Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
:lol: Тея работи не ги пише в книжлето на Джон от специалната тема.

И за да сложим точка на спора предлагам да питаме доц. Николов колко е тока в неутралата при непълнофазен режим.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Johny - майстор
vvk79 написа:
Незнам за какви подбуди си мислите.Просто с колегата moimoimoi обсъждахме нещата и той предложи да пусна темата за да излезне истината накрая. А най малката ми подбуда е да видя мнението на колегата "Джохни".
Между другото един мой приятел обосновава мнение че тока ще е между 0.5 и 0.866 от If.
Виждам, че тук е скучно без мене. :-D
Всичко е много просто. По закона на Кирхов сумата от токовете при симетрична верига е: IA+IB+IC=IN=0
Когато тока във фаза С например е =0 то резултантният ток ще бъде:
IA+IB=IN
Има една малка подробност. Всичко това трябва да бъде в комплексна форама, т.е. с отчитане на фазовото изместване 120 градуса, само че ми е трудно да поставя знака/точката/ за комплексните числа.
С две думи се събират векторно двата тока и това е резултата.
Докато писах и мезех :sauf: , колегата mirk е онагледил материала - фиг. 6.17
Последна промяна от Johny на пет яну 14, 2011 4:07 pm, променено общо 1 път.
vvk79 - специалист
Благодаря на колегата Мирк че потвърди тезата ми.Аз без да съм я чел тая книга стигнах до този извод и ще ви кажа как.Просто се събират двата вектора които са с равна по големина и по на 120 градуса и се получава че резултантния вектор е равен на фазовите тоест Io=Is=It. В книгата дори я има графиката. Съжалявам за колегата Джони че не се изказа по въпроса, но да знаете че темата въобще не съм я пускал за да проверя знанията на който и да било. Радвам се за себе си че съм стигнал до верния отговор и без помощна на "доц.Николов"
Евала Мирк поздравявам те!
А който неможе да борави с вектори ето материал.
http://www.electrician2.com/electa1/electa4htm.htm
vvk79 - специалист
Чак днес видях ,че колегата Джони пуснал някаква тема за проектиране и че ставало дума за нея и някои сигурно си мислят че съм пуснал задачата за проверка на знанията.Както в предишния пост съм казал няма нищо такова.Нямам никакво намерине с някой да се заяждам. Ще правя след време една машина която има променливо натоварване и понеже ще се получава тази несиметрия затова се запитах, колко ли е тока при двуфазнен случай и нула.Аз сам си отговорих на въпроса ,но понеже небях сигурен, коментирах случая с колегата moimoimoi и имахме различни мнения и той предложи да пусна темата. Въобще не съм тръгнал да изпитвам някого. Е стига толкова обяснения.
А тази книга на колегата Мирк много ми хареса.Ако може сложете нея да четем.
mirk - майстор
Радвам се че съм помогнал да изясните случая. Аз също нямах намерение да се заяждам, ако така са ме разбрали извинявам се. И наистина най лесното и логично обяснение ми се струва това на Джони за закона на Кирхоф.
А колкото до книжката наистина е хубава и не много обемиста, за съжаление от където я взех преди доста време я няма http://www.goodboox.net/

vvk79 дай повече информация за тази двуфазна машина, понеже не се среща често като решение ще е интересно.
vvk79 - специалист
По закона на Кирхов ако невзем в предвид комплекнисте стойности ще се получи 10+10=20
което не е вярно или пък 10-10=0
Машината не е двуфазна. Това е екструдер с 6 нагревателни зони,които се включват и изключват от терморегулатори. Всяка фаза получава по 2 зони /нагреватели/. И естествено ще има случаи когато ще бъдат включени нагреватели от една фаза ,от две фази и от три фази. Та затова се замислих колко ще е тока през нулата при две фази -да знам с колко ще се натовари нулата. И излиза че тока по нулата никога няма да е по голям от фазовия. Ако зоната е 3кВт и още 3 общо на фаза ще имам 6кВт/220В = 27.27А

Прикачен файл

нагреватели.JPG
нагреватели.JPG (8.94 KиБ) Видяна 6978 пъти
mirk - майстор
Разглеждал ли си вариант при който нагревателите са свързани в две звезди и тогава ще имаш два контактора и два терморегулатора и не на последно място няма да ти е необходим работен нулев проводник.
vvk79 - специалист
Колега трябва да са 6 независими зони.
mirk - майстор
При такова изискване май нямаш много варианти.
kuger - майстор
Някой да е чувал за схема Арон-непълна звезда,схемата за свързване на електромер с две токови бобини в трифазна мрежа? :?

Тема "ток през нулата при трифазно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: