• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
academil - помощник
Репликата ми е към Строителния надзор, авторския контрол и професионализма на главния изпълнител.
А дали въобще е имало такива ? :shock:
8180 - майстор
academil написа:
Репликата ми е към Строителния надзор
ОК!
Давай кратък цитат, че да те разберем.

Но това също не е ясно или грешно:
academil написа:
Основен принцип: температурата на вътрешната част на външна стена трябва да бъде по-висока от температурата на росата в помещението. Следователно всякакви топлоизолации от вътрешната част никога не могат да повишат температурата на вътрешната част на външна стена, дори обратното, снижават я и кондензация на водни пари ще има винаги. Топлоизолацията следва да бъде от външната страна на външна стена.
academil - помощник
Ще трябва да се обяснят аксиоматични термодинамични понятия:температура, относителна влажност, парциално налягане, мокър термометър, температура на мокрия термометър и пр. Но това надхвърля границите на форума.Все пак ще приложа психрометричната таблица.
Не възразявам да напиша колкото лекции има нужда във форума в областта на топлотехниката и свързаните области с конкретни примери от близо 300 000 кв.м. през последните 10 години вентилирани, кондиционирани или топлоизолирани под мое ръководство.
torbalan - Дървен философ
малцина ще те разберат :)
academil - помощник
По-добре ще е да се вслушат. До сега нямам грешна прогноза или оценка. Не че е невъзможно - годинките станаха доста. :sad: Ще ми е приятно, ако с моя опит съм полезен на някого. :cool:
schuldiner - майстор
Колеги, за мен решението е просто (на думи), но не го видях така подредено, затова си позволявам едно списъче, с уговорката, че не съм специалист поне за половината работи:
1. Хидроизолация на плочата-таван и подземната част на стените.
2. Добра (принудителна) вентилация на мокрите помещения.
т.е. опитваме се да намалим абсолютната влажност
3. Вътрешна (поради очевидната невъзможност за външна) топлоизолация на таван и стени.
4. Пароизолация.
тези двете за да намалим разликата в температурата на въздуха в помещението и с тази на таван/стени - ясно защо
5. Режим на ползване
или контролиране на относителната влажност, което ще рече комбинация от отопление, вентилация (разл. от т.2), защо не влагоуловител, ограничаване на други източници на влага - пране, цветя, готвене и т.н.

ПП За вентилациите - да внимаваме какъв въздух вкарваме като извеждаме парите.
Към хидрото може да се добави дренаж, подходящо водоотвеждане на дъждовни води и други работи. Според мен е безумие да се борим с конденза, при положение че влагата "блика" от стените или от банята.

Забравих - вътрешната повърхност на външната стена не ме интересува, защото водни пари там няма (след хидрото отвън и пароизолацията отвътре). Правете си сметките за вътрешната страна на топлоизолацията. В самата ТИ също няма пари, но е възможно повърхността й да се охлади до разните му там точки - това смятайте, ама първо трябва да знаете статистиката как се движат температурите с/без отопление, някак си да се измери влажността с/без ползване на банята при рисковите температури и т.н. Мен ме няма за това... Бих посъветвал собственика да се нагоди към вече изградена система (тя все пак трябва първо да се направи), вместо да търси универсално решение.
academil - помощник
До schuldiner. Поздравления , съвършено точно ! Това е максимумът при съществуващото положение. Мисля, че и малко химия против плесени може да се прибави, преди полагането на ТИ и ПИ от вътрешната страна.
N2GetherNow - напреднал
За да не пускам нова тема, ще си позволя да си задам въпроса в тази, тъй като е сходен.
Преди 2 години, реших да преместя кухнята в бокс ("външен" балкон с кубатура 10м³, PVC дограма, няма абсорбатор има вентилатор/аспиратор от тези на ММ моторс Ø120мм), да обаче дойде зимата и всичко плувна във вода :D. Следното лято направих въшна изолация и тая зима проблема си е същият :D Питам се ако взема нещо такова http://tehnomag.net/eshop.php?rfr=GlobD ... kod=DH8935 дали би имало ефект.

П.П. Освен това съм виждал балкон с алуминиева дограма, без саниране, но пък "вътрешен", който и помен си няма от конденз. Разликите освен очевидните са, че там апартамента е тухлен, при мен панелка и освен това имаше едни отвори (като тези, които се виждат на прикачената снимка) в ниската част на дограмата от вътрешната страна.
Прикачен файл:
DSC00020.JPG
Тани - модератор
работа: събира до 0.3 л вода дневно при температура от 15 до 30 грС и относителна влажност 80%
Този няма да ти свърши работа. Трябва да си вземеш компресорен тип!

Други варианти:

Вътрешна изолация със задължителна пароизолация!
Монтаж на аспиратор с достатъчен дебит над готварската печка за да намали влагата от готвенето.
  • 1
  • 2

Тема "Вентилация срещу конденз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: