• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
bobivg написа:
Ясно е, че не може да ме разбереш. Затова ще го кажа с прост език дано сега ме разбереш. С 2м2 колекторна площ и бойлер 80л. ще добиеш по-малко слънчева енергия от колкото с 2м2 колекторна площ и 150л бойлер.
Напълно те разбрах още в началото. Ама ти мен не ме разбра.
Има една температура, която все пак е хубаво бойлера да я постига. Тази температура поне според трябва да е минимум 60°C. Именно тази температура ти убягва в разсъжденията. Другото, което ти убягва е дължината на тръбния път.
Аз от моя опит знам, че ако питащия сложи колектор 2 квадрата и бойлер 150 литра дните когата ще има температура в бойлера над 50°C ще се броят на пръсти...

Спирам да приказвам по тоя въпрос, кой разбрал - разбрал, кой не - не.
ra4o - специалист
Добре де, колко квадрата трябва да ми е колектора за 150 л. бойлер? И за 120 л. също?
LazarGanev - "Велик майстор"
Gek и bobivg, спорите за спорта. И двамата знаете, че и двамата сте прави :-D . Ама хората се бъркат. Тези квадрати за нищо ги нямате. Квадратни метра какво? Какъв панел? Един квадрат Бош, Висман, Рехау еднакъв ли е на един квадрат Сънсистем или турски алуминий?
ra4o, всяка марка има поне по 2 класа колектори с различни възможности, така че ако си се спрял на марка - уточни, иначе има много "ако"-та
kuuuuuul - майстор
Аз съм с два бойлера 150 и 80 и с два колектора /обикновенни медни/ общо 3,6м2 viewtopic.php?f=15&t=14712&start=20 през лятото вдигам над 60гр в двата,когато слънцето е слабо изключвам малкия,преди зимата добавих и самоделката която имах 1м2 /от радиатор/ и вчера събота бойлера стигна 45гр а топлоносителя 55гр , тръбния път ми е около 18 х 2= 36м.Колкото повече се вдига температурата в с-мата толкова повече са загубите за това е по добре бойлера да е по голям.
kuuuuuul написа:
.Колкото повече се вдига температурата в с-мата толкова повече са загубите за това е по добре бойлера да е по голям.
Загубите са повече и усвояването е по-малко
ra4o - специалист
LazarGanev написа:
Gek и bobivg, спорите за спорта. И двамата знаете, че и двамата сте прави :-D . Ама хората се бъркат. ra4o, всяка марка има поне по 2 класа колектори с различни възможности, така че ако си се спрял на марка - уточни, иначе има много "ако"-та
Към Лазар Ганев
Към момента се спирам на готовата система на "Теси" + 120 л. техен бойлер (само малко им е тънка изолацията на тези бойлери - 18 мм). Някакви отзиви за колекторите на "Теси"? Еднакво добри ли са с тези със селективно покритие на "Сънсистем"?
Ще си премеря разстоянието в помещението и ще видя дали не мога да вместа 150 л. бойлер със по-големият колектор с 2,32 кв.м.
А, така е вече по-конкретно :) . Панелите на Теси може би са по-добри от тези на Сънсистем, времето ще покаже. По-голям бойлер естествено, че е по-добре.
naskov - майстор
Oт снимките ми изглежда, че помпените им групи са реплики на Вило. Понеже съм слагал такава, знам, че нямат обратен клапан- най-важната част от системата.
8180 - майстор
Колеги,
Мярнах някакви призиви към Модераторите.
Отворете си тема на подходящо место и ще я направим важна, ако искате.
Без да съм голям фен на битовите солари, ще спомена откъде би трябвало да се започне сериозна дискусия. Някои неща се загатнаха по-горе
Не съм и специалист, та може и да греша в някои числа:
1. Твърди се, че в БГ падат 4kWh/m2 средно дневно слънчева радиация. Известно е, че последната е силно сезонно зависима. Теоретично годишно имаме ~1450кWh/m2.
2. Според мен, от тези числа могат да се уловят (добият) 50-60%, според сложността на системата и покриването на всички сезони. Последното, силно оскъпява системите.
3. Нещо, което много често се пропуска или витае в твърдения "не искам да се къпя сутрин", е оползотворяването на добитото количество енергия. Почти винаги нуждите от БГВ и часовете на най-голям добив се разминават, при което системите се усложняват по линия на по-дълго съхранение на добитата топлина.
Поради това махам още 10% от т.1.
4. Принципите на топлообмена сочат, че той е по-голям при по-големи разлики в темп. колектор/бойлер и бойлер/помещение, което противоречи на желанието и целта да имаме гореща вода в нужния момент.
Възможно е при по-прецизна сметка да излезе, че загряването на по-голямо количество вода до към 40оС (с по-малък колектор и по-голям бойлер), с последващо друго подгряване би било по-ефективно.
Едно на друго, ако числата ми са верни, оптимистично можем да очакваме да заместим с алтернативна слънчева енергия електроенергия за ок. 120лв. в годишен план от м2 панели.
ra4o - специалист
naskov написа:
Oт снимките ми изглежда, че помпените им групи са реплики на Вило. Понеже съм слагал такава, знам, че нямат обратен клапан- най-важната част от системата.
Т.е. - възвратен клапан ли? Аз помпената група мога и друга да я купя, стига някой да ме ориентира каква трябва да ми е помпата, че да върти топлоносителя в системата, като панела ще е на 10 м. над нея.
А защо да са реплики помпените групи? На помпата си пише марката.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Бойлер с перспектива за включване към соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: