Обяснението е просто. Постави една тенджера на котлона, включи го и слушай. Преди да заври водата се получава шум. Дължи се на това, че се получава контакт на водата с повърхност с много по-висока температура, а общият обем на водата още не е достигнал точката на кипене. Тогава на топлата повърхност (дъното) се образува парно мехурче, което тръгва нагоре и се среща с по-студена вода. Там то имплозивно се свива и се получава този шум. Ако разбъркаш тенджерата с лъжица, спира този шум. Дължи се на това, че се увеличава скоростта на конвективен топлообмен на тази повърхност и топлината се отвежда преди да се образува мехурчето. При завиране този шум пак е по-нисък, понеже водата се задвижва от конвективните струи при врене и по-голямата част от парните мехури си стигат до повърхността, без да имплодират във водата.
Този ефект е много близък на кавитацията. Единствената разлика е между 2-те е в това, че при кавитацията, парното мехурче се получава на местата с понижено налягане вследствие на движението на водата с висока скорост през участъци, които има стеснения (дроселиране). Там пак се образува парно мехурче и то по същият начин имплозивно се свива, когато стигне до места с по-високо налягане.
Възможните решения са 2:
1. Повишаване на налягането на инсталацията. Ако е затворена това е лесно, но при отворен разширителен съд не става.
2. Повишаване скоростта на циркулацията – помпата на по-висока скорост.
Второто решение обаче може да докара шум от кавитация – т.е. шума да се премести от камината към помпата. Ако водната риза има достатъчно прегради, които да гарантират равномерно движение на водата с по-висока скорост през местата, които се затоплят най-много, няма да има такъв шум, но много често производителите си ги спестяват. Тогава не ни остават много други решения освен включване на помпата на по-висока скорост. Щом при теб няма начин за вдигане на скоростта (вече е на най-високата), а преди време го е нямало този шум, значи ти се е позадръстил филтъра. Изчисти си го.
Този ефект е много близък на кавитацията. Единствената разлика е между 2-те е в това, че при кавитацията, парното мехурче се получава на местата с понижено налягане вследствие на движението на водата с висока скорост през участъци, които има стеснения (дроселиране). Там пак се образува парно мехурче и то по същият начин имплозивно се свива, когато стигне до места с по-високо налягане.
Възможните решения са 2:
1. Повишаване на налягането на инсталацията. Ако е затворена това е лесно, но при отворен разширителен съд не става.
2. Повишаване скоростта на циркулацията – помпата на по-висока скорост.
Второто решение обаче може да докара шум от кавитация – т.е. шума да се премести от камината към помпата. Ако водната риза има достатъчно прегради, които да гарантират равномерно движение на водата с по-висока скорост през местата, които се затоплят най-много, няма да има такъв шум, но много често производителите си ги спестяват. Тогава не ни остават много други решения освен включване на помпата на по-висока скорост. Щом при теб няма начин за вдигане на скоростта (вече е на най-високата), а преди време го е нямало този шум, значи ти се е позадръстил филтъра. Изчисти си го.