Най - вълнуващия въпрос зимно време.
На вниманието на г-н Лазар Ганев:
Здравейте, г-н Ганев!
Обръщам се към Вас, изхождайки от демонстрираната от Вас компетентност по отношение газовото отопление. Случайно попаднах на този форум и реших да се възползвам – да се консултирам като лаик, отопляващ се на газ от 16-ти декември миналата година.
Отоплявам 95 кв.м, първи етаж, с 6 радиатора – в 4 стаи, вестибюл и баня. Къщата е тухлена, без топлоизолации, с PVC-дограма, с топлещи се съседи на втория етаж. Всички радиатори, освен „лирата” в банята, са оборудвани с термо-глави. Отоплителното котле е „Бакси”. За сега определено не съм доволен от направената инвестиция в размер на 3500 лева:
1. Разходът за 1 месец е 333 куб.м газ. Струва ми се страшно скъпо!
2. Нямам стабилна температура на водата за къпане – варира от 25 до 65 градуса при зададени 40. Къпането стана мъка!
3. Нямам стабилна температура и на водата в отоплителната система – варира от 30 до 75 градуса при зададени 40. Радиаторите са ту хладки, ту така горещи, че не можеш да ги пипнеш!
Забелязах няколко неща, които будят недоумение у мен:
1. Температурата на водата за къпане е относително стабилна при изключено отопление, тогава температурата варира от 35 до 50 градуса. При включено отопление колебанията стават нетърпими – от 25 до 65 градуса. Сериозно се замислям да започна да се къпя с електрическия бойлер.
2. Следейки температурата на водата в отоплителната система, забелязах, че горелката не е настроена да се включва по температура, тя се включва по време – на 5-тата минута, независимо от това дали температурата в системата е 40, 30 или 25 градуса. Същевременно, изключването на горелката става при 70 градуса ако всички радиатори са на „3” и при около 85 градуса, ако всички радиатори са на „1” (нощем например), т.е. колкото е по-малка консумацията, толкова по-силно „забива” температурата. Мисля си, колко ли градуса ще вдигне котлето, ако сложа всички радиатори на „снежинка”...
3. Котлето е свързано е с някакъв термодатчик, инсталиран на стената от външната страна на къщата. Не зная каква е ролята на този термодатчик, но мен ме интересува температурата в стаите, а не колко градуса е навън!
Ако всичко това се счита за нормално – безкрайно съжалявам за инвестираните средства! Или е въпрос на компетентна настройка? Иначе монтажниците са добри момчета, от както монтираха системата и пуснаха газта, съм ги викал 4 пъти, всеки път внимателно изслушват оплакванията ми, бутат нещо по котлето и... всичко си остава все същото.
Обобщено, въпросът ми е:
- има ли техническа възможност температурата на водата за отопление да варира в интервала плюс-минус 10 градуса, независимо от това на колко градуса е зададена и колко радиатора са включени и дори всички да са изключени;
- има ли техническа възможност температурата на водата за къпане да варира в интервала плюс-минус 3 градуса, дори когато отоплението е включено.
Оставам с надежда...
diduli - специалист
Защо термо датчика е от външната страна на къщата ? :? Нали целта му е да отчита вътрешната температура и да подава сигнал на котлето.Така като е вън котлето ти не работи ли нон стоп.Май нещо объркано има в цялата картинка.Защо не извикаш друга фирма да огледа и да си каже мнението ? Успех !
disem - специалист
Много странно! Котлето има вграден термометър които следи темпаратурата на подгряваната вода и включва горелката според това което отчита. При мен амплитудата на водата подавана към радиаторите не е повече от 5 градуса. Според мен е или кофти котле или неадекватно монтиране/настройки.
Относно разхода, съседа е с близка квадратура - 75 кв.м. и плаща около 150 лв. на месец като се има предвид че газта е малко по-скъпа, защото се доставя на място.
diduli - специалист
Ние топлим 90 квадрата +къпане и готвене(6 човека).Миналия месец имаме 267лева.
ESPACE - майстор
Това дето е монтирано отвън е външен датчик. В зависимост от външната температура котела работи с различна температура на водата за отопление по зададени температурни криви.
Проблем е това с водата за къпане. Не е нормално и ама нещо което не е наред. Може да му е вдигната минималната мощност и да прегрява и изключва.
Странното е, че след 4 посещения никой не ти е обяснил за какво служи външния датчик. Лично аз не ги харесвам и избягвам да ги слагам, особено при променливия климат в България и големите денонощни амплитуди на температурите вън. Ако го разкарат вероятно нещата с променливите температури към радиаторите ще се оправят и котела ще започне да работи спрямо зададеното от врътката.
Всеки технически грамотен и разбиращ от работата си техник за 10 минути с помощта на манометър ще разбере какъв е проблема и с БГВ. Не +/- 3 гр. , а не повече от +/- 1 гр. без проблем трябва да поддържа котела. Или ти не им обясняваш добре проблемите си или тези момчета идея си нямат от материята.
Последна промяна от ESPACE на ср яну 19, 2011 9:49 am, променено общо 1 път.
pansim - майстор
diduli написа:
Не знам за Вас, ама на мен ми се струва страшно скъпо!
Къде е смисъла от инвестицията в газ? :?
А моя апартамент е 120квадрата колко ли щях да плащам ако съм на газ? :rolleyes:
ESPACE - майстор
pansim написа:
diduli написа:
Не знам за Вас, ама на мен ми се струва страшно скъпо!
Къде е смисъла от инвестицията в газ? :?
А моя апартамент е 120квадрата колко ли щях да плащам ако съм на газ? :rolleyes:
Колко ще плащаш е относително. Ама много. А смисълът е като в това дали караш примерно
кола с 75к.с. или такава с 150к.с. Дали търсиш икономия или удобство, това е смисъла. И нека не почваме спор как и икономичното е удобно, защото съм го гледал този филм и във всичките му серии съм играл и главния герой. :)
torbalan - Дървен философ

Код: Избери всички

Гориво (енергия)        Калоричност в kcal/kg   Калоричност в kWh   Цена в лева за kWh 
Природен газ             8000 kcal/m3             9.28 kWh             0.109 
Донецки-марка"АШ"        5759.9 kcal/kg           6.70 kWh             0.050 
Дърва                    2796.3 kcal/kg           3.25 kWh             0.044 
Нафта                    10516 kcal/kg            12.23 kWh            0.209 
Дървесни пелети          4207 kcal/kg             4,88 kWh             0.086 

горната таблица показва каква е цената на един киловат топлина получен от различни горива...
колко скъпо ще бъде в една и съща къща - ако не променяме топлоизолацията и, ще зависи само от това какво гориво горими какъв е КПД на котела...

от природен газ май по-скъпо е само на нафта :)

таблицата съм я свалил от сайта на геоток и не съм проверявал дали данните са точни, но нямам основание да се съмнявам...

ако някой иска да добави актуални цени и да преизчислим цената за киловат по-точно :)
fbr - майстор
Само една подробност. Таблицата трябва да съдържа колонка с цените на отделните видове горива. Я ми кажете сега, тази цена на киловатчас при дървата примерно, при каква цена на дърва на кубик се получава. Отделно че от дърва до дърва разлика от земята до небето.
torbalan - Дървен философ
ами точно това не знам, за това казах - имаме калоричността за килограм
ако някой знае актуални цени - да обновим таблицата :)

всъщност, дори да не са 100% актуални цените - тенденцията е ясна :)

Тема "Отопление с газ - разочарование" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: