• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
freeborn - напреднал
На снимката съм показал как мисля да си направя лампите в стаята. Едната е голяма220v/180w, а другите 6 са лунички по 12v/40w. Искам луничките да ги цъкам и загасям с дистанционното което е и светлорегулатор.А ако мога и двата вида да са с дистанционното ще е по добре. Но искам и да управлявам по отделно силата на светлината на луничките и лампата. Идват ми някой идеи но кажете ми и вие как да ги направя :?

Прикачен файл

instalaciq.JPG
instalaciq.JPG (15.93 KиБ) Видяна 4597 пъти
velsi - Почетен майстор
Не схванах какви са тези копчета и тях с какво ще ги управляваш? Ще ходиш да си ги цъкаш едно по едно?! Защо?! :? Нали имаш плавно регулиране на цялата верига с луничките, защо ти е и да ги гасиш поотделно? Просто ги намаляваш. И нещо ми се вижда прекалено 6х40=240 вата + 180 = 420 Вата осветление! За 10 кв/м стая. Ти да не си решил и да се отопляваш с тези лампи?
freeborn - напреднал
:-D Не мисля да се отоплявам :-D просто искам да сложа луничките , но при положение че съм си купил лампа за 80лв и да остане неизползваема ... не ми харесва.Трябва да ги натъкмя всичките ща неща. Тези копчета са за управление по отделно на всяка луна , примерно искам 1, искам 3 и т.н. Значи стигнах до решението да махна лампата за другата стая и да се осветявам само с луните.Малко грозно ми се струва и няма да го търпя ако не ми хареса , но ще вида утре как ще е все пак. Няма ли да е по добре да си взема 12 лунички по 20 вата отколкото 6 по 40 ??? Къде ще е разликата ?
velsi - Почетен майстор
Разликата е в това, че тези от 20 вата няма да ти горят, за разлика от другите, които се нагряват много повече. Мисълта ми беше, че първо няма нужда от толкова светлина в една такава малка стая и второто, че не е нужно да светят примерно само 3 от 6 като можеш спокойно да намалиш силата (от регулатора) на всичките 6 и ефекта е същия. За сравнение: аз осветявам 12 кв.м спалня с 4 бр по 20 вата и светлината е предостатъчна.
freeborn - напреднал
Разбирам те, но един въпрос още: Луничките ми са от големите от тия дето с по големи лампи работят , та има ли такива големи лампи с 20w? Аз като ги купувах първо си избрах 6 луни по 20w ,а жената ми каза че светят много слабо и ми препоръча от големите с по 40w и я послушах защото нищо не разбирах от такива лунички. Идеята ми е да сменя само крушките без луничките.Ще стане ли?
velsi - Почетен майстор
Честно да ти кажа не знам. Предлага се огромно разнообразие по магазините, но ако не се лъжа диаметъра на лампите е еднакъв. Най-добре иди в магазина и питай. Предполагам ще стане. Никак не светят слабо. Аз първоначално мислех да слагам 35 ватови, но ми се видя скъп трансформатора и сега не съжалявам, че избрах по-слабите.

Прикачен файл

IMG_0453.JPG
IMG_0453.JPG (129.97 KиБ) Видяна 4535 пъти
Последна промяна от velsi на нед юни 03, 2007 12:11 am, променено общо 1 път.
freeborn - напреднал
Имам грешка: Моите луни и те са по 35w около 6лв бяха а трафа който взех беше около 60лв за 200w марката е QLT. И къде да е трафа ?

Прикачен файл

Lampi.JPG
Lampi.JPG (15.91 KиБ) Видяна 4531 пъти
bisplus - специалист
Задължително след ключа!
freeborn - напреднал
Благодаря за отговорите. Утре мисля че ще е готова инсталацията ако не се успа сутринта :lol:
jordanvass - майстор
...че не е нужно да светят примерно само 3 от 6 като можеш спокойно да намалиш силата (от регулатора) на всичките 6 и ефекта е същия

Велси, допускаш една съществена грешка. Аз също съм фен на плавното светорегулиране и във всяка стая имам регулатори, но трябва да признаем, че 100 вата крушки при номинално напрежение светят повече и доста по-икономично от 200 вата крушки, които са регулирани на 50% от мощността си и също светят със 100 вата. Да не изпадаме сега в подробности при каква температура са жичките в двата случая и колко процента съответно отиват за топлина и колко за светлина. С това не искам да кажа, че няма смисъл от регулирането, но при всички положения е по-икономично по-малко крушки и по-малко регулиране.
  • 1
  • 2

Тема "7 лампи помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: