана да ми излиза топла вода и не мисля за глупости.
Всъщност да те предупредя и за една друга особенност щом си още на глобални въпроси. Като си проектираш системата избягвай всякакви кранове и тем подобни истории които после да се налага ту да отваряш, ту да затваряш, че да можеш да ползваш солара. И после да ти се налага и да пишеш една страница инструкции за да се оправя останалото домочадие кога те няма. Или правиш нещо в тая област като хората или изобщо не се захващай. Само работеща целогодишно на 100 % система се изплаща за много кратко време и после ви радва душата че не плащате на монополиста за енергия и сте претаковали дявола. Повярвай ми голям кеф е да видиш че работи. Оставиш ли я принудително в отпуска е компромис или по точно гавра с техниката и майсторлъка.
bobivg - специалист
lov написа:
система се изплаща за много кратко време и после ви радва душата че не плащате на монополиста за енергия и сте претаковали дявола.
Кратко, кратко колко да е кратко. В най-добрия случай 7-8г. когато се правят истински изчисления.
Gek - специалист
bobivg написа:
Кратко, кратко колко да е кратко. В най-добрия случай 7-8г. когато се правят истински изчисления.
Даже и толкова да е, какво ще и стане на системата след 8 години? И второ при сметките за изплащане е хубаво да се взема в предвид и постоянното поскъпване на електрическата енергия.
Ти като си смениш старата дървена дограма и сложиш нова качествена PVC смяташ ли след колко ще се изплати? Едва ли. А ако сметнеш може да се окаже че е много над 8 години....
Или климатици за по 1500лв. бройката...., дето има стотици части в тях...
Моята система излезе 1700лв. - еми не съжелявам. Дограмата ми стъпа на 3500лв. за двустаен апартамент...
STO-YAN - специалист
Здравейте!
Темата е интересна и актуална. Имам въпроси към Рачо-системата сам ли ще изграждаш?
Какъв приоритет на икономии търсиш-ток, вода, други? Изградена ли е водопроводната инсталация?
Понеже сподели, че имаш малко дете и друго е на път означава,че доста ще работи пералнята.
Имам някои предложения, които ще споделя по-късно. Успех!
ra4o - специалист
Благодаря на колегите, които са писали по-горе. Ще ми се да имам слънчев колектор. Сметката все ще излезе.
Иначе, за монтажа - не знам, китайската отворена система мога и сам да си я монтирам, ако е затворена май не.
Сега мисля, колко би струвала затворена система, ако сега си купя 120 литров по-евтин бойлер, а останалото после, та въпросите са:
1. Колко кв. м. трябва да е колектора, ако е със селективно покритие за да ми стопля 120 л. бойлер?
2. Плосък колектор със селективоно покритие или такъв с вакуумни тръби?
3. Каква трябва да е помпената група, че да качва водата на 10 м. над нея? Мисля колектора да е само един, от по-малките групи ще ми свършат ли работа?
4. Пограматор или контролер от 120 лв. ще ми свърши ли работа?
5. Вярно ли е, че медните тръби в двете посоки с изолацията излизат горе-долу по 25 лв. на метър и с каква температура е водата когато минава през тях в най-големите жеги?
6. Защо се слага пропилен-гликол, а не антифриз? Заради отровността на антифриза ли?
Засега толкова.
Благодаря предварително за отговорите, а аз ще проверя цени и модели и ще коментираме пак.
Gek - специалист
1. Около 3кв.м.
2. Плосък колектор със селективоно покритие.
3. Абсолютно всяка ще свърши работа, десетях метра не са проблем.
4. Пограматор? Трябва ти диференциален терморегулатор. На Интиел са добри.
5. С цените в момента не съм запознат. Температурите на топлоносителя са с десетина градуса повече от колкото в бойлера, не говоря за форсмажорни обстоятелства.
6. Да, заради отровата.
ra4o - специалист
Ето я една примерна система - 1316 лв. + 400 лв. бойлер + 250 лв. тръби = 1966 лв.
Подробности:http://www.tesy.com/bg/products/cqlostn ... _sp06_asl/
И въпросче - меден или алуминиев абсорбер?
И още едно - това диференциално управление става ли?
И още - какъв трябва да е диаметъра на тръбите и дебелината на изолацията? Интересуват ме минималните размери поради ограниченото място.
kuuuuuul - майстор
А не си ли се замислял за климатик с който да топлиш бойлера и лятото да се охлаждаш :!: иначе с колекторите колкото е по голям бойлера толкова по добре и ако е неръждавейка /Шишков/ още по добре.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Бойлер с перспектива за включване към соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: