Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
При гермаците системата с парното е съвсем друга. Там масово топлината не идва от ТЕЦ, защото ТЕЦ-ите и АЕЦ-ите ползват големи реки или охладителни кули, за да кондензират парата. Почти няма централна топлопреносна мрежа.

Във всяка сграда има обикновено локално парно на нафта (по-ефтино) или газ (по-скъпо) и по-рядко на твърдо гориво. Твърдото гориво е малко използваемо по следните причини:

-имаш ли комин си задължен ведъж годишно да го проверява коминочистач, зачислен към общината, който издава протокол за емисиите и плащаш данък комин. Това важи и при нафтата.

-изисква се котлите да имат кпд>89%. Само малки котли до 14кВт (по спомен) не се ограничават по кпд.
-ограничение по емисии и фини прахови частици.

-локалното парно се пуска по режим определен от собствениците, от тук идва схващането че там имало парно целогодишно.

Радиаторите ако имат топломери, то е за разпределяне на разходите за гориво, между собствениците.

В Германия частната собственост не е 100%. Всеки е длъжен да допусне минаването на обществени комуникации през имота си ако трябва:
-в малките населени места електрозахранването е въздушно, но без стълбове. Жиците минават от покрив до покрив, закрепени на къси двуметрови мачти.
-за трамвайните жици не се ползват стълбове, където има сгради, а се закрепват за сградите.
-уличните лампи също често са закрепени за фасадите, вместо за стълбове.

Фасадите на сградите се поддържат в определен от кмета вид. В някои случаи фасадите могат да са собственост на общината, като граница с улицата, т.е. тя ги поддържа и има право да закрепва каквото си иска по тях.
PCL82 - майстор
Ако собствеността в България беше уредена, доходите достатъчни, ценитите на енергията приемливи и обществото го имаше, въпросът на темата нямаше да се задава.

Като се каже кооперация, блок или етажна собственост, ето човек на какво хоро се е хващал:

Кооперация:
-"Съпритежателски Домъ Графъ Игнатиевъ 1930", София
-"Жилищно Строителна Кооперация Чудна 1972", София
Собствениците обединяват капитал-кооперират се, за да построят сградата и се съгласяват да поделят общите комунални разходи, като по този начин излиза по-евтино на калпак от индивидуалното строителство.По старите кооперации преди войната, често е имало локално парно на въглища, като огнярът е бил и портиер и домоуправител. Получавал е заплата.

Блок:
Сграда построена от държавата, която продава правото и задължението на хора, дошли от немай къде, да поделят разходи по строителството, да получат спешно някакво жилище, и да се социализират. Вероятно е трябвало да имитира кооперациите, ама не се е получило.

Етажна собственост
Ново събирателно понятие, което обединява понятията кооперация и блок и се опитва да въведе ред.

Отоплението би трябвало да се води общ разход, както асансьора и стълбищното осветление и да се заплаща от всички към кооперацията и от там към топлофикация. Когато някой спре радиатори автоматично нарастват загубите от инсталацията, не само защото пада температурата в помещенията, но и защото пада дебитът през щранговете и водата се охлажда повече, преди тя да стигне до радиаторите.

В България нямаме общество, цари индивидуализъм и всеки счита за собственост само това отвъд апартаментната му врата. Хванал се е обаче на друго хоро.

Не защитавам Топлофикация в този си вид, а само казвам че сме се отклонили много от първоначалната идея!
Последна промяна от PCL82 на съб яну 15, 2011 2:02 pm, променено общо 1 път.
kuger - майстор
Я сега на мене ми обяснете каква такса мощност трябва да плащам,след като съм последен етаж и никакви тръби не минават през апартамента? При това съм си спрял радиаторите.Е ТЕ ТОВА Е ПРОСТОТИЯ!!
PCL82 - майстор
Колкото и да се възмущаваш инсталацията е обща част и имаш дял в нея съгласно дела на общите ти части на апартамента. Нещата не са направени така тънко, че един да може да се откаже, защото е привилегирован от обстоятелствата, а друг не-би било двоен стандарт, а горе обясних какво е етажна собственост!
kuger - майстор
Това не е решение! Защо ме задължават да плащам за услуга,която фактически не ползвам? Или карай да върви,всички сме в кюпа? Много удобно, само че за монополиста, не и за мен!
PCL82 - майстор
Понеже всички са в кюпа, решението може да се вземе само от кюпа.
Ако можеш да предложиш на кюпа решение, което да е изгодно както за теб така и за кюпа печелиш. Правиш сдружение, организация и простигаш ефект.

Ако искаш само на теб да ти е добре а другите кучета ги яли нищо не става, само задълбочаваш проблема.

Например ако сградата се откачи от топлофикация и в абонатната се инсталира котел на.../термопомпа и излиза по евтино, но всички плащат. Или спираме парното и всеки да се грее както иска... Или...взимаме мерки за намаляване на загубите. Сменяме фирмата за топлинно счетоводство. Топлинното счетоводство правим сами или...
torbalan - Дървен философ
PCL82, малцина ще те разберат :)

аз понеже съм исрастнал в панелки - с най-дебел кеф си купих една съборетина и и направих ремонт...

сега завися само от доставчика на ток :)
turistak - специалист
peter_m написа:
Чисто хипотетично - Тръбите на топлофикация минават през моя собственост, аз не ги искам. Какво следва от това - не трябва ли да ми плащат наем за това, че минават през апартамента, или не са ли задължени да ги махнат ? Или пък аз ако съм ескимос и обичам да ми е студено - защо да ме топлят ?

А да попитам, кой оператор на кабелна телевизия, интернет или доставчик на фоксирана телефония плаща наем? Що и тях не ги накарате? даже загрозяват входовете :idea:
PCL82 - майстор
За кабеляците по фасадите си е съвсем редно фирмите да плащат наем на собствениците!
Не така седят нещата обаче с тръбите. Тръбите, не са на Топлофикация, а са и твои- общи части на етажната собственост. Както тръбите за вода, плочите,покрива, фасадата, в някои случаи балконите и терасите, стълбищата, асансьорът, дворът, ако има такъв и други.

Топлофикация доставя топлина само до абонатната, т.е на цялата етажна собственост и има да си получи парите по общия топломер. Като изгъзици при нея е такса мощност и неспазване на параметрите на топлината и високите цени.

Всички неуредици като такса сградна инсталация, тръби топломери, кой платил, кой неплатил, откраднал, скатал се, нямал топломер и т.н. са вътрешни и зависят от етажната собственост и фирмата за топлинно счетоводство!

Вече не следя как се определя таксата за сградна инсталация, знам че беше измислена. Само знам, че загубите по тръбите нарастват с намаляването на консумацията, защото водата изстива като се движи по-бавно.
torbalan - Дървен философ
само искам да добавя, че загубите нарастват допълнително и от това, че сградите са по-студени (неотопляеми коридори, стълбища и др. с изпотрошени стъкла, входове които зяпат целогодишно отворени и др. подобни)...

ако искаш да ти е по-топло - нафорваш радиаторите и топломерите цъкат ли, цъкат...

Тема "мога ли да се отърва от топлофикация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: