Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
topurov - специалист
Ееее, най-накрая и критиката дойде. Леонардо го попиляхте, а аз 'си минавах между капките някак'.

Ще сложа още два 'диагонала' тук-там (както дойде - и без това не ги рабираме нещата, що да се хабя да ги мисля) + дървено стълбище, което също си е 'диагонал'. Скромното ми мнение е, че твърдата връзка със съществуващата постройка играе ролята на доста 'диагонали' и укрепва конструкцията неимоверно.

За 18 м2 лека дървена конструкция имам 13 колони от тройно слепени греди (11х12), анкерирани за стоманобетонна конструкция и за масивна постройка, спънати с някой и друг диагонал и с много лак :wink: . Поемам 'риска' да си пия ракията под тях с пълно съзнание.

Дувара е издържал половин век, мисля че няма да имаме проблеми с него още толкова. Плюс това излях върху него армиран бетонен пояс и ще го 'фугирам' навсякъде със силен циментов разтвор за допълнително стабилизиране.

Фибрана на покрива си е изолация - вярно е че ще има 10 см вата между ребрата, но самите ребра не са изолирани (един вид термомостове). Тук идва и неговата роля. Освен това има и някаква носеща роля, когато е затворен между два пласта ОСБ (повърхностни напрежения, рзпределение на товара и т.н. - същото като номера с цигарата - увиваш цигара с целофан и я връзваш на възел, без да се скъса).

Поздрави!
ZEDYCUS - майстор
Колега поздравления за проекта. За тези 18 кв. м. на 13 колони няма начин да не издържи постройката. Моята беседка 10 кв.м верно с много по лека конструкция, е само на 4 колони и вече ще станат 3 години, а няма проблем.
Няма ли да пратиш някоя по нова снимка на пристройката. Отдавна не си писал по темата. Поздрави.

Прикачен файл

DSC00437.JPG

Тема "Къща - сухо строителство - нагледно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: