Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
theshadowman - помощник
Привет!
Ще започна с това, което зная и след това ще задам конкретно въпроса си. Исках да си направя електромагнит вкъщи, което не се оказа много трудно. Разбрах, че силата на магнита се засилва от няколко неща - броя на навивки върху металната сърцевина,вида на металната сърцевина и силата на тока, който протича през проводника. Високото напрежение от друга страна нагрява намотката. Взех метална сърцевина и навих проводник. Имах няколко трансформаточета(нищо сериозно) с изправителна група и ги свързах паралелно за да усиля тока. Получи се. Сега искам да мина на следващото ниво - по силен магнит. Сетих се за тези трансформатори, които са за луничките на 12V. Мисля, че имаше такива за над 100W, което прави над 8А ток. Конретния ми въпрос е дали мога да ги използвам тези трансформатори с положителен резултат без да се гръмна, или ми убягва нещо, което ще доведе до пълен провал? 8-[
ArturDent - Почти Безобиден
Я не се занимавай с неща от които не разбираш. Пък и дори да разбираш - не личи.
Как така нави върху желязо ?!
Навива се върху магнитопровод, който в общия случай е сплав, която освен желязо има и доста други неща.
Магнитопроводите са различни в зависимост за какво ще се ползват.
Вероятността да направи "Бум" или да направиш печка е доста голяма.

П.П. Наистина, ако не знаеш що е то Фуко, не се занимавай. Или си прави опитите на 12 волта.
fikata - майстор
Що ти е да откриваш топлата вода ? Електромагнита иска намагнетизирне и размагнетизиране..
Ако ти трябва магнит строши един говорител от радиоточка и му ползвай магнитната сърцевина..
За феромагнитите е друга дълга тема..
theshadowman - помощник
ArturDent написа:
Как така нави върху желязо ?!Навива се върху магнитопровод, който в общия случай е сплав, която освен желязо има и доста други неща.
П.П. Наистина, ако не знаеш що е то Фуко, не се занимавай. Или си прави опитите на 12 волта.
Аз не знам дали въобще четете какво е написано. Да съм написал някъде за ЖЕЛЯЗО или за повече от 12V. Бързата...нали знаете как ги ражда!?

Въпроса е тези по-горе споменани трансформатори дали ще ми свършат работата - не съм тръгнал да откривам нито парно нито топла вода. Пък и живота ми не зависи от това дали ще намеря магнит.

П.П. Честно казано съм разочарован от реакцията!
bycec - специалист
theshadowman написа:

Въпроса е тези по-горе споменани трансформатори дали ще ми свършат работата - не съм тръгнал да откривам нито парно нито топла вода. Пък и живота ми не зависи от това дали ще намеря магнит.

П.П. Честно казано съм разочарован от реакцията!
[/quote]

Няма проблем, ще станат,само ще трябва да си направиш "изправителната група" с бързи (шотки) диоди и да докараш омическото съпротивление на ел.магнита до необходимата стойност.
theshadowman - помощник
bycec - благодаря за отговоря!
pansim - майстор
И какво ще стане ако не са бързи диодите.... А??? :lol: :lol: :lol:
bycec - специалист
pansim написа:
И какво ще стане ако не са бързи диодите.... А??? :lol: :lol: :lol:
Понеже ползвам само импулсни преобразуватели за лунички, визирах тях. Ако става дума за обикновенните трафове, за тях няма значение какви са диодите.

Тема "Въпрос за електромагнит." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: