• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
ra4o написа:
naskov написа:
Oт снимките ми изглежда, че помпените им групи са реплики на Вило. Понеже съм слагал такава, знам, че нямат обратен клапан- най-важната част от системата.
Т.е. - възвратен клапан ли? Аз помпената група мога и друга да я купя, стига някой да ме ориентира каква трябва да ми е помпата, че да върти топлоносителя в системата, като панела ще е на 10 м. над нея.
А защо да са реплики помпените групи? На помпата си пише марката.
Да, и възвратен може да се каже, важното е, че разбираш за какво става дума. На теб ти трябва най-малката помпа, да кажем 25/2 или 25/4. За помпените групи-ако ти дам една оригинална и една менте сам ще се оринтираш в обстановката. Китайците все още си пишат каквото пожелаят.
lov - майстор
ra4o написа:
Аз помпената група мога и друга да я купя, стига някой да ме ориентира каква трябва да ми е помпата, че да върти топлоносителя в системата, като панела ще е на 10 м. над нея.
А защо да са реплики помпените групи? На помпата си пише марката.
Че какво ти пречи да я сложиш при панела както съм направил аз. Виж снимките.Нямаш никакъв воден напор който да те притеснява. Другото което избягваш е шума от нея. Колкото и да е безшумна пак дразни.
До миналото лято бях с помпа от пералня Перла. И най-малката ще ти свърши работа. Топлоносителя не трябва да се движи с голяма скорост.
ra4o - специалист
Днес ходих да питам при представител на "Теси" за тяхната цялостна соларна система.
Първо потърсих фирмата, която е посочена, като представител за "профи" продукти, но...не ги намерих. Т.е. намерих мястото и табелата, но заключена врата, едни бараки, въоще тотален застой. И отидох във фирма която продава продукти на "Теси". Там бяха любезни и обясниха, че продават соларните им системи, като за целта си казваш какво искаш, за колко човека и т.н. и те се обаждат до "Теси" и после връщат отговор. Такааа, звъннаха ми и предложиха готовата стандартна система "Соло Мини" която е има в сайта с алуминиев абсорбер 1,87 кв. м чиста площ заедно със бойлер 120 или 150 л. :? А сега де? Гарантират, че ще топли и 150 л. Това обаче прави 80 л. на 1 кв. м. чиста абсорбционна площ. То така пише и в сайта де, но на мен ми се струва множко и смятам да си купя по-големият колектор който е 2,32 кв. м. чисто и се получава 64 л. на кв.м. което ми се струва по-добре. Или 120 л. бойлер с малкият колектор, което пак е 64 л. кв.
Съвети?
filmatoplo - майстор
250 АSL Го смятай за 100 литра вода , но спокойно може да загрее и 120 литра .Сега 100 литра топля с тях но при по екстремно ползване на топла вода на хотел .
kuuuuuul - майстор
Днес 150л бойлер стигна 47гр. с 4,6м2 колектори,от тука може да си извадиш извод какъв колектор ти трябва /лятото до 75гр. с 3,6м2/.
ra4o - специалист
filmatoplo написа:
250 АSL Го смятай за 100 литра вода , но спокойно може да загрее и 120 литра .Сега 100 литра топля с тях но при по екстремно ползване на топла вода на хотел .
Поясни, ако обичаш. Искаш да кажеш, че SP 250 CS (медния) няма да може да загрее 150 л.
Всъщност защо си препоръчват алуминивия колектор?
Значи информацията в сайта им не е коректна, консултацията с тях, явно бе прочитане на каталога от страна на служителя. :|
А, какво имаш в предвид под "екстремно" ползване на топла вода в хотел? Има голяма консумация, но се сравя? И за кой сезон се отнася това?
lov - майстор
Не знам що все на реклами и сметки се нахвърляш. Как мислиш аз защо сложих втори панел. Именно точно заради есенно зимния сезон. Ако си обърнал внимание панелите ми на снимката са вдигнати на по голям ъгъл пак по тази причина. Лятото слънцето даже идва в повече но есента и зимата не стига. Лятото при мен по обяд почти като проточен бойлер работи системата.
А това за вида на панела дали е мед или алуминий разликата е толкова минимална че няма да я усетиш че даже няма и с какво да я измериш. Конкретно значение има покритието на ламелите и качеството на изолацията. Но там едва ли някой може да каже кое как е практически. Търговците послъгват майсторите им също тъй че всичко опира до предположение. Нали знаеш приказка око да види ръка да пипне. Сега ходих да погледна моя какво е напомпал. 52' при условие че не знам днеска как е било слънцето защото пътувах и до обяд в София беше все мъгла. Ползвах и вода и не знам какво съм източил до този момент. А и имам съмнение че възвратния ми клапан оттърва.
filmatoplo - майстор
Пиша -екстремно ползване , при теб няма да има проблем , също и др колеги ме посъветваха .Споменаха за проблем -панелите несе разглобявали :? , но ако се наложи това -значи всичко е отишло по дяволите .Понеже досега сме свикнали панелите на Сънсистем и турските да си ги запояваме при спукване от замръз :wink: .
ra4o - специалист
lov написа:
Не знам що все на реклами и сметки се нахвърляш. Търговците послъгват майсторите им също тъй че всичко опира до предположение. Нали знаеш приказка око да види ръка да пипне.
Чета рекламите, но понеже не им вярвам питам тук. :)
Значи, май ще се презастраховам, като си купя 120 литров бойлер. Остава да избера какъв, защото пак пипнах моя "Теси" и го усетих колко е топъл отвън и ходих и проверих на баща ми "Дипломата" който си беше студен отвън, явно 12 мм. разлика в изолацията си оказва влияние и пак започнаха едни мисли :?
Към Лов, последно не разбрах по колко квадрата са ти турските панели и обикновенни ли са или със селективно покритие?

Към Филматопло - тези спуквания от замръзване са ставали при инсталции пълни само с вода - нали?
filmatoplo - майстор
Да панелите бяха с вода -системата направена от колеги , моите ги зареждам задължително с пропилен гликол .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Бойлер с перспектива за включване към соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: