Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
ами чак толкова различни не ми се виждат...

първата таблица е хубава, че отчита и някакво КПД на котлите, което като се гледа само калоричността на горивата не се отчита...

и в трите се вижда, че по-скъпо от газ е само на ток и нафта.... пропан-бутан не коментирам... май никой не го ползва сериозно за отопление :)
iva6ki - специалист
Въпреки че аз съм се насочил към отопление с твърдо гориво.
Удобство си е удобство макар на определена цена :klugscheisser:
pansim - майстор
Благодаря за таблиците. Дават отговори на някои въпроси.
fbr - майстор
И трите таблици, ми се струва са смукани от пръстите. Вижте цената на киловатчас на нафтата. На първата е 0,16лв/кВтч , на втората 0,21 на третата 0,1 . Е такава голяма разлика, близо два пъти, не може да е вярно. Прав е Лазар, да не им вярва.
LazarGanev - "Велик майстор"
torbalan написа:
ами чак толкова различни не ми се виждат...
Ами значи или ги четеш тези таблици както дявола - евангелието, или пък не ти прави впечатление.
- Според първата таблица, която си постнал, природният газ е 2 пъти по-скъп от въглищата, нафта и ток - двойно по-скъпи от газа
- Според таблицата на Ерато, природният газ е на цената на въглищата и на пелетите, нафта и ток -пак двойно по-скъпи
- Според таблицата на един производител на котли на пелети и някакъв пелетен микс, газът е тройно по-скъп от въглищата и съвсем малко по-евтин от нафтата и тока, а най-евтино е да се отопляваш с техните пелети, които изобщо не съм ги чувал на пазара.
- Според таблицата на едно газово дружество пък, което продава метан, пропан-бутанът е с 50% по-скъп от дизела
Само едно подобно несъответствие да има в една таблица, то е достатъчно да изгори една душица
аз за това не гледам абсолютните стойности...
когато опредо стотинки за киловат - прав си, могат да си измислят всичко...

гледам тенденцията...

във всичките таблици най-скъпо е на ток и нафта и след това е природната газ...

ако се гледат калории на килограм - газта е относително скъпа, но като се отчете факта, че КПД-то на газовия котел е значително по-високо от това на битовите котли на твърдо гориво, като се отчете и факта, че газовото котле може да работи на принципа "тръгни - спри" и да грее когато е необходимо и колкоте необходимо - крайната цена, която ще плащаме ще бъде сравнително по-ниска...

в тая работа абсолютно точни сметки не може да се правят...
iva6ki - специалист
По скоро в превод ако имаш пара слагаш газ и се
радваш на удобството ако искаш евтино
носиш си дръвцата :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
А също като споменавам думите газ, въглища, ток, нафта, пелети няма предвид цените на горивата, а стойността на отоплението с тях. Моята класация каква е - газ и пелети са малко по-скъпи от дърва и въглища и двойно по-евтини от ел.енергия и нафта. По-голяма точност не можем да търсим, защото от там нататък е голямо влиянието на грешки в инсталацията, правилно оразмеряване, подвързване и избор на уреди
абсолютно съм съгласен!

отделно, трябва да се има прередвид, че инсталацията трябва да е направена читаво...

много грешки може да се допуснат от човек, дето сефте почва да се занимава с това :)
fbr - майстор
И няма сравнение с цена на отопление с термопомпа. Може по косвен път да се смята, като се приеме среден КОП=3, но така излиза, че цената на отопление е съизмерима с цена на дърва и въглища. А по впечатлението което ми оставят търговците на такава техника, отоплението с термопомпа излиза по-евтино от дърва и въглища..

Тема "Отопление с газ - разочарование" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: