Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvk79 - специалист
И аз ви казвам браво. Но имам една препоръка някой да беше направил една схемичка, мисля че щеше да е много по ясно и разбираемо и след това всеки да знае как се вързва , а сега кафевия тук после жълтия, ами утре някой като иска да върже друг радиятор какво ще прави.
fikata - майстор
vvk79 написа:
И аз ви казвам браво. Но имам една препоръка някой да беше направил една схемичка, мисля че щеше да е много по ясно и разбираемо и след това всеки да знае как се вързва , а сега кафевия тук после жълтия, ами утре някой като иска да върже друг радиятор какво ще прави.
Тук имахме конкретен случай със снимка и молба от човек,който си признава,че почти нищо не разбира от електротехника, как да му се помогне сам да си свърже радиатора.
Радвам се,че ме е разбрал и сега му е топло. Защото словестните обяснение са по лесно разбираеми от разчитането и на проста схема от човек без минимум познания.
Иначе по принцип си прав и затова ти предлагам ТИ да направиш една схемичка и да постнеш тук,след като одобряваш направените напътствия.
:)
Щото един електротехник ако с котлон,бойлер,радиатор....девиаторен ключ не се оправи без схема, какъв електротехник е тогава ? :drinkers:
Нали, mirk ?
:supz:
Последна промяна от fikata на вт яну 18, 2011 4:22 pm, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
Понеже наследих един такъв радиатор много се изкушавах да дам схема при която двата нагревателя не са свързани паралелно- то какъв е сисъла да са два вместо един. Но се въздържах за да не объркам човека.

На моя радиатор термостата управлява вероятно само по-мощния нагревател, а другия работи постоянно, за да поддържа минимална температура. Не съм го отварял, но забелязах, че докато загряват двата нагревателя, радиатора шуми леко. Когато термостата изключи, глимлампата изгасва, радиаторът продължава да шуми, но по-слабо. Едва когато се изкючи от ключа или контакта спира да шуми.

Под шуми имам предвид едно бръмчене като от трансформатор идващ при нагряването, а не някоя лоша връзка.
vvk79 - специалист
Ето една схема ,която не съм гледал дали е точно по примера, а е принципна. И от която ясно се вижда че на терморегулатора ти трябва да има два извода , а не един както беше на снимката. Сигурно пак ще има кой знае какви коментари , но както и да е ако ключа беше двоен щях да направя друга схема.
Да колега видях на снимката, че ключа прекъсва и двата проводника , но го начертах принципно така с единичен ключ, слагам и друга схемичка като на колегата при който терморегулатора прекъсва само единия нагревател а другия работи постоянно.

Прикачен файл

Радиатор.JPG
Радиатор.JPG (14.7 KиБ) Видяна 8168 пъти

Прикачен файл

Радиатор.JPG
Радиатор.JPG (8.44 KиБ) Видяна 8174 пъти
Последна промяна от vvk79 на ср яну 19, 2011 10:20 am, променено общо 1 път.
fikata - майстор
PCL82
В началото и аз се замислих защо са два нагревателите след като ключа не е двоен/за всеки нагревател/. И от гледна точка на безопасност /на която и ти с основание много държиш/ реших,че е по добре захранването и на двата нагрегателя да мине през терморегулатора и ключа.
fikata - майстор
vvk79
само една лека корекция за конкретния случай: и двата захранващи проводника се прекъсват от ключа.
И една уговорка.Не твърдим,че това е оригиналната ел.схема на производителя на този модел радиатор Смядово.
Един нов, различен въпрос - също за свързване на радиатор "Смядово", но на възраст. :)

В моя случай терморегулаторът го няма, така че схемата е по-проста. (Контролът по температурата се извършва от човек; радиаторът не стои твърде дълго включен.)

Оригинално, или поне както съм го заварил, всеки от трите извода на реотаните (1, 2 и 4) завършва (не знам как се казва - с увита част) пресована в халка.
Оттам до ключа има съответно 3 проводника, изолирани и частично в шлаух.
Връзката между проводниците и краищата на реотана е изпълнена чрез (три комплекта) винт + гайка + шайби (на снимката се вижда при 2; 1 е в "сянка").
Прикачен файл:
DSC0004.JPG
DSC0004.JPG (49.17 KиБ) Видяна 8154 пъти
Проблемът е, че общият извод (4) явно нагрява, защото кабелът към него (3) беше изгорял и го смених с нов.
Ново 20 - след месец радиаторът пак тихомълком спря и този път беше се прекъснал краят на реотана, точно преди халката на винта. Сега реотанът е малко късичък и трябва да бъде леко издърпан, за да се подаде въобще (на снимката (4) е леко огънат, за да се закачи, за да се вижда).

Как бихте препоръчали да свържа реотана (3-4)?
Увиване около винт ми се струва невъзможно, поради липсата на достатъчна дължина - не искам да опъвам.
Мисля си за клема - това е възможно без специални уреди.
fikata - майстор
Най лесно и бързо можеш да възстановиш връзката с единична лустър клема.Най добре тя да е порцеланова,или само металната част а после да намериш начин за електро топло изолиране.Задължително е клемата да бъде с пластинката вътре, защото при притягането винтчетата могат да срежат изводите на реотана.И максимално здраво притягане на винтовете
mirk - майстор
Дежурен по радиатор :-D я не се излагай и му сложи един терморегулатор.
fikata - майстор
mirk написа:
Дежурен по радиатор .
Кеф ми е,че този път те изпреварих =D> :drinkers:

Тема "Моля за помощ за свързване на радиатор СМЯДОВО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: