• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi - специалист
Ех няма ли някой мераклия да ми подари :-D едно такова нещо. Малко и аз да си поиграя и да видим какво ще излезе. Да имам основа да подкрепям едно или друго мнение. :razz: И след като неможе да се разреши спора с таблици и книжки да пробваме малко с практика. :lol: :lol:
torbalan - Дървен философ
2.Как ще се отрази на работата на машината в режим "отопление" ако освен повече топлообменна площ (3.2кв.м. за обмен на въздух се вкара и енергия от директно слънчево излъчване ( слънчев панел с директно изпарение) от площ 1.6 кв.м. ?
блаааааа
отговора е елементарен - каква мощност има слънчевото греене през зимата... умножаваш мощността, по площта и т.н.

и получаваш едно голямо нищо...

пък като се има предвид, че слънцето през зимата грее малко часове, че често пъти има облъци и мъгли - нищото става още по-голямо :)
Ahmakov - специалист
"...Види се ти толкова си се самовлюбил в предварително обявената си позиция, че на четеш нито постовете по-горе, нито дори и таблиците на които се позоваваш....."

Мога да го кажа с пълна сила и за теб, аз не виждам разлика.

1. Измерванията ми са моментни и конкретни, а не средностатистически.

Извадките, които ти давам са комерсиални, т.е. плаща се, за да ги ползваш, а аз не ти искам нищо, и по верни и официални на нашия пазар няма.

2. Ако обърнеш внимание в твоето понятие "вертикално" явно не се вписват стените на панелката..( защото очевидно от снимката е че панелът е разположен под ъгъл около 30гр. спрямо панелката, т.е. ако панелът е вертикален както ти твърдиш, то панелите на блока трябва да са наклонени.....странно че до сега не съм го забелязал, но щом казваш..... :yawinkle: :) ). Все пак така е по удобно да вкараш стойностите в нужната посока :) ...

Ако си забелязал има мин., макс. и средно. Това което не се вижда е, че има за различни ъгли, а така също и оптимален ъгъл. Но не съм длъжен да ги казвам, нали. А в Перник сутрин слънцето изгрява на 30 градуса, цял ден пече, без да мръдне от 30 градуса и вечер залязва пак на 30 градуса. И цялата тази дандания, за да те топли само теб, айде нема смисъл...

3.В таблицата е отразена лъчистата енергия, след като са дадени стойности само за 10 часа и 15 мин.(светлата част на деня). Което не ти пречи да ги разхвърляш на 24 часа- нали така се получават по-удобни данни :yawinkle:
Разбира се абсорбираната енергия във въздуха за същото това време ( и която единствено се ползва от климатика - денем и нощем) я няма в сметките ти........но явно така е "по-точно" :yawinkle: :)... и удобно за доказване на предварително изграденото ти мнение ( нали ти не можеш да грешиш, с толкова знания и научни методи, литература :) )

Вземи един речник и погледни, какво означават понятията в таблицата. Ако ти е трудно, ще ти ги преведа.

"4. Ако не си разбрал, да ти кажа: Още в началото, след твоите основателни забележки за нееднаквостта на условията при двата климатика се отказах от директното сравнение и преминах към съпоставка на вх/изх. мощност( посредством контрол на вх/изх. темп. при 370куб.м/час за вътр.въздух), заедно с данни за температурите на околната среда, питата на климатика и вх/изх/темп. на панела само на ъпгреднатият климатик.....( за да го видиш обаче преди да правиш изводи просто трябва да прочетеш написаното по-горе. Опитал съм се да дам максимално точно постановката за да се има пред вид от четящите - иначе ще ги заблудя, а това просто няма смисъл )....А ти си съчинявал ... "без картинка" - интересно от къде взе данни за "този без платката"- защото аз за него резултати от "замервания" не съм давал...освен че темп. на вътр. тяло е с около 5гр.С по ниска в един и същ момент (при първата постановка)..."

Пак ти казвам, че това с изходящата мощност и СОР не е толко проста работа. Таблицата, която ползваш дава изх.мощност, на база разлика в темп. на вход и изход, за определен дебит. А дали има разлика, ако темп. на изпарение е -25С или +15С. Защото според твойта таблица няма. А дали има разлика каква е темп. на кондензация дали е 35С или 60С. Защото според твойта таблица няма. А ето ти картинката за съчинението.

"Тук си позволих да отделя малко време за замервания и виж какво се получи:
- Изходна база - два климатика МИДЕА, модел MSF-09HR, монтирани преди около 5 и нещо години.

- Единият е в северна стая 15кв.м.(стандартен, базов), другият в южна 17.5кв.м., (панелно жилище, санирано).
- На южният е монтиран последователно на външното тяло слънчев панел с директно изпарение по схемата SH1.
- И двата са заредени с еднакво количество R22 (0.700кг+-20грама).
- Дължината на тръбният път и за двата е около 4м, ф6/9мм.
- Ъпгрейднатият е със 5 отоплителни сезона, Базовият - с 1 и половина ( не е ползван )
- Външна температура по време на замерванията /-6 гр.С/
- Вътрешна температура и в двете стаи 22гр.С ( в северната стая има допълнителен зточник на топлина)
- Температура на питата на външното тяло на ъпгрейднатият климатик /-9гр.С/
- Температура на сл.панел с директно изпарение /-13/+19гр.С/ ( слънчево и ясно време)
- Температура на иах.въздух на вътр.тяло за базовият 43грС ; и 49гр.С за другият
- Консумирана мощност за базовият 850W; 950W за другият
- Външното тяло е изградено с 19 тръби ф8мм с обща дължина 14м
- Площ на монтираните пластини (фабрично)– около 20кв.м.
- Площ на сл.панел 3.2кв.м.; Пет паралелни потока (еквивал на тръба ф7-ф8 )с дължина около3.8-4м със стеснения в началото на течната линия . Допълнителен тръбен път 4м (ф8/10)
- Измерване на линейните размери- с рулетка; на температурите – цифров оптичен термометър при строго спазване на еднаквост в начина на измерване; контролен цифров термометър със сонда; цифрови стайни термометри при еднакви условия;
На мощността- с цифрови измерители на мощност по един за двата климатика;
- Еднакваи настройки и за двата климатика-темп, скорост на вентилаторите
- При ъпгрейднатият се наблюдава изключване на вентилатора на външното тяло в определени моменти, докато той продължава да работи.
- Разликата в температурите на вътрешното тяло се наблюдава най-осезаемо при минусови температури ( особено при ниските)"

На база, на тази картинка, ти построих процеса в lg P , h диаграма. И направих някой изводи, за които не си съгласен - проблема си е твой.

"....Може би искаш да се доказваш? Не тук и не чрез мен, моля. Жалко за потенциала който би могъл да е полезен с малко позитивизъм и добронамереност."

За какво да ти се доказвам, те вече са ти взели парите...Да много жалко, можех да съм ти много полезен, с малко позитивизъм и добронамереност от твоя страна, но било каквото било.

"9. Ако имаш да кажеш нещо по въпроса който перифразирах в предния си пост или да дадеш начин за ефективно ползване на подобен панел (какъвто твърдеше че има, без да го посочиш) - добре дошъл. Ако не, по-добре да не спамим темата и да се "замеряме" на лични за да не разваляме добрият тон тук :). Помисли и защо написах вица за селският тъпан :yawinkle:"

Продължавам да твърдя, че има начин, но не съм длъжен да го казвам. За какво да се големея и да се доказвам? :lol: :lol: :lol: Няма да спамя повече по темата.
Относно вица, ще те цитирам или по точно твоя учителка. На оная работа може да вярваш до време, след това да и нямаш много вяра - въпрос на физиология.

Като последно за размисъл ти давам, какво се получава по данни кото даваш:

Т външн.-9.6 ;Твх.19 ;Тизх.41.4 ;Тпита-9.1 ; Тпанел-18/-16 ; Рвх 887W ; Ризх. 2856W; На тъмно COP 3.22
Т външн.-2.0 ; Твх.25 ; Тизх.45.2 ; Тпита-6.0 ; Тпанел-12/-10 ; Рвх 919W ; Ризх. 2720W; На тъмно COP 2.96
Т външн.-12.0;Твх.20.5;Тизх.41.8 ;Тпита-13.0;Тпанел-21/-19 ;Рвх 901W ;Ризх. 2700W; На тъмно COP 2.99
Т външн.-2.3 ; Твх.21.1; Тизх.43.6; Тпита-6.4 ; Тпанел-12/-2.8; Рвх 933W; Ризх. 3200W; Дневно, без слънце COP 3.43
Т външн. 8.0; Твх.20.0; Тизх.48.0; Тпита-1.4 ; Тпанел-4.9/11.2; Рвх 953W; Ризх. 3400W; Дневно, слънце 16часа,10.01.2011 COP 3.57

Като ги сравниш големи разлики и то в полза на панела: [-X :butthead:
Как успява това климатиче 9000BTU, става въпрос за вътрешния топлообменник да изкара 3944W, без да си му увеличил площа, или фрапиращо темп. разлика, или дебита на вентилатора, който даже не е на макс., а е на 370m3/h? Интересни въпроси, как мислиш. А дали са точни изчисленията ми, попитай някой, който може да работи с диаграми за влажен въздух, там става най точно. Може и с програмата, която ползвам, в нея е интегрирана такава диаграма, и чиито резултати съм ти дал. Ако искаш вярвай. Аз бях до тук. Опитвах се да съм полезен, но като не искаш, твой проблем.

Прикачен файл

g4.JPG
g4.JPG (89.63 KиБ) Видяна 3314 пъти
2v6 - майстор
onitbg написа:
2v6 написа:
Обобщено какво се получава?
С 3.2 м2 допълнителни панели получаваш около 2 kWh дневно при слънчево време :?
А отчиташ ли факта, че климатика вече ще харчи доста повече ток при охлаждане :?:

Здравей 2v6 и благодаря за отношението по темата.
Да, съгласно таблиците усвоената лъчиста енергия от слънцето би трябвало да е от този порядък.
...
В такъв случай обикновени панели (които са с по-ниска цена) дават повече топлина и с много по-лесна за изпълнение инсталация могат да загряват дори и северни стаи.
Южните стаи при слънчев ден се загряват достатъчно през прозорците, за което не е необходимо никакво допълнително оборудване и енергия :idea:
onitbg написа:
...
Но не забравяй за конвективният топлообмен, където има макар и 15% увеличение на площта (в конкретният случай). Те обаче се ползват доста по-ефективно по отношение заскрежаването ( заради коструктивното оформление на компактният щатен топлообменник с принудителни обдухване) и практически гладкият панел ( разчитащ наистина само на естествена конвекция и вятър).
На практика при ниски температури се получава един тънък филм ( за разлика от монолитният блок при замръзване на стандартният топлообменник), който си заминава в "почивките" за дефрост или след достигане зададената температура през деня особено ако има слънце. Нощес просто не се маха и намалява топлопреноса ( все пак дебелината му е едва забележима и е плътен, за разлика от заскрежаването на питата).
...
Тук ти е голямата грешка в разсъжденията :!:
При питата конвективния топлообмен е поне 10 пъти по-голям. Така покрай ламелите на питата преминава над 98% от общия въздух допринасящ за конвективния топлообмен :!: От това следват две неща:
1. Количеството топлина получено от панелите чрез конвективен топлообмен ще е около 50 пъти по-малко от тази от питата (освен в случаите, когато вентилатора на външното тяло не работи).
2. Количеството конденз (скреж) върху панелите (3.2 м2) ще е около 50 пъти по-малко от този в питата. Затова върху питата се събира повече скреж.

Друга грешка в постановката е свързването на панела между компресора и външния топлообменник. Така в панелите влиза вече изпарен в питата, с по-висока температура фреон - панелите се изстудяват по-малко от питата. Това също намалява конвективния топлообмен спрямо питата и съответно събирането на скреж.
Обратното в режим разскрежаване горещия фреон от компресора първо преминава през панелите. Затова първо се разскрежават те, а след това питата. И тъй като количество скреж е десетки пъти по-малко раскрежаването на панелите става десетки пъти по-бързо :idea:

При свързване на панелите между питата и капилярката ще се увеличи значително (може би до 4-5%) топлината получена чрез конвективен топлообмен от панелите :idea:
Можеш ли да пробваш такава схема, за да видиш какъв ще е тогава режима на заскрежаване/разскрежаване :?:
onitbg написа:
...
Ако обърнеш внимание на допълнителният четирипътен вентил от схемата S1H ( която е в основата на цитираните по-горе измервания) ще видиш че при изключване на основният вентил ( допълнителният е вкл. паралелно с него) и минаване в режим охлаждане панелът се изолира от схемата и се дава на късо, така че нито помага, нито пречи. На практика така се възстановява оригиналната схема и няма причина да се харчи повече ток.
Да, пропуснал съм тази подробност. В този случай възниква въпроса за използването на слънчевите панели :!: 70-80% от слънчевото греене попаднало върху тях няма да бъде оползотворено. Това означава, че изплащането им ще около 5 пъти по-дълго :wink:
onitbg - напреднал
denuchi написа:
Ех няма ли някой мераклия да ми подари :-D едно такова нещо. Малко и аз да си поиграя и да видим какво ще излезе. Да имам основа да подкрепям едно или друго мнение. :razz: И след като неможе да се разреши спора с таблици и книжки да пробваме малко с практика. :lol: :lol:
така съм подходил и аз, само дето ми коства пари и време :) ..... и не знам защо ми се струва че таблиците и теорията са важни, но практическите резултати не бива да се пренебрегват..... а ако можеше и да се обяснят достоверно, да се сведе грешката до минимум ще е чудесно.... за това съм пуснал и темата. В края на краищата аз ползвам това, дето "нищо"(според някои) не прави и се опитвам да разбера реалните размери на "нищото" :yawinkle: ...и в момента дори го ползвам, изучавайки го :).....
Последна промяна от onitbg на пон яну 17, 2011 12:40 pm, променено общо 1 път.
onitbg - напреднал
torbalan написа:
2.Как ще се отрази на работата на машината в режим "отопление" ако освен повече топлообменна площ (3.2кв.м. за обмен на въздух се вкара и енергия от директно слънчево излъчване ( слънчев панел с директно изпарение) от площ 1.6 кв.м. ?
блаааааа
отговора е елементарен - каква мощност има слънчевото греене през зимата... умножаваш мощността, по площта и т.н.

и получаваш едно голямо нищо...

пък като се има предвид, че слънцето през зимата грее малко часове, че често пъти има облъци и мъгли - нищото става още по-голямо :)
Торбалане, добре че не съм знаел такова елементарно нещо и от незнание сега се топля от "едно голямо нищо..."
при "облаци и мъгли", че даже и нощем :yawinkle: . Благодаря за мнението все пак :) Жив и здрав бъди!
onitbg - напреднал
2v6 написа:

В такъв случай обикновени панели (които са с по-ниска цена) дават повече топлина и с много по-лесна за изпълнение инсталация могат да загряват дори и северни стаи.
Южните стаи при слънчев ден се загряват достатъчно през прозорците, за което не е необходимо никакво допълнително оборудване и енергия :idea:
Тук искам да уточня:
Първо няма как да дават повече топлина, защото могат да усвоявят само лъчистата енергия, без да броим загубите.
Второ, пак по същата причина не могат да работят нощем.
Трето -да, южните стаи определено се затоплят през деня, и това е заложено основно при изграждане на "пасивните"къщи.... но се обитават и нощем, когато също се нуждаят от някакво количество топлина...
И накрая в случая се коментира наличие на климатик в режим на отопление и добавяне на въпросният панел...
2v6 написа:
Тук ти е голямата грешка в разсъжденията :!:
При питата конвективния топлообмен е поне 10 пъти по-голям. Така покрай ламелите на питата преминава над 98% от общия въздух допринасящ за конвективния топлообмен :!: От това следват две неща:
1. Количеството топлина получено от панелите чрез конвективен топлообмен ще е около 50 пъти по-малко от тази от питата (освен в случаите, когато вентилатора на външното тяло не работи).
2. Количеството конденз (скреж) върху панелите (3.2 м2) ще е около 50 пъти по-малко от този в питата. Затова върху питата се събира повече скреж.
Няма спор за това че при активната циркулация имаме по-голям топлообмен....докато не се задръстят малките фуги между ламелите....и тогава топлообмена пада в сравнение с тънкият филм върху панела...
2v6 написа:
Друга грешка в постановката е свързването на панела между компресора и външния топлообменник. Така в панелите влиза вече изпарен в питата, с по-висока температура фреон - панелите се изстудяват по-малко от питата. Това също намалява конвективния топлообмен спрямо питата и съответно събирането на скреж.
Обратното в режим разскрежаване горещия фреон от компресора първо преминава през панелите. Затова първо се разскрежават те, а след това питата. И тъй като количество скреж е десетки пъти по-малко раскрежаването на панелите става десетки пъти по-бързо :idea:

Резултатите от практиката показват че практически винаги температурата на панела е по-низка от тази на питата, независимо че той е свързан след нея. И панелът се разскрежава преди питата само при слънце или темп. около 0.....в другият случай филмът остава докато стане светло или слънчево. Забележимо заскрежаване съм наблюдавал един път при мъгла. И при плюсови температури има по-голяма склонност към заскрежаване (както и по-бързо почистване)
2v6 написа:
При свързване на панелите между питата и капилярката ще се увеличи значително (може би до 4-5%) топлината получена чрез конвективен топлообмен от панелите :idea:
Можеш ли да пробваш такава схема, за да видиш какъв ще е тогава режима на заскрежаване/разскрежаване :?:
Това не е лоша идея и дълго се колебах дали да не я приложа. Превес взе съображението че може да се влоши обезскрежаването на основната пита и така да се влоши нейната работа (която, както вече казахме си остава основна за повечето време). Тук се намесва паралелното връзване, за което никой до сега не е коментирал (и не съм направил и аз)
2v6 написа:
Да, пропуснал съм тази подробност. В този случай възниква въпроса за използването на слънчевите панели :!: 70-80% от слънчевото греене попаднало върху тях няма да бъде оползотворено. Това означава, че изплащането им ще около 5 пъти по-дълго :wink:
Идеята е тези панели да се ползват само в режим на отопление (в който лично аз ползвам климатика). За да се оползотвори и лятното слънцегреене ще трябва да се поизмени ( и усложни) схемата на връзване.....а за какво освен топла вода през лятото ни трябва топлинна енергия и дали ще си струва усложнението- вече имаме едно такова :)...въпрос на индивидуална преценка..
2v6 - майстор
onitbg написа:
...
Няма спор за това че при активната циркулация имаме по-голям топлообмен....докато не се задръстят малките фуги между ламелите....и тогава топлообмена пада в сравнение с тънкият филм върху панела...
...
Хубаво е, че разсъждаваш!
В същото време твърдиш, че изводите ти са от практически наблюдения :?

Ето ти един експеримент, да видим как ще обясниш резултата:
Сложи в режим на отопление отзад на питата парче найлон (примерно 10х10 см).
Като се заскрежи питата махни найлона и виж какво има под него!
onitbg - напреднал
2v6 написа:
onitbg написа:
...
...
Хубаво е, че разсъждаваш!
В същото време твърдиш, че изводите ти са от практически наблюдения :?

Ето ти един експеримент, да видим как ще обясниш резултата:
Е точно това не съм правил :)
Кажи какъв е ефекта, след като го знаеш, да не дебна подходящи условия и да хабя време...
Аз не се съмнявам че ще има скрит интересен ефект, щом питаш, но не мога да предположа какъв ще е
за да опитам да го обясня според мен :)
2v6 - майстор
onitbg написа:
2v6 написа:
...Ето ти един експеримент, да видим как ще обясниш резултата:
Е точно това не съм правил :)
Кажи какъв е ефекта, след като го знаеш, да не дебна подходящи условия и да хабя време...
Аз не се съмнявам че ще има скрит интересен ефект, щом питаш, но не мога да предположа какъв ще е
за да опитам да го обясня според мен :)
Имаш време да пишеш с часове, а нямаш пет минути за това :?

Няма скрит ефект. Под найлона скреж не се получава, а само тънък леден филм като на твойте панели :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Слънчеви климатици ? Защо не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: