Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
T.Denchev - напреднал
Добър вечер на всички,

Ще сменям таблото в апартамента ми и искам да попитам вещите в тази област да си изкажат мнението относно идеята ми за предпазители и дтз, ампераж и т.н. Тъй като не съм го нарисувал ще го опиша в подточки, дано на всички стане достатъчно ясно за какво иде реч. Също така бих приел всякакви препоръки относно марки на елементите тъй като още не съм ги закупил - бях се ориентирал към Шнайдер, някъде четох, че таблата им не били много просторни и добри за работа, другата ми алтернатива е на Люгранд - те са горе долу сходни като цени. Та схемата е следната:

_Главен: ДТЗ + АП В63А/0.3А
|__ДТЗ 63А/0.03А
| |__АП В20А - (2.5мм2) пералня, вана и контакт в баня
| |__АП В20А - (2.5мм2) бойлер
| |__АП В25А - (4.0мм2) сушилня
|__ДТЗ 63А/0.03А - контакти
|__АП В25А - (4.0мм2) климатик, (хол) тв и др. електроника и част от кухня (скара, микровълнова + др. уред в работни к-ти)
|__АП В20А - (4.0мм2) (спалня) климатик, тв и няколко контакта до нощни шкафчета
|__АП В20А - (4.0мм2) (стая) климатик, тв и 3-4 контакта за бъдещи ползвания
|__АП В25А - (4.0мм2) фурна и стъклокерамичен плот
|__АП В20А - (4.0мм2) (друга част кухня) хладилник, съдомиялна, мелница за отпадъци и работни контакти
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 1-ва част
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 2-ра част
|__ИР1
|__ИР2 (исках да има 4 ключа за включване изключване на 2 кръга осветление в коридора и последвах идеята на pavelari за импулсни релета по неговата схема)

Всички кабели са прекарани така че няма друг начин за оптимизация и разпределение на кръгове. Знам, че е можело по-добре, но не съм предвидил всички неща, когато му е било времето. Надявам се и така, както са да свършат работа и всичко да върви добре. Сградата е ново строителство, но в таблото е спагетарник и са на CHiNT - не прочетох от този форум добри отзиви за тях - при късо падат всички предпазители наред. Сигурно има мълниезащита на блока, но се замислям за добавяне и на катоден отводнител в таблото - дали е добра идея и въобще има ли смисъл? Благодаря на всички дали своето компетентно мнение.
Последна промяна от T.Denchev на чет яну 20, 2011 9:37 pm, променено общо 1 път.
vk - специалист
Тази тема (по заглавие) ми изглежда много подходяща , на едно място , да се коментира как се свързва апартаментно ел.табло. Със схеми, със снимки, с въпросите за нулата и неутралата, с разликите между 2 и 3-проводни линии. Връзките "Главно табло"- "апартаментно табло" и други проблеми, а не толкова каква марка предпазители и ампераж да изберем.
T.Denchev - напреднал
Не разбрах точно какво препоръчваш - дали не съм сложил темата където трябва или заглавието не е правилно? Както отбелязах не ме интересува само марката и ампеража. Искам да знам дали цялостната идея е коректна - разделяне на дтз веригите, ползване на АП с крива В вместо С, избиране на дтз с правилни параметри и т.н. Не виждам смисъл да коментираме връзката на таблото ми с главното табло, нито за 2-проводна или 3-проводна, тъй като е ново строителство и инсталацията си е трипроводна, както и за другите неща, които споменаваш. Благодаря ти все пак за мнението :yawinkle:
sasooooooooo - "специалист"
Ето моето виждане по въпроса, при положение, че линиите са вече изтеглени.
Няма да коментирам дали крива В или крива С, каквото си решиш. Кой ще го подвързва? Ти? Имаш ли нужните познания?
Смятам, че табло 24ка ще ти стигне, на Вико са прилични.

_Главен: АП В63А/0.3А
|__ДТЗ 40А/0.03А
| |__АП В20А - (2.5мм2) пералня, вана и контакт в баня
| |__АП В25А - (4.0мм2) сушилня
| |__АП В20А - (2.5мм2) бойлер
|__ДТЗ 25А/0.03А - контакти
| |__АП В25А - (4.0мм2) (спалня) климатик, тв и няколко контакта до нощни шкафчета
| |__АП В25А - (4.0мм2) (стая) климатик, тв и 3-4 контакта за бъдещи ползвания
|__ДТЗ 40А/0.03А - контакти
| |__АП В25А - (4.0мм2) климатик, (хол) тв и др. електроника и част от кухня (скара, микровълнова + др. уред в работни к-ти)
| |__АП В25А - (4.0мм2) фурна и стъклокерамичен плот
| |__АП В25А - (4.0мм2) (друга част кухня) хладилник, съдомиялна, мелница за отпадъци и работни контакти
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 1-ва част
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 2-ра част
|__ИР1
|__ИР2
|__резерва В25А
|__резерва В20А

Успех
T.Denchev - напреднал
Благодаря sasooooooooo,
като казвам ще сменям имам предвид, че електротехник ще свърши тази работа. Може да питаш, защо не се консултирам с него - дълго е за обясняване. :) А тъй като все пак не ми се иска да спестявам точно от тези компоненти, относно място и лесен монтаж, качество на клеморедите и т.н., кои табла са за предпочитане (за 2х12 съм съгласен) Мьолер, Шнайдер, АВВ, ЛеГранд...
А като пишеш _Главен: АП В63А/0.3А искаш да кажеш само АП, а да разделя дтз-тата отдолу на кръгове? Да не се навързват защити една под друга? А как определяш ампеража на дтз-тата - в зависимост от кръга който образуват какъв е максималния ток, който може да премине през тях ли?
sasooooooooo - "специалист"
T.Denchev написа:
...кои табла са за предпочитане (за 2х12 съм съгласен) Мьолер /кофти укрепване на капака/, Шнайдер /много тясно вътре/, АВВ, ЛеГранд... /не съм монтирал/
А като пишеш _Главен: АП В63А/0.3А искаш да кажеш само АП, а да разделя дтз-тата отдолу на кръгове? Да
Да не се навързват защити една под друга? Обезмисля се
А как определяш ампеража на дтз-тата - в зависимост от кръга който образуват какъв е максималния ток, който може да премине през тях ли? Да добавим и предполагаема едновременност на работа
Това е мое виждане и не претендирам за миродавност :-D
PCL82 - майстор
Някои табла не изглеждат много прострони но не е така!
Обикновено евро-шината е метална и се закрепва на около 6-8мм над дъното. Така всички проводници могат да се подредят плоско на дъното, заедно с резерв. Т.е. всичко минава под шината зад предпазителите. До клемите стигат подредени премерени краища и таблото изглежда разбираемо с един поглед, а не спагетарник.

Спагетарник става ако се опиташ да събереш всичко покрай предпазителите.

Крива В е по-добра за жилища, особено ако трафопостът е слаб. Пресметни мощностите и където може слагай за контакти 16А. Осветлението като са 2 кръга може и 6А да стигат, провери. Не се презапасявай излишно. Слага е най-близата по-голяма стойност. Нямаш поскови токове.

Пералните често са направени да могат и с 10А предпазител да работят (пише го в упътването или на табелката й). Така, че 16А е достатъчно, пък и е баня. Така може да спасиш двигателя й ако тръгне да се претоварва.
romanpm - майстор
Монтирай си максимално и минимално напрежителна защита :)
T.Denchev - напреднал
romanpm написа:
Монтирай си максимално и минимално напрежителна защита :)
Какво точно стои зад тези термини като име на апаратурата. Четох в брошурата на шнайдер за катодните отводнители, но не намирам много информация относно видове, монтажни схеми и т.н. Би ли казал нещо повече за тях и как точно биха помогнали?
PCL82 написа:
Пресметни мощностите и където може слагай за контакти 16А. Осветлението като са 2 кръга може и 6А да стигат, провери. Не се презапасявай излишно. Слага е най-близата по-голяма стойност. Нямаш поскови токове.
Вторият кръг е по-скоро допълнение и наистина може да мине на 6А (въпреки че те са малко, но незначително по-скъпи). А какво е посков ток?
PCL82 написа:
Пералните често са направени да могат и с 10А предпазител да работят (пише го в упътването или на табелката й). Така, че 16А е достатъчно, пък и е баня. Така може да спасиш двигателя й ако тръгне да се претоварва.
Освен пералня (тя е в отделно помещение заедно с бойлера и сушилнята, а не в банята) на този предпазител има и хидромасажна вана (около 2-2.5кВ май), затова заложих на 20А
PCL82 - майстор
Пусков ток съм искал да кажа. В жилищата няма мощни двигатели, които да са проблем.

Тема "Смяна на ел.табло - мнения и препоръки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: