• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
kuuuuuul написа:
иначе с колекторите колкото е по голям бойлера толкова по добре и ако е неръждавейка /Шишков/ още по добре.
? В смисъл ? ....бойлер примерно 500 литра и един колектор? :?
ra4o написа:
Ето я една примерна система - 1316 лв. + 400 лв. бойлер + 250 лв. тръби = 1966 лв.
Подробности:http://www.tesy.com/bg/products/cqlostn ... _sp06_asl/
И въпросче - меден или алуминиев абсорбер?
И още едно - това диференциално управление става ли?
И още - какъв трябва да е диаметъра на тръбите и дебелината на изолацията? Интересуват ме минималните размери поради ограниченото място.
За готовите системи нищо не мога да ти кажа, нека някой друг ти отговори. Бих помагал с технически и конструктивни въпроси, системите/модулите си ги избираш сам.

Това за абсорбера малко не го разбрах. Ако става дума за метала заложен в колектора, аз лично с алуминий не съм виждал.

EDIT
Разгледах ти линка малко по обстойно. Да видях вече панел и с алуминиев абсорбер. Мисля че не е добра идея, разликата в цената е малка, но ще имаш преход мед/алуминий.
Другото, което за теб няма да стане е размера на бойлера и колектора. Или първото да се намали или второто да се увеличи.
Размера на тръбите макс Ф15
Последна промяна от Gek на пет яну 14, 2011 10:30 pm, променено общо 1 път.
bobivg - специалист
Оптималното е 75литра/m2 абсорцинна площ. Не трябва да е по-малко от 50литра/m2.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добри са компонентите в тези системи на Теси - ходил съм в завода и съм ги гледал. Аз също ще си монтирам от тях като работещи мостри
Gek - специалист
bobivg написа:
Оптималното е 75литра/m2 абсорцинна площ. Не трябва да е по-малко от 50литра/m2.
Не трябва да е по малко от 50 литра на 1 квадрат??? :? :? :? Демек 75 литра по -добре? И с 2 квадрата топлиш 150 литра???
Абе хора от де я черпите тая информация, че и заблуждавате питащите тука???
lov - майстор
Като зачекнахте темата за цени и изплащане макар, че е дъвкано много пъти:

2 броя турски панели по 217лв.= 434 лв.
Диф. термометър мое производство но най ефтиното българско изделие 60лв.
40м тръби полиетилен с алуминиева вложка заедно с изолацията 60лв.
Кранчета обезвъздушители и тем подобни фитинги мах. 40лв.
Помпа китайско копие нова 60лв.. За сега се държи перфектно.
Бойлер 120л. тогава дадох към 300лв. но е с 2 серпентини защото е включен и към друга система.
Стойка самоделка от подръчни материали но и за нея да сложим още 100лв.

Сметките за ефективност и изплащане кой както иска да си ги смята. променливите са много и при всяко домакинство са различни. При мен при най икономичен режим на използване на бойлер на ток 200kW/h на месец. Допълнително системата така ми е направена че подавам допълнително подгрята вода към пералня и съдомиялна и от там бонус към икономия на ел. енергия.
Всеки да си преценява както знае дали си заслужава. Аз съм си направил своя избор.

П.П. Втория панел е добавян допълнително така че ако на някой му се вижда много като първоначална инвестиция може да се почне и с такъв вариант. А боилера който се вижда от горе ми е останал от предишни експерименти и сега се ползва като резервен съд за вода при водни режими. Така че към момента вообще не участва в соларната система. Снимките са правени по време на реформи и тръбите които се виждат както и помпената група са допълнително изолирани в последствие.

Прикачен файл

P4150215.JPG

Прикачен файл

IMG_005.jpg
IMG_005.jpg (20.06 KиБ) Видяна 4416 пъти

Прикачен файл

IMG_009.jpg
IMG_009.jpg (29.68 KиБ) Видяна 4416 пъти

Прикачен файл

IMG_007.jpg
IMG_007.jpg (23.53 KиБ) Видяна 4416 пъти
STO-YAN - специалист
Gek, за едни и същи данни говорите с bobivg.
Ето малко информация, която съм свалил от форумите:
1. Слънчевата енергия покрива около 60% и изисква от 1 до 1,5 квадратни метра колекторна площ за едно лице.
2. Обема на бойлера трябва да бъде 1,5 до 2 пъти по-голям от дневното потребление.
3. За всеки квадратен метър колекторна площ, да се осигури воден обем от 50 до 70 литра.
4. Площта на топлообменника /серпентината/ в бойлера да е 0,2 кв.м. за всеки квадратен метър абсорбираща площ.
5. Топлообменната течност да е пропилен-гликол.
Тези правила не са математическа формула, защото са зависими от различни фактори. Нямам претенции за професионализъм,
но ще съм доволен ако успеем да опишем подробно основните принципи на една слънчева система за БГВ.
ra4o - специалист
Gek написа:
bobivg написа:
Не трябва да е по малко от 50 литра на 1 квадрат??? :? :? :? Демек 75 литра по -добре? И с 2 квадрата топлиш 150 литра???
Абе хора от де я черпите тая информация, че и заблуждавате питащите тука???
Ами, като оразмеряване и за готовата система на "ТЕСИ" към която дадох линк по-горе е пресметнато горе-долу така. С 2,1 кв.м. колектор да се топлят до 150 л. вода или за 3 ма души. Аз смятам да топля 120 л. така, че си оставям малко топлинка в резерв. А за обема на бойлера все си мисля, че 120 л. ще ни стигат.
Светнете ме как точно подавате топла вода на пералнята? Предлогам, че просто включвате пералнята в извод от бойлера, ама ако водата е прекалено гореща? Или пък се включва след смесител на който предварително чрез проби си нагласяте температурата? :?
И как го възприема пералнята? В смисъл, датчика й ще покаже, че температурата в казана вече е достигната, ама програматора ще скъси ли времето за затопляне? Става ли при перални с електронно управление?
ra4o - специалист
STO-YAN написа:
Gek, за едни и същи данни говорите с bobivg.
Ето малко информация, която съм свалил от форумите:
1. Слънчевата енергия покрива около 60% и изисква от 1 до 1,5 квадратни метра колекторна площ за едно лице.
2. Обема на бойлера трябва да бъде 1,5 до 2 пъти по-голям от дневното потребление.
3. За всеки квадратен метър колекторна площ, да се осигури воден обем от 50 до 70 литра.
4. Площта на топлообменника /серпентината/ в бойлера да е 0,2 кв.м. за всеки квадратен метър абсорбираща площ.
5. Топлообменната течност да е пропилен-гликол.
Тези правила не са математическа формула, защото са зависими от различни фактори. Нямам претенции за професионализъм,
но ще съм доволен ако успеем да опишем подробно основните принципи на една слънчева система за БГВ.
Е то излиза двойно.
По т.1 Ако сме 4 души, то ни трябват мин. 4 кв.м.
По т.2 Де да знам колко ми е дневното потребление.
По т.3 Почти се изяснихме, аз ще заложа на 60 литра на квадрат.
По т.4 имам голямо питане - сега в каталога на Теси гледам бойлер 120 л. с площ на серпентината 0,7 кв. м. и обем 3,19 л. (150 литровият е със същата серпентина). Ако смятаме по-горната сметка излиза, че за 2 кв. колектор ни трябва серпентина с площ 0,4 кв. м., но ние имаме почти двойно. Това проблем ли е? Все си мисля, че не е.
STO-YAN - специалист
lov написа:
Като зачекнахте темата за цени и изплащане макар, че е дъвкано много пъти:

Сметките за ефективност и изплащане кой както иска да си ги смята. променливите са много и при всяко домакинство са различни. При мен при най икономичен режим на използване на бойлер на ток 200kW/h на месец. Допълнително системата така ми е направена че подавам допълнително подгрята вода към пералня и съдомиялна и от там бонус към икономия на ел. енергия.
:supz: lov, това имах в предвид в предишен пост. Абсолютно те поддържам! Едни от най-големите консуматори в един дом
са перална, съдомиална, бойлер, готварска печка.
ra4o - специалист
Все пак някой да каже има ли особености подаването на топла вода към пералня и съдомиялна?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Бойлер с перспектива за включване към соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: