• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bobivan - специалист
Крана с филтър има няколко преимущества -по компактен е от отделни кран+ филтър,по евтин е,по лесно се монтира!
Има и един недостатък-сечението му е по малко от съответния кран!!
За системи с кантарни дебити -не става!!
king82 - специалист
Ама каква е идеята, че накрая на колекторите ще се събере въздух ли? Пълненето на системата ще стане през една от тръбите влизащи в студения колектор(ако има значение). И на двата ли колектора трябва да има обезвъздушители?
LazarGanev - "Велик майстор"
Идеята е по-лесно обезвъздушаване - нямаш си на идея колко нерви могат да ти спестят. Не е много добра идея всичкия въздух да минава през камината
Г-н Ganev е прав. Послушай го за да нямаш проблеми, пък и да не се занимаваш. При мен има такива и на топлата и на студената и почти цялото обезвъздушаване го вършат те.
DELIK - напреднал
Да, Лазар е прав.Можеш да сложиш краен елемент за колектор на мястото на коляното ф16/ 1/2".
PCL82 - майстор
Имам следните забележки и коментари.
1. Моторът на помпата да се развие (шестогранните болтове) и завърти с клемната кутия нагоре или настрани. Така при протиане допълнително се защитава кутията от вода.
2. Поцинковани тръби и фитинги в отоплението са аматьорска работа- цинкът над 63 градуса не пази от корозия а пада и запушва вентилите. Ползват се черни тръби и фитинги. Може и медни тръби, но в никакъв случай едновременно медни и поцинковани части!

3.тръбите се укрепват със скоби, а не да висят във въздуха.
4. при преминаване през стените е хубаво да се слагат проходни пластмасови тръбички. Ако тръбите ще са в замазка-в гуфре по цялата дължина.

5. Разширителният съд да е свързан с метални тръби директно от камината само нагоре без остри чупки, с тръби по-широки от 15мм вътрешен диаметър. По старите книги пише 25мм=1". Да е свързан към бойлера не върши работа на защита, а само обира разширението.

6.Предпазен клапан по налягане при самата камина е допълнителна защита и е добре да го има.
maxuel82 - специалист
king82 написа:
Първо честита нова година на всички!
За хубаво или за лошо вече е късно за обезвъздушители на колекторите, щото "свободните" изводи са за кухнята.
Помпата е на студената вода, а разширителния съд ще идва от тетка на топлия вход на серпентината на бойлера(така го измислихме).
Аз съм спазил предписанията от горния пост :wink: с малки изключения на т.5 и т.6 за РС и предпазен клапан но засега нямам проблем !Хубаво е да има обезвъздъшител на колекторите - поне в моя случай вършат работа ! Помпата на судената вода е добре но тогава РС също трябва да е на студената вода ! То го пише в по предните постове че и картинки има :? Пък може и аз да разбирам погрешно :?
turistak - специалист
Аз бих добавил възможност за източване на системата в канал, при нужда. И ако се сложи предпазен клапан - > канал. за да не се "изпразни" на паркета.

Нямам претенции да съм майстор - разбирач, идеи само давам.
ivhand - специалист
PCL82 би ли дал някакви координати за връзка, може на ЛС или на email ihandjiiski@yahoo.com
PCL82 - майстор
ivhand, задай си въпроса във форума, за да ти помогнем.
Не е очтиво още с първото си мнение във форума да ловиш хората на лични!
По обекти не работя, помагам с каквото знам.
Последна промяна от PCL82 на вт яну 18, 2011 7:24 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Локално парно - ВЪПРОСИ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: